Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ποιος σκότωσε τον Κένεντι;


Πενήντα χρόνια μετά, πολλά νέα βιβλία ρίχνουν λάδι στη φωτιά της συνωμοσίας, ενώ ακόμα και ο Τζον Κέρι εξέφρασε τις υποψίες του.

Όταν ακόμα και ο Τζον Κέρι αμφιβάλλει για το ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έδρασε μόνος, ενώ υπάρχει ένας εκδοτικός πυρετός βιβλίων για τη δολοφονία του JFK, είναι φυσικό να αναρωτιέσαι: ήταν συνωμοσία; Μήπως ο υπουργός ήταν μέρος ενός γενικότερου πλάνου στο πλαίσιο του εκδοτικού μάρκετινγκ; Είναι μπλεγμένα και τα βιβλιοπωλεία σε αυτό; Πως συνδέεται το Χόλιγουντ; Ή μήπως ο Κέρι έδρασε μόνος του; Ποτέ δεν ξέρεις.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η νοσταλγία για τον Κένεντι και τη δολοφονία του είναι ιδιαίτερα έντονη στην παραμονή της 50ής επετείου της δολοφονίας του, με δεκάδες νέα βιβλία να προωθούν μυθιστορηματικές θεωρίες για το ποιος πάτησε τη σκανδάλη στην μοιραία αυτοκινητοπομπή στο Ντάλας. Οι επιλογές περιλαμβάνουν τον Φιντέλ Κάστρο, τη μαφία, την CIA, τον Τζ. Έντγκαρ Χούβερ, τον Λίντον Τζόνσον, τις μυστικές υπηρεσίες ή, η παρατραβηγμένες εικασίες, τον Τζο ΝτιΜάτζιο.

Ο Κέρι προκάλεσε έκπληξη όταν ενεπλάκη στη συζήτηση, λέγοντας στο NBC ότι υποψιαζόταν πως ο Όσβαλντ είχε εξωτερική βοήθεια ή έμπνευση, ενδεχομένως, από την Κούβα ή τη Ρωσία. «Μέχρι σήμερα, έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι ο  Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έδρασε μόνος». Τα σχόλια ενίσχυσαν τις καυτές, τελευταίες αποκαλύψεις για την πιο πολυσυζητημένη, αμφισβητούμενη στιγμή στην ιστορία των ΗΠΑ. Σημαντικοί εκδοτικοί  οίκοι των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει δεκάδες τίτλους σχετικά με την 22η Νοεμβρίου, σε μια θεματολογία που αριθμεί πάνω από 1000 βιβλία όλα αυτά τα χρόνια.

Μόνο ο ανεξάρτητος οίκος Publishing Skyhorse δημοσιεύει 25 τίτλους σχετικούς με τη δολοφονία, ανάμεσά τους τα «Blood, Money & Power: How LBJ Killed JFK» του Barr McClellan και «Destiny Betrayed: JFK, Cuba and the Garrison Case» του James DiEugenio. «Όλοι οι οίκοι θέλουν να εκδώσουν κάτι» δήλωσε ο Jim Milliot, Διευθυντής Σύνταξης στο Publishers Weekly. «Οι baby boomers είναι ένα κοινό που αγοράζει πολλά βιβλία και ο JFK ήταν πρόεδρος της γενιάς του baby boom». Όπως προβλέπει, η γοητεία θα φθίνει καθώς ο Κένεντι θα γίνεται περισσότερο ένα ιστορικό παρά ένα μυθικό πρόσωπο. «Υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία για το θέμα. Ίσως γι’ αυτό κανένα δεν έχει φτάσει στην κορυφή των bestsellers».

Οι δημοσκοπήσεις τείνουν να δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί απορρίπτουν το πόρισμα της επιτροπής Γουόρεν, ότι ο Όσβαλντ, ενεργώντας μόνος τους, έριξε τους τρεις πυροβολισμούς από τον έκτο όροφο της αποθήκης βιβλίων στο Τέξας. Αυτή είναι μια άποψη που συμμερίζονται καιρό ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, δήλωσε ο Jeff Morley, ένας συγγραφέας και πρώην δημοσιογράφος της Washington Post. «Ο Τζον Κέρι είναι μέρος μιας μακράς παράδοσης, κατά την οποία πολλοί άνθρωποι ‘εκ των έσω’ αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή».

Το βιβλίο του Morley από το 2011, « Our Man in Mexico: Winston Scott and the Hidden History of the CIA», αναφέρεται στις σχέσεις του οργανισμού με τον Όσβλαντ πριν από τη δολοφονία. Νομίζει ότι είναι απίθανο να το έκανε μόνος του «ένας άντρας χωρίς κίνητρο» αλλά λέει ότι η αλήθεια διαφεύγει. Ο Morley κατηγορεί μεγάλους οργανισμούς ότι αδιαφόρησαν, παραμελώντας διαθέσιμα στοιχεία και μη ζητώντας πρόσβαση σε σφραγισμένα αρχεία. Ένα άλλο πρόβλημα ήταν ότι γελοίες και αναξιόπιστες θεωρίες τράβηξαν την προσοχή παράλληλα με τις σοβαρές έρευνες. «Η κακή πληροφόρηση συσκοτίζει τη συζήτηση». Ένα βιβλίο θεωρεί ότι ο Ντι Μάτζιο (κυνηγός πάπιας στον ελεύθερο χρόνο του) ζητούσε εκδίκηση επειδή ο JFK είχε σχέση με την πρώην σύζυγό του, Μέριλιν Μονρόε. Ένα άλλο υποστηρίζει ότι ένας άνθρωπος με μια μαύρη ομπρέλα που έχει κινηματογραφηθεί κατά μήκος της διαδρομής έριξε ένα δηλητηριώδες βέλος. Ένα άλλο υποδεικνύει έναν μυστικό πράκτορα η πράξη του οποίου αποκαλύφθηκε από το βίντεο του Zapruder (του πολίτη που κατέγραψε τη δολοφονία). Ιδού η λίστα με πέντε νέα βιβλία που παρουσιάζουν, με διάφορους βαθμούς αξιοπιστίας, μια δημοφιλή θεωρία.



1. Το έκανε η μαφία

• The Hidden History of the JFK Assassination, by Lamar Waldron (Counterpoint)
Θέση: Οι νονοί Carlos Marcello και Santo Trafficante ξεφορτώθηκαν τον πρόεδρο για να εξουδετερώσουν την εκστρατεία του κατά της μαφίας. Παγίδευσαν τον Όσβλαντ και τους υποτιθέμενους εγκέφαλους από την Κούβα, ένα τέχνασμα που εξαπάτησε τον Τζόνσον και, ως σήμερα, τον Κέρι. «Ξέφυγαν επειδή φύτεψαν τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Κάστρο», δήλωσε ο Waldron. Η συγκάλυψη παραμένει. «Ξέρουμε ότι το FBI είχε την ομολογία Marcello το 1985 και ουσιαστικά την έθαψε». Μια ταινία της Warner Brothers αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο έτος, με βάση αυτό και ένα προηγούμενο βιβλίο που συνέγραψε ο Waldron και πρωταγωνιστές τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. «Ελπίζουμε ότι η ταινία θα επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι εκατοντάδες κυβερνητικά αρχεία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί».

2 . Το έκανε η CIA

• CIA Rogues and the Killing of the Kennedys: How and Why US Agents Conspired to Assassinate JFK and RFK, του Patrick Nolan (Skyhorse)

Θέση: οι τοπ πράκτορες Richard Helms και James Jesus Αngleto προσέλαβαν εκτελεστές της μαφίας για να δολοφονήσουν τον Κένεντι και να εκτροχιάσουν την προγραμματισμένη απεμπλοκή του από το Βιετνάμ και την προσέγγιση με την Κούβα και τη Σοβιετική Ένωση. «Κίνητρό τους ήταν η εξουσία, η αυτοσυντήρηση». Ο Nolan αναφέρει την έρευνα «του παγκοσμίου φήμης ιατροδικαστική Dr Henry Lee», που γράφει τον πρόλογο του βιβλίου υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότεροι από ένας άνθρωποι που πυροβόλησαν.

3 . Το έκανε ο Λίντον Τζόνσον

• The Man Who Killed Kennedy: The case against LBJ, by Roger Stone (Skyhorse)

Θέση: Ο αντιπρόεδρος ενορχήστρωσε ένα σχέδιο που αφορούσε στοιχεία από τη μαφία, την CIA, το Λευκό Οίκο και την κοινότητα των Κουβανών εξορίστων, για να εξοντώσει το αφεντικό του. Το κίνητρο: ο JFK σχεδίαζε να διώξει τον LBJ, αφήνοντας τον εκτεθειμένο σε έρευνες κατά της διαφθοράς.

Ο έλεγχος του Τεξανού Τζόνσον στην αστυνομία του Ντάλας διευκόλυνε τη συγκάλυψη αποδεικτικών στοιχείων, όπως ένα δακτυλικό αποτύπωμα στην αποθήκη βιβλίων το οποίο ταίριαζε με τον προσωπικό του εκτελεστή, Mac Wallace. Η αλήθεια, λέει η παρουσίαση του Stone στο Amazon,  κρυβόταν σε κοινή θέα όλο αυτό το διάστημα. «Ο LBJ δεν πυροβολούσε μόνο τον δρόμο του προς το Λευκό Οίκο,  αλλά απέφευγε και κάθε ενδεχόμενο πολιτικής καταστροφής, δίωξης και φυλάκισης για διαφθορά στα χέρια του Κένεντι (sic)».

4. Το έκανε ο Όσβαλντ με κουβανική βοήθεια ή έμπνευση

• A Cruel and Shocking Act: The Secret History of the Kennedy Assassination, του Philip Shenon (Henry Holt and Co)

Θέση: ο Όσβαλντ φλέρταρε με Κουβανούς αξιωματούχους στην Πόλη του Μεξικού, λίγο πριν τη δολοφονία και, ενδεχομένως, είχε βοηθήσει στο να στηθεί το σχέδιο. Τουλάχιστον, ήλπιζε να εντυπωσιάσει την κυβέρνηση Κάστρο. Η CIA, το FBI και άλλοι στην Ουάσιγκτον σαμποτάρισαν την επιτροπή Γουόρεν, παρακρατώντας αποδεικτικά στοιχεία για να προστατεύσουν τη φήμη τους και να καλύψουν τα λάθη τους στην αντιμετώπιση του Όσβλαντ πριν από τη δολοφονία. Οι κριτικοί επαίνεσαν το βιβλίο του πρώην ερευνητή δημοσιογράφου των New York Times ως έναν νηφάλιο και ισορροπημένο απολογισμό.

5. Ο Όσβαλντ έδρασε μόνος

• History Will Prove Us Right: Inside the Warren Commission Report on the Assassination of John F Kennedy, by Howard Willens, (Overlook)

Θέση: το έκανε μόνος, οπλισμένος με ένα τουφέκι και μίσος. Ο Willens, ένα από τα λίγα μέλη της επιτροπής που ζουν, δίνει μια άποψη για το παρασκήνιο της έρευνας, τις προσωπικότητες της και τη μεθοδολογία της. Απορρίπτει μία-μία τις εναλλακτικές στη θεωρία του μοναχικού δολοφόνου. Ο Willens παραδέχεται τα λάθη στην έρευνα, αλλά λέει ότι αυτά δεν επηρεάζουν την ακρίβεια των τελικών συμπερασμάτων της. Υπερασπίζεται την πρόβλεψη του επικεφαλής Ερλ Γουόρεν ότι « η ιστορία θα μας δικαιώσει». Για τους σκεπτικιστές, αυτή είναι η μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας, ένα ξεδιάντροπο ψέμα για να συγκαλύψει το έγκλημα και όσα ακολούθησαν.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου