Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Η Κίνα γύρισε πίσω 500.000 τόνους μεταλλαγμένων


H Κίνα απέρριψε 545.000 τόνους εισαγόμενου καλαμποκιού καθώς αποδείχθηκε ότι περιέχουν ένα μη εγκεκριμένο γενετικά μεταλλαγμένο στέλεχος γονιδίου ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική υπηρεσία ασφάλειας προιόντων και τροφίμων.

Αν και η κινεζική κυβέρνηση προωθεί τις γενετικά μεταλλαγμένες σοδειές για την αύξηση της παραγωγής τροφίμων εντούτοις συναντά ισχυρές αντιδράσεις για την ασφάλεια των προϊόντων αυτών από οργανώσεις και ιδιαίτερα από αυτά που προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Το μη εγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος MIR162 ανακαλύφθηκε σε 12 παρτίδες σε έξι σταθμούς ελέγχου σύμφωνα τον κρατικό οργανισμό ποιοτικού ελέγχου της Κίνας, ο οποίος μέσω ανακοίνωσής του ανέφερε πως η συγκεκριμένη ποσότητα θα επιστραφεί πίσω στις ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωσή του ο οργανισμός καλεί τις ΗΠΑ να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο ελέγχων στις εξαγωγές σιτηρών και καλαμποκιού ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν ε3μπεριέχουν μη εγκεκριμένα μεταλλαγμένα γονίδια μέσα σε αυτά.

Η Κίνα επέτρεψε τις πρώτες εισαγωγές μεταλλαγμένων προϊόντων και πιο συγκεκριμένα σόγιας το 1997, στο πλαίσιο προσπάθειας των κινεζικών αρχών για μεγαλύτερες σοδειές χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου