Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Το μεγάλο δίλημμα του Ερντογάν: Παραίτηση ή... φυλακή


Ειδικού συνεργάτη

Ενώ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται έπειτα από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό να εμμένει στην παραμονή του στην εξουσία και επιπλέον δηλώνει πως όλα όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα "ξένων δράσεων"...

Βέβαια, μετά τις νέες παραιτήσεις βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος, το μήνυμα προς τον Ερντογάν είναι σαφές και δείχνει την πόρτα της εξόδου προς τον μέχρι πριν λίγες ημέρες πανίσχυρο άνδρα της Τουρκίας. Λαμβάνοντας υπόψιν την "off the record" δήλωση του αμερικανού πρέσβη σε ευρωπαίους ομολόγους του "βλέπουμε την διάλυση μίας αυτοκρατορίας", γίνεται απολύτως σαφές πως ο Ερντογάν έχει δίκιο στα όσα καταγγέλει, αλλά... επί της ουσίας έχει βρεθεί να είναι υπόλογος των επιλογών του και της ματαιοδοξίας του, αφού επιμένει να παραμένει σε μία θέση που του "δόθηκε" προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς.

Την βραδιά, όμως, που ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να του παραθέσει "μουσουλμανικό γεύμα", κατά τη διάρκεια της τελευταίας του επίσημης επίσκεψης στις ΗΠΑ, είχε θέσει τον εαυτό του υπό αμφισβήτηση, αφού θέλησε να είναι εκείνος που αποφασίζει... έστω και για το είδος του γεύματος!






Από εκείνη τη βραδιά (που δεν του έγινε "μουσουλμανικό δείπνο") μέχρι σήμερα, έχει περάσει αρκετός χρόνος, η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ απέναντι στον Ερντογάν έχει εκφρασθεί ποικιλοτρόπως και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρονται σε "θυμό" της αμερικανικής πλευράς, που λίγο απέχει από το να "ζητήσει" την παραδειγματική τιμωρία του τούρκου πρωθυπουργού, έστω και μέσω μίας ολιγόμηνης φυλάκισής του.

Μέσα στο κλίμα των "αποκαλύψεων" που γίνονται στην Τουρκία, ήρθε και η καταγγελία εκ μέρους τούρκου εισαγγελέα, ο οποίος δήλωσε πως ενώ είχε καλέσει τον γιό του Ερντογάν να καταθέσει ως ύποπτος για το σκάνδαλο της διαφθοράς, περιέργως δόθηκε εντολή άνωθεν και του πήραν την υπόθεση από τα χέρια.





Μάλιστα, το τηλεοπτικό κανάλι Ulusal Kanal δημοσίευσε έγγραφο που φέρεται να είναι η κλήση για κατάθεση πού είχε ετοιμάσει ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακκάς,  για τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιό του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.





Εγκαταλείπουν την Τουρκία οι διεθνείς αγορές

Ισχυρή τάση μαζικής αποδέσμευσης από τουρκικά ομόλογα καταγράφεται στις διεθνείς αγορές καθώς η πολιτική κρίση που κλυδωνίζει τη χώρα απειλεί τώρα με αποσταθεροποίηση – σοκ και την οικονομία της.

Διεθνή επενδυτικά σχήματα «ξεφορτώθηκαν» τουρκικό χρέος ύψους 532 εκατομμυρίων δολαρίων ως τιος 20 Δεκεμβρίου, περιορίζοντας τον όγκο έκθεσής τους στην τουρκική οικονομία στα 53,8 δισ.
Αλλο ένα 1.38 δισ. είχε κάνει φτερά την εβδομάδα που προηγήθηκε της 20ης Δεκεμβρίου.

Η δραματική αναστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών -οι διεθνείς τοποθετήσεις σε τουρκικά ομόλογα είχαν φθάσει σε ύψος ρεκόρ (72 δισ) τον περασμένο Μάιο- απειλεί την τουρκική οικονομία με ραγδαία συρρίκνωση.

Αλλωστε κατά τη δεκαετή περίοδο της διακυβέρνησης Ερνογάν, ο τριπλασιασμός του εθνικού προϊόντος της γείτονος οφείλεται και στην αφειδή εισροή ξένων ομολογιακών κεφαλαίων, ενώ οι δολαριακές τοποθετήσεις απέδιδαν κέρδη 9,7% σε ετήσια βάση.

«(Η όλη κατάσταση) καταστρέφει τη βιτρίνα του οικονομικού δυναμισμού της χώρας που τα τελευταία χρόνια είχε οικοδομηθεί με πολύ προσοχή», εκτιμά ο Μάικλ Σάουλ, της Marketfield Asset Management, εταιρίας που «ελέγχει» τοποθετήσεις περίπου 17 δισ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νομισματικό πεδίο: Η λίρα έχει διολισθήσει κατά 1,8%, υποτιμώμενη σε τιμή - ρεκόρ έναντι του δολαρίου (1 προς 2,16).

Από τις αρχές του 2013, η λίρα έχει χάσει έναντι του δολαρίου το 18% της αξίας της, επίδοση που συνιστά την χειρότερη μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών σε ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ο επί μακρόν, σχετικά άκοπος δανεισμός της χώρας γίνεται έτσι, αίφνης, ακριβότερος. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 36 μονάδες βάσης φθάνοντας στις 394. Η επίδοση είναι λίγο καλύτερη από το κόστος δανεισμού της Βραζιλίας και είναι η χειρότερη ανάμεσα σε 20 αναπτυσσόμενες οικονομίες (σύμφωνα με σχετικό δείκτη του Bloomberg).






Το χρηματιοστήριο της Κωνσταντινούοπολης βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2012.


Και ό,τι έρχεται μοιάζει πλέον δυσοίωνο: «Τα πράγματα από εδώ και πέρα θα πάρουν την κατηφόρα», εκτιμά ο Αλεξέι Μπέλκιν της Kapital Asset Management, στη Μόσχα:
«Διότι η τουρκική αγορά συγκεντρώνει τώρα τα στοιχεία που φοβίζουν περισσότερο τους επενδυτές: Πολιτική αβεβαιότητα και ελλειμματικό ισοζύγιο συναλλαγών».




Νέες παραιτήσεις βουλευτών

Μετά τις απομακρύνσεις δικαστών και αστυνομικών, στην πειθαρχική επιτροπή του με αίτημα την αποπομπή τους παραπέμπονται και τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργου Ερντογάν για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει προκαλέσει θύελλα και κλυδωνισμούς στην τουρκική κυβέρνηση. Δεν θα αναμειχθούμε σε πολιτικές διαμάχες, λέει ο στρατός. Ηχηρά ονόματα στις προσαγωγές που δεν έγιναν.

Οπως αναφέρει η Hurriyet, στη χθεσινή συνεδρίαση του κεντρικού συμβουλίου του ΑΚΡ αποφασίστηκε να παρουσιαστούν ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής του κόμματος ο βουελυτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, ο βουλευτής Ερντάλ Καλκάν και ο Χαλούκ Οζνταλγκά με την κατηγορία ότι «με τις προφορικές και τις γραπτές δηλώσεις τους στιγματίζουν το κόμμα και την κυβέρνηση».

Σήμερα το πρωί ο Ερντάλ Καλκάν ανακοίνωσε την παραίτησή του από το κυβερνών κόμμα πριν από την τελική απόφαση της Επιτροπής. Με μήνυμά του στο Twitter στοχεύει το κόμμα του λέγοντας ότι δείχνει ανοχή απέναντι στις κατηγορίες για διαφθορά. «Παραιτούμαι από το ΑΚΡ γνωστοποιώντας σας ότι η γη γυρίζει και ο λαός μας δεν είναι ηλίθιος. Δεν θα παραμείνω εκεί που είμαι ανεπιθύμητος επειδή αντιτίθεμαι στη διαφθορά», πρόσθεσε», είπε ο Καλκάν, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι δεν αποδέχεται την οποιαδήποτε κριτική εντός του ΑΚΡ.

«Τα πολιτικά κόμματα δεν είναι οντότητες που μπορεί κανείς να διαχειρίζεται κανείς σαν να είναι ο προσωπικός χώρος του. Ειδικά ο κ.Ταγίπ Ερντογάν. Είναι κοινωνικές οντότητες που αποτελούνται από εκατομμύρια πολιτών», είπε ο Καλκάν.

Ο Καλκάν είναι ο πέμπτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τη στιγμή που άρχισε να εξελίσσεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ηγέτη του θρησκευτικού τάγματος Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στις 16 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ, στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς, ο Χακάν Σουκούρ, πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου, στις 25 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ που παραιτήθηκε από το βουλευτικό και ο υπουργικό αξίωμα και επίσης στις 25 Δεκεμβρίου ο Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Παραίτηση υπέβαλε στη 1 το μεσημέρι και ο Γκιουνάι, ανώτατος αξιωματούχος τράβηξε τη δημόσια προσοχή για την κριτική που άσκησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Γκεζί, αναμένεται και αυτός να παραιτηθεί εντός της ημέρας.

Από το κόμμα αποχώρησε και ο τρίτος παραπεμφθείς στην Επιτροπή, ο Οζνταλγκά, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος της τουρκικής βουλής είχε κάνει εκστρατεία για την Τουρκία ώστε να καταστεί συμβαλλόμενο μέρος του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2009 και θεωρείτο ένας από τα πιο φιλελεύθερα στελέχη του κόμματος του Ερντογάν.

Χθες ο Χασάν Χαμί Γιλντιρίμ, επίσης βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε πως συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη η απομάκρυνση ενός εισαγγελέα από την υπόθεση διαφθοράς.

Εικοσιτέσσερα άτομα έχουν επισήμως συλληφθεί για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει προκαλέσει αναταραχή στη γειτονική χώρα. Στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται οι γιοι των πρώην υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, οι οποίοι παρέδωσαν τα χαρτοφυλάκιά τους χθες, αφότου παραιτήθηκαν.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς παύθηκε επίσης από υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς το όνομά του συνδέθηκε με τον ιρανικής καταγωγής επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, που θεωρείται ύποπτος κλειδί για τις έρευνες, κυρίως για τη συμβολή του στη μεταφορά χρυσού και χρημάτων στο Ιράν μέσω της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank.





Ενοπλες Δυνάμεις: Δεν θα εμπλακούμε σε πολιτικές διαμάχες

Την πρόθεσή τους να μην εμπλακεί σε καμία πολιτική διαμάχη εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε πολιτικές διαμάχες. Από την άλλη θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις που αφορούν την ταυτότητα και τις νομικές θέσεις των μελών τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το σύνταγμα και το νόμο μένοντας εκτός από οποιαδήποτε πολιτική γνώνμη η κίνηση. Από αυτή τη σκοπιά οι Ενοπλες Δυνάμεις δρουν προσεκτικά σύμφωνα με το νόμο και με σεβασμό στην ανεξαρτησία του νόμου κατά τη διάρκεια των ερευνών και τις εισαγγελικής διαδικασίας στα αποστρατευμένα και τα ενεργά μέλη του», προσθέτει η ανακοίνωση.



Η λίστα με τις προσαγωγές που δεν έγιναν

Γνωστά ονόματα μεταξύ των οποίων ο σαουδάραβας επιχειρηματίας Γιασίν Αλ Καντί ο οποίος είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα και τούρκοι επιχειρηματίες περιλαμβάνει ο κατάλογος των 41 ατόμων που επρόκειτο να προσαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς.

Οι προσαγωγές δεν έγιναν επειδή απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ο εισαγγελέας.

Τον κατάλογο αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» στην ιστοσελίδα της. Ο εισαγγελέας Μουαμάρ Ακάς χτες είχε καταγγείλει ότι οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να προβούν στις προσαγωγές, παρά τη σχετική δικαστική απόφαση, ενώ είχε τονίσει ότι ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τον απομάκρυνε από την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι χτες το βράδυ το τηλεοπτικό κανάλι «ulusalkanal» στην ιστοσελίδα του αποκάλυψε την κλήση του εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς προς τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του πρωθυπουργού, να καταθέσει στις 2 Ιανουαρίου 2014 ως ύποπτος για σύσταση συμμορίας και συμμετοχή σε αυτήν. Η κλήση έχει ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου.

Στον κατάλογο που αποκαλύπτει η «Χουριέτ» εκτός από τον Γιασίν Αλ Καντί περιλαμβάνεται ο συνέταιρος του τελευταίου Οσάμα Κουτούμπ και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Τζινέρ» Μεχμέτ Φατίχ Σαράτς.

Ο Τουργκάϊ Τζινέρ, ιδρυτής του ομίλου, είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η βιομηχανία, το εμπόριο και η ενέργεια, ενώ διαθέτει μέσα ενημέρωσης και έχει τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας «Κασίμπασα».

Οι προσαγωγές των 41 ατόμων επρόκειτο να γίνουν με τις κατηγορίες της σύστασης συμμορίας, της δωροδοκίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και των παρατυπιών σε δημόσιους διαγωνισμούς.



Ασφαλιστικά μέτρα για τον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας

Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ρύθμισης στην οποία προχώρησε πριν από μερικές μέρες η τουρκική κυβέρνηση στον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας επέβαλε με απόφασή του το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με τη ρύθμιση είχε επιβληθεί στους αστυνομικούς οι οποίοι εκτελούν καθήκοντα δικαστικής αστυνομίας να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην ασφάλεια. Στην προηγούμενή του μορφή ο κανονισμός ανέφερε ότι οι εν λόγω αστυνομικοί, σε περιπτώσεις μυστικών εισαγγελικών ερευνών, τελούν αποκλειστικά υπό τις εντολές του εισαγγελέα ο οποίος διενεργεί την έρευνα. Το Συμβούλιο επέβαλε ασφαλιστικά μέτρα με το επιχείρημα ότι «μπορεί να ανακύψει ανεπανόρθωτη ζημιά».

Η απόφαση του Συμβουλίου σημαίνει ότι δεν θα εφαρμόζεται στο εξής η νέα ρύθμιση, μέχρι το ίδιο το Συμβούλιο να λάβει την τελική του απόφαση.

Στο Συμβούλιο είχε προσφύγει η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας με το επιχείρημα ότι ο νέος κανονισμός είναι αντίθετος προς το Σύνταγμα και το νόμο περί ποινικής δικονομίας.

Η άρνηση των αστυνομικών να προχωρήσουν σε προσαγωγές όπως τις είχε ζητήσει ο εισαγγελέας στις 25 Δεκεμβρίου, είχε στηριχθεί στο νέο αυτό κανονισμό.




Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου