Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα χωρίς τον Κύριο στην Ιαπωνία

ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΕΣ



Ένα δείγμα του πως θέλουν να μετατραπούν τα Χριστούγεννα οι Παγκοσμιοποιητές είναι το πως γιορτάζονται στην μη χριστιανική Ιαπωνία

Οι Ιάπωνες εξοικειώθηκαν με τα Χριστούγεννα κατά τη διάρκεια και μετά τον Β ΠΠ', όταν άρχισε η
μαζική παραγωγή των παιχνιδιών και στολιδιών που οι Συμμαχικές δυνάμεις είχαν προηγουμένως εισάγει από τη Γερμανία.

Οπως εξηγεί ο Τζέρι Μπόουλερ, συγγραφέας του βιβλίου «Η Παγκόσμια Ιστορία των Χριστουγέννων» και ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα: «στη συνέχεια , όταν η Ιαπωνία είχε καταληφθεί από τα στρατεύματα των ΗΠΑ μετά το 1945 , ήταν που υιοθέτησε πραγματικά τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα αλλά με μη χριστιανικό τρόπο, έτσι ώστε να ταιριάζει με τα δικά τους έθιμα», είπε .

Το αποτέλεσμα είναι ένα είδος υβριδιοποιημένων Χριστουγέννων που γιορτάζεται με τον ίδιο τρόπο που γιορτάζουμε στην Ελλάδα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Διακοσμήσεις εμφανίζονται σε σημεία όπως η Station Square του Τόκιο και μερικοί άνθρωποι ανταλλάσσουν δώρα , αλλά η ημέρα δεν είναι αργία και οι επιχειρήσεις είναι ανοιχτές ως συνήθως.

«Ουσιαστικά είναι μόνο μία αφορμή να αγοράσετε ένα ωραίο δώρο για τη φίλη σας και να την πάτε σε ένα φανταχτερό εστιατόριο» εξηγεί ο Μπόουλερ.

Μάλιστα μία μη επιστημονική έρευνα που εκπόνησε η ιαπωνική ομάδα ερευνητών αγοράς ομάδα Macromill, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στο Τόκιο είχαν σχέδια να βγουν έξω τα Χριστούγεννα και το 45% ανυπομονούσε να δει τη φωταγώγηση της πόλης.

Οι Ιάπωνες , επίσης, φτιάχνουν και χριστουγεννιάτικα γλυκά, τα οποία είναι δημοφιλή δώρα μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, αλλά άχρηστα από την 26η Δεκεμβρίου και μετά. Μάλιστα το 60% των ερωτηθέντων της Macromill σχεδίαζε να αγοράσει ή να ψήσει ένα Χριστουγεννιάτικο κέικ.

Κακά τα ψέμματα όπως τα γιορτάζουν οι Ιάπωνες έτσι τα γιορτάζουν πια και στην χριστιανική Δύση. Πολύ λίγοι καταλαβαίνουν πλέον το πνευματικό νόημα της Γέννησης ΤΟΥ Κυρίου. Και ας μην γεννήθηκε στις 25 Δεκέμβρη (μάλλον φθινόπωρο ή άνοιξη).Παντού είναι συνδεδεμένα με την κατανάλωση, και το ξεφάντωμα.









































ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου