Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Facebook: Αρχειοθετεί τα "posts" που δεν δημοσιεύονται


Θα σας έχει τύχει να γράφετε κάποιο status update ή σχόλιο σε κάποιο post και λίγο πριν πατήσετε το enter να το ξανασκέφτεστε.

Είτε το σβήσετε, είτε το διορθώσετε πάντως το Facebook φροντίζει να το καταχωρήσει στα αρχεία του. Ναι, σωστά καταλάβατε: ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης αρχειοθετεί ακόμη και τα μηνύματα που ουδέποτε δημοσιεύτηκαν. Αρκεί να πληκτρολογήσετε.

Η αποκάλυψη έγινε από την Jennifer Golbeck, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Maryland. Η Golbeck ισχυρίζεται ότι το Facebook αξιοποιεί μια πλατφόρμα αποθήκευσης metadata όλων των κειμένων που καταχωρούνται σε οποιοδήποτε πεδίο του site, ακόμη κι αν ουδέποτε δημοσιεύονται.

Ο ισχυρισμός της βασίζεται στη δημοσιευμένη έρευνα του αναλυτή δεδομένων και επιστημονικού συνεργάτη του Facebook, Adam Kramer και του διδακτορικού φοιτητή Sauvik Das, που εργάζεται ως μαθητευόμενος στο Facebook.

Η έρευνα τους αφορά την αυτολογοκρισία των χρηστών του γνωστού κοινωνικού δικτύου και διερευνά τρόπους ώστε να ελαχιστοποιηθεί, πολλαπλασιάζοντας με αυτό τον τρόπο τις δημοσιεύσεις και τα σχόλια και κατ’ επέκταση την κίνηση στο site.

Έτσι οι δύο ερευνητές που δουλεύουν για λογαριασμό του Facebook -ίσως και κατά λάθος- αποκάλυψαν τη δυνατότητα αποθήκευσης των «αυτο-λογοκριμένων» posts των χρηστών.

Όσο εξοργιστική κι αν μας φαίνεται η νέα αυτή αποκάλυψη, η συγκεκριμένη τεχνολογία αξιοποιείται από την Google, τη Yahoo αλλά και άλλες webmail πλατφόρμες που αποθηκεύουν, για παράδειγμα, ως πρόχειρα τα e-mail πριν τα στείλουμε, ή πατήσουμε save.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου