Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Κλωνοποίηση ζώων φυτών και οσονούπω ανθρώπων στην Κίνα


Η κλωνοποίηση ζώων μπορεί να αποτελεί θέμα-ταμπού στη Δύση, αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει στην Κίνα, όπου μια μονάδα στην πόλη Σενζέν, στο νότιο τμήμα της χώρας, κλωνοποιεί 500 γουρούνια ετησίως.

Η φάρμα εμφυτεύει κλωνοποιημένα έμβρυα σε δύο γουρούνια κάθε μέρα. Εκεί εκτρέφονται κλώνοι και κλώνοι κλώνων για να χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα σε δοκιμές φαρμάκων που λαμβάνουν χώρα σε μια ειδικά διαμορφωμένη βιοτεχνία παραγωγής υποδημάτων, που λειτουργεί παράλληλα με μια μονάδα επεξεργασίας γενετικού υλικού.

Η μονάδα που διαχειρίζεται η εταιρεία BGI είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως στην κλωνοποίηση χοίρων. Εφαρμόζει ωστόσο παρωχημένες μεθόδους σε σύγκριση με αντίστοιχες μονάδες.



Αντί για μηχανές, είναι άνθρωποι που επανδρώνουν μια γραμμή παραγωγής 30 έως 50 ατόμων. Εκεί εκτελείται με τα χέρια το έργο της κλωνοποίησης και της εμφύτευσης.

Οι νεογέννητοι κλώνοι μελλοντικά θα γονιμοποιηθούν με επίσης κλωνοποιημένα έμβρυα διαιωνίζοντας την μάλλον ζοφερή διαδικασία.

Πέραν της κλωνοποίησης στη μονάδα εκτελείται μια διαδικασία γνωστή ως γονιδιακή αλληλουχία, η οποία σκοπό έχει την παραγωγή νεογνών γενετικά μεταλλαγμένων χοίρων περισσότερο ευάλωτων σε νόσους όπως το Αλτσχάιμερ, με απώτερο σκοπό τη διεξαγωγή δοκιμών σε εξειδικευμένα φάρμακα.

Η τεχνική που εφαρμόζει η μονάδα δεν περιορίζεται στα γουρούνια αλλά σε οτιδήποτε από τρόφιμα μέχρι ζώα κάθε είδους.

Με 156 μηχανές γενετικής αλληλουχίας, η μονάδα της BGI κάνει να φαντάζει λιλιπούτειο με μόλις 30 μηχανές το δεύτερο μεγαλύτερο αντίστοιχο κέντρο παγκοσμίως, το Wellcome Trust Sanger Institute στη Βρετανία.

Χρησιμοποιώντας αυτό τον εξοπλισμό, η BGI φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις αλληλουχίες των γονιδίων ενός εκατομμυρίου ατόμων, ενός εκατομμυρίου ζώων και ενός εκατομμυρίου φυτών με το επιχείρημα της βελτίωσης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της ανάπτυξης πιο γευστικών τροφίμων.

Οι υπάλληλοι της εταιρείας απασχολούνται και ως γευσιγνώστες δοκιμάζοντας γενετικά τροποποιημένα κρέατα, λαχανικά και γιαούρτια στο εστιατόριο της εταιρείας.

Με τέτοιες λογικές το μέλλον του ανθρώπου προδιαγράφεται μάλλον φρικιαστικό, αλλά εδώ στην Κίνα κυκλοφορούν μπρελόκ με ζωντανές χελώνες. Στην κλωνοποίηση θα κολλούσαν;




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου