Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Κλίμα: Δισεκατομμυριούχοι κατά επιστήμης – Αλ Γκορ εναντίον γεωμηχανικής


Με στόχο να αμφισβητήσει την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής, ένας μεγάλος αριθμός ιδρυμάτων και ερευνητικών οργανισμών ξεπήδησε τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία.

Δισεκατομμυριούχοι συντηρητικής πολιτικής κατεύθυνσης διοχέτευσαν περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια μέσω κρυφών διαδρομών οι σε περισσότερους από 100 οργανισμούς που αμφιβάλουν για την εγκυρότητα των επιστημονικών ευρημάτων σχετικά με την κλιματική αλλαγή, μεταδίδει η Guardian. H δουλειά των παραληπτών της χρηματοδότησης αυτής είναι να αμφισβητούν την κλιματική επιστήμη, να δημιουργούν αμφιβολίες στην κοινή γνώμη και να αναστέλλουν τις κλιματικές δράσεις, κατά την εφημερίδα.

Στη Μεγάλη Βρετανία, η ιστορία ξεκίνησε από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του 90, όταν η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων συνειδητοποίησε ότι η δράση για την κλιματική αλλαγή ενδέχεται να βλάψει τον κλάδο τους και έτσι αποφάσισε να προσφέρει εκατομμύρια στην υποβάθμιση της επιστήμης.

Σήμερα, αυτή η δράση συνεχίζεται υπόγεια, καθώς υπήρξε έντονη δημόσια αντίδραση εναντίον των εταιρειών που εμπλέκονται σε αυτή την αντικοινωνική προπαγάνδα.



Γκορ κατά γεωμηχανικής

Από την πλευρά του, ο Αλ Γκορ ευθέως απορρίπτει τη γεωμηχανική ως πανάκεια της κλιματικής αλλαγής. “Η ιδέα ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια διαφορετική μορφή ρύπανσης στην ατμόσφαιρα για να εξουδετερώσει τις συνέπειες της τωρινής ρύπανσης του πλανήτη, είναι εντελώς παράλογη”, δήλωσε πρόσφατα ο τέως αμερικανός αντιπρόεδρος.

Αυτή ήταν η αντίδρασή του σε μελέτη του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, η οποία προτείνει ότι μέχρι το 2100 οι εθνικές κυβερνήσεις του κόσμου μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν μαζικά προγράμματα γεωμηχανικής, όπως η δέσμευση και η παγίδευση του άνθρακα, προκειμένου να περιορίσουν τις δυνάμεις της αλλαγής του κλίματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Guardian, ο Γκορ συγκρίνει τη γεωμηχανική με την αλχημεία, πιστεύοντας ότι τα μεγάλα, αδοκίμαστα μέτρα αποτελούν τεράστιο ρίσκο, ενώ δεν κάνουν κάτι ουσιαστικό για να αντιμετωπίσουν τις πιθανές περιπλοκές των κλιματικών αλλαγών.

Ο τέως αντιπρόεδρος φαίνεται να τάσσεται υπέρ των μικρών αλλαγών που συνολικά μπορούν να αποδώσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, θεωρώντας επικίνδυνες τις μεγάλης κλίμακας μεθόδους της γεωμηχανικής.

Τέλος, δεν θεωρεί την τεχνολογία της πυρηνικής ενέργειας αρκετά ασφαλήςκαι φθηνή στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, ώστε να επενδύσει σήμερα σε αυτήν.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου