Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

«Δεν θα κατασκοπεύουμε τους φίλους των ΗΠΑ»


Τέλος στις επιχειρήσεις κατασκοπείας ηγετών που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και περιορισμούς στο έργο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), έβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την αναδιάρθρωση των αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης των επικοινωνιών, επτά μήνες μετά από τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, που καλλιέργησαν κλίμα αντιδράσεων για τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας.

Μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών, αλλά και των ξένων κυβερνήσεων έλαβε, λοιπόν, ο Ομπάμα, ο οποίος διαβεβαίωσε πως θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στα στοιχεία που ήρθαν στο «φως» για τις λειτουργίες της NSA, ενώ δεσμεύτηκε πως η κατασκοπεία ηγετών θα σταματήσει.

Σημειωτέον πως οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας διαταράχθηκαν μετά από την αποκάλυψη πως η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Μεταξύ των βασικότερων μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Ομπάμα είναι το τέλος του προγράμματος συλλογής μετα-δεδομένων, όπως λειτουργούσε έως σήμερα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα μπορεί να κρατά τα μετα-δεδομένα και το πρόγραμμα θα τροποποιηθεί, ώστε πριν από τη χρησιμοποίησή τους να κρίνεται απαραίτητη η έκδοση δικαστικής απόφασης.

Να σημειωθεί πως η συλλογή μετα-δεδομένων γίνεται βάσει του άρθρου 215 του νόμου περί προστασίας της ασφάλειας του έθνους (Patriot Act), ο οποίος ψηφίστηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου