Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Έτοιμοι να παρέμβουν οι Ρώσοι. Επεισόδια στην Κριμαία ανάμεσα σε φιλοδυτικούς και φιλορώσους διαδηλωτές


Συγκρούσεις φιλοδυτικών διαδηλωτών, κυρίως Τατάρων με φιλορώσους στην Κριμαία. Υπάρχει ένας νεκρός αλλά είναι από φυσιολογικά αίτια, όπως γράφεται στα ΜΜΕ.

Χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές αποπειράθηκαν να εισβάλουν, σύμφωνα με άλλες πηγές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. Το κοινοβούλίο επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται οργισμένοι διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.

Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές είναι κυρίως Τάταροι και συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Σιμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας. Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια οι μεν στους δε και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο.

Ευτυχώς, τα πράγματα δεν πήραν χειρότερη τροπή καθώς επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας μια αλυσίδα ανάμεσά τους, αν και οι δυνάμεις καταστολής δεν ήταν οπλισμένες.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ απέκλεισε κάθε συζήτηση για πιθανή απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία.

"Το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συζητήσει την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Πρόκειται για προβοκάτσια με στόχο την αμαύρωση του αυτόνομου κοινοβουλίου της Κριμαίας", είπε ο εκπρόσωπός του. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε επί της ουσίας στο αίτημα των φιλορώσων διαδηλωτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής.

Όσο για τους Τάταρους, πρόκειται για ένα τουρκόφωνο μουσουλμανικό φύλο, το οποίο εγκαταστάθηκε στην Κριμαία τον 13ο αιώνα. Ο Στάλιν τους εξόρισε στη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία ως συνεργάτες των Ναζί, όμως πολλοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991. Σήμερα αποτελούν το 12% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της χερσονήσου και στήριξαν ενεργά τις κινητοποιήσεις εναντίον του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς.

Εν τω μεταξύ, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων που οργανώθηκαν σήμερα από φιλορώσους και φιλοδυτικούς διαδηλωτές έξω από το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Το θύμα δεν έφερε κανένα ίχνος εξωτερικού τραύματος. Το πτώμα βρέθηκε κοντά στο κοινοβούλιο, ανέφερε εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Υγείας.

Επίσης, άλλος εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών της Κριμαίας διέψευσε την πληροφορία ότι ο άνθρωπος αυτός σκοτώθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε στη Συμφερόπολη.




Προετοιμάζεται η Ρωσία και οι κινήσεις της αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Η διπλωματία της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη πως οι εξτρεμιστές στην Ουκρανία "επιβάλλουν τη δική τους θέληση" και ανακινούν τις θρησκευτικές εντάσεις μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την προεδρία, καθώς υπάρχουν στη χώρα αυτή βαθιές αντιθέσεις ανάμεσα σε χριστιανικές εκκλησίες.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ, σε ενακοίνωσή του, ανέφερε πως ιερείς και ιδιοκτησίες που συνδέονται με την —προσκείμενη στη Μόσχα— Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχουν αντιμετωπίσει απειλές και προειδοποίησε πως οι εντάσεις οι οποίες έχουν ανακινηθεί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα "ακόμα μεγαλύτερο σχίσμα στην ουκρανική κοινωνία".

Την ίδια ώρα η Ρωσία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις και τις αποθήκες οπλισμού του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στις ακτές της χερσονήσου της Κριμαίας, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

"Παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει στην Κριμαία, τι συμβαίνει γύρω από (τις εγκαταστάσεις του) Στόλου της Μαύρης Θάλασσας", ανέφερε ο Σόιγκου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

"Λαμβάνουμε μέτρα για να ασφαλίσουμε τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές και τα οπλοστάσια του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας", ανέφερε ο Σόιγκου. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τα μέτρα που λαμβάνονται.

Η Κριμαία, η οποία ανήκε παλαιότερα στην Ρωσία, παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας το 1954. Σε αυτή συνεχίζει να ελλιμενίζεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, στο ιστορικό του αρχηγείο, στο λιμάνι της Σεβαστόπολης.




Έτοιμο το ΝΑΤΟ να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία, με την οποία διατηρεί στενές σχέσεις, ώστε η χώρα να συνεχίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της, δήλωσε από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν.

"Η Ουκρανία είναι στενός και παλαιός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και το ΝΑΤΟ είναι ειλικρινής φίλος της Ουκρανίας", είπε ο Ράσμουσεν κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των 28 χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

"Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση στο Κίεβο θα συζητηθεί κατά τη διήμερη υπουργική διάσκεψη των Βρυξελλών.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν έχει έρθει σε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους μετά την αποπομπή του φιλορώσου Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ράσμουσεν δεν απάντησε ευθέως. "Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι επαφίεται στον ουκρανικό λαό να καθορίσει ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας του", είπε. "Θεωρούμε ως δεδομένο ότι όλες οι χώρες σέβονται την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αυτό το μήνυμα μεταφέραμε σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές", πρόσθεσε, χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου