Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Να γίνουν βελτιώσεις στα βραχιολάκια των καταδίκων


Διορθωτικές και βελτιωτικές υποδείξεις κάνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στο θεσμό «της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια».

Δηλαδή αφορά στα ηλεκτρονικά «βραχιολίκια», τα οποία θα τοποθετούνται σε καταδίκους, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθούν ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται. Το βραχιολάκι θα τοποθετείται στο πόδι του κρατούμενου, εκτός αν για λόγους υγείας αυτό δεν είναι εφικτό, όποτε θα τοποθετείται στο χέρι. Επίσης, το βραχιολάκι εμπεριέχει μικροτσίπ και ο κρατούμενος φορώντας το είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή του συστήματος «γεω-εντοπισμού».

Η δαπάνη για την αγορά του ηλεκτρονικού βραχιολιού βαρύνει τον κατάδικο ή υπόδικο, εκτός εάν υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, οπότε στην περίπτωση αυτή το οικονομικό βάρος αναλαμβάνει το Ελληνικό δημόσιο.

Η Αρχή σε γνωμοδότησή της αναφέρει  ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο ουσιαστικά υποκαθιστά την παραμονή του καταδίκου στις φυλακές. Για το λόγο αυτό πρέπει να είναι έντονη η κρατική παρουσία κατά το στάδιο εφαρμογής και λειτουργίας του νέου συστήματος επιτήρησης των κρατουμένων, ενώ το κύριος βάρος και ευθύνη λειτουργίας του έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η γνωμοδότηση ρίχνει μεγάλο βάρος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταδικών, ενώ υπογραμμίζει ότι πρέπει να περιληφθεί στον ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, διάταξη που να αναφέρει ότι τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να διατηρούνται για πέντε χρόνια από την ημέρα έναρξης της επιτήρησης του καταδίκου.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση πρέπει να προβλεφθεί ρητά η διαδικασία καταστροφής των προσωπικών δεδομένων μετά το τέλος των σκοπών επεξεργασίας τους.

Τέλος, σύμφωνα με την Αρχή το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να καταρτίσει κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος θα καθορίζει τις βασικές αρχές προστασίας  των προσωπικών δεδομένων.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου