Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η ανεξαρτησία φοβίζει τους Σκοτσέζους


Οι Σκοτσέζοι αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη επιφύλαξη την ιδέα η Σκοτία να αποκτήσει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύτηκαν την Κυριακή, γεγονός που χαρακτηρίζεται πλήγμα για τους εθνικιστές που επιδιώκουν η επαρχία να αποχωρήσει από την ένωση με την Αγγλία που είχε συναφθεί πριν από 307 χρόνια.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές δημοσιεύθηκαν μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ντέιβιντ Κάμερον στη Σκοτία, σε μια κίνηση που έχει στόχο να επιδείξει τη δέσμευση του συντηρητικού πρωθυπουργού να διατηρήσει την πλούσια αυτή επαρχία στο ΗΒ.

Οι Σκοτσέζοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν την ανεξαρτητοποίηση από το ΗΒ στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου, και το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) προσπαθεί να τους πείσει ότι θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία και ευημερία εάν η επαρχία καταστεί αυτόνομο κράτος, κάτι που ο Κάμερον απορρίπτει.

Μια δημοσκόπηση της ICM για την εφημερίδα Scotland on Sunday έδειξε ότι η πρόθεση ψήφου υπέρ του "όχι" αυξήθηκε στο 49%, ή 5% σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, ενώ η υποστήριξη στο "ναι" παρέμεινε στάσιμη, στο 37%.

Μια άλλη δημοσκόπηση που παρήγγειλε το ίδιο το SNP και διεξήγαγε η Panelbase φέρει το ποσοστό υπέρ του «όχι» στο 47%, από 43% τον Σεπτέμβριο, και αυτό υπέρ του "ναι" στο 37%, από 44% τον Σεπτέμβριο.

Οι δύο δημοσκοπήσεις δημοσιεύτηκαν μετά την δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν με την οποία απέκλεισε κάθε πιθανότητα νομισματικής ένωσης με μια ανεξάρτητη Σκοτία και από εκείνη του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος διεμήνυσε ότι θα ήταν "δύσκολο αν όχι αδύνατον" η ανεξάρτητη Σκοτία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κάμερον επισήμανε ότι η ενότητα της Βρετανίας της επιτρέπει να μεγιστοποιεί τα οφέλη από το πετρέλαιο και το αέριο στη Βόρεια Θάλασσα της Σκοτίας.

"Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους φαρδείς ώμους του ΗΒ στις επενδύσεις σε αυτή τη ζωτικής σημασίας βιομηχανία ώστε να μπορούμε να προσελκύουμε επιχειρήσεις, να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, οι νέοι μας να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες και να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε στην παγκόσμια κούρσα" του οικονομικού ανταγωνισμού, ανέφερε ο Κάμερον σε ανακοίνωσή του.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου