Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Προς απόσχιση η Κριμαία: Ζητεί δημοψήφισμα


Σύμφωνα με νέες ανταποκρίσεις των ρωσικών κρατικών πρακτορείων ειδήσεων, στα κτίρια του Ανωτάτου Σοβιέτ και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας, δηλαδή τα τοπικά όργανα νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, που εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Συμφερούπολη, και ελέγχονται πλήρως από «δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού» έχει υψωθεί η ρωσική σημαία ενώ δίπλα της κυματίζει η σημαία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας!

Ταυτόχρονα είναι παλαϊκή απαίτηση των κατοίκων της Κριμαίας να επαναφέρουν σε ισχύ το Σύνταγμα της Κριμαίας από το 1992 το οποίο προβλέπει η Δημοκρατία να έχει δικό της πρόεδρο και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική!

Σύμφωνα με τον τοπικό ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι, σε ολόκληρη την Κριμαία σχηματίζονται «αυθορμήτως» μονάδες αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού, οι οποίες κατευθύνονται προς τη Συμφερούπολη.

Οι συγκεντρωμένοι απαιτούν επίσης τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος, ώστε οι κάτοικοι να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία της χερσονήσου, δηλαδή εάν θα παραμείνει ως Αυτόνομη Δημοκρατία στην Ουκρανία, εάν θα κηρύξει την ανεξαρτησία της, είτε την προσχώρησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας «Κομερσάντ», η ρωσική κυβέρνηση αναθέρμανε με επείγουσες διαδικασίες μια σειρά από επενδυτικά σχέδια στην Κριμαία, εκ των οποίων τα δύο σημαντικότερα είναι η ανακατασκευή της περιφερειακής οδού Χερσόνησος - Τζάνκοϊ - Θεοδόσια - Κερτς και η γεφύρωση των Στενών του Κερτς, που θα επιτρέπει στη χερσόνησο απευθείας σύνδεση με τη Ρωσία και ειδικότερα με τη χερσόνησο του Ταμάν.

Κατά τις εκτιμήσεις το πακέτο των επενδυτικών σχεδίων, στα οποία κλήθηκαν από το Ρωσικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο να συμμετάσχουν Ρώσοι επιχειρηματίες, θα φθάσει το ύψος των 5 δισ. δολαρίων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου