Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Πώς οι Ναζί σχεδίαζαν να κυριαρχήσουν παγκοσμίως μέσω βιολογικού πολέμου


Με το πρόσχημα ερευνών για την υπεράσπιση των στρατευμάτων ενάντια σε επιθέσεις με βιολογικά όπλα, οι επιστήμονες των Ναζί, είχαν αναπτύξει αρκετές μελέτες και είχαν πραγματοποιήσει αρκετά πειράματα με κουνούπια που έφεραν τον ιό της ελονοσίας.

Ο Χίτλερ φέρεται να είχε απαγορεύσει τη χρήση βιολογικών όπλων εξαιτίας της δικής του εμπειρίας από τη χρήση δηλητηριωδών αερίων κατά την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο, αυτό φαίνεται πως δεν εμπόδιζε τους επιστήμονές του να πειραματίζονται.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Klaus Reinhardt, ερευνητής από το πανεπιστήμιο του Tuebingen, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο στο περιοδικό Endeavour, στο οποίο αναφέρει ότι πάρχουν στοιχεία ότι οι Ναζί «έτρεχαν» ένα πρόγραμμα στο Νταχάου, στο πλαίσιο του οποίου είχαν δημιουργήσει κουνούπια-φορείς της ελονοσίας, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιολογικά όπλα.

Το επονομαζόμενο «Εντομολογικό Ινστιτούτο των SS» (Entomological Institute of the Waffen SS) δημιουργήθηκε το 1942 από τον Χάινριχ Χίμλερ και οι έρευνές του επικεντρώνονταν κυρίως στην πρόληψη της μετάδοσης επιδημίας τύφου από τις ψείρες που ρήμαζαν τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Α' ΠΠ. Δεύτερος στόχος ήταν να διατηρεί στη ζωή τους κρατούμενους των στρατοπέδων συγκέντρωση οι οποίοι είχαν προσβληθεί από ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα.

Ο εντομολόγος Eduard May, επικεφαλής του προγράμματος, είχε επιλεγεί για τη θέση αυτή–αν μη τι άλλο- λόγω των προσωπικών του απόψεων, οι οποίες συμφωνούσαν με εκείνες του Τρίτου Ράιχ.

Το Μάιο του 1943 ο May πήρε χρηματοδότηση για ένα πρόγραμμα που σκοπό είχε την ανάπτυξη φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση κάθε προσπάθειας των συμμαχικών δυνάμεων να καταστρέψουν καλλιέργειες με τη ρίψη εντόμων από τον αέρα, αλλά και να μελετήσει «τις συνήθειες των επιβλαβών για τον άνθρωπο εντόμων, προκειμένου να διευκρινιστούν ερωτήματα που αφορούσαν συγκεκριμένες χρήσεις αυτών και πώς μπορούσε κανείς να αμυνθεί εναντίον αυτών».

Ο Reinhrdt, πάντως, βρήκε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε να ερευνά και τα κουνούπια Anopheles που ήταν φορείς του παράσιτου της ελονοσίας, με στόχο να διαπιστώσει εάν ήταν δυνατή μια βιο – επίθεση κατά της Γερμανίας.

Τα έγγραφα αυτά όμως δείχνουν ότι ίσως τα κίνητρα που κρύβονταν πίσω από αυτό το πρόγραμμα να ήταν πιο κακόβουλα, προσθέτει το δημοσίευμα.

Σε μια καταγραφή αναφέρονται λεπτομέρειες για δοκιμές γύρω από το πόσο χρόνο θα μπορούσαν να επιβιώσουν τα κουνούπια αυτά χωρίς τροφή, ενώ μεταφέρονται από αέρος για να γίνει η ρίψη τους. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι τα θηλυκά Anopheles maculipennis ήταν ικανά να αντέχουν για περισσότερο διάστημα σε σχέση με τα A. bifurcates.
«Βρίσκω αυτό το εύρημα εξαιρετικά σημαντικό» έγραφε ο May, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε εξεταστεί λεπτομερώς το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα έντομα εναντίον του εχθρού.

Ο Reinhardt εκτιμά ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να βρισκόταν σε εμβρυικό στάδιο, «δεν ήταν περίπλοκο και κατά πάσα πιθανότητα καθόλου αποτελεσματικό» πρόσθεσε.

Σημειώνει ακόμη, ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι το Εντομολογικό Ινστιτούτο των SS είχε κάποια σχέση με τα πειράματα που γίνονταν στο Νταχάου από τον Claus Schilling, ο οποίος μόλυνε κρατουμένους με ελονοσία.

Τα έγγραφα , όπως αναφέρει το newsbeast, που βρήκε ο Reinhardt δεν περιέχουν κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο ότι οι Ναζί είχαν κάποια άλλη σχέση με την ανάπτυξη βιολογικών όπλων, σημειώνει ακόμη ο αρθρογράφος. Ωστόσο, ο ιστορικός του Yale, Frank Snowden, έχει γράψει ότι οι Ναζί είχαν ξεκινήσει μια βιολογική επίθεση κατά της Ιταλίας με κουνούπια-φορείς της ελονοσίας, καταλήγει το άρθρο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου