Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ο εφιάλτης της νόσου των τρελών αγελάδων επιστρέφει;


Τα νέα κρούσματα της νόσου των τρελών αγελάδων στην Φθιώτιδα φέρνουν στην επικαιρότητα τα νοσήματα που προκαλούνται από την βρώση μολυσμένων κρεάτων και τη μετάδοση του παθολογικού μολυσματικού παράγοντα που προκαλεί τη νόσο, το πρίον.

Το παθολογικό πρίον είναι ένα είδος πρωτεΐνης που προκαλεί αλλοιώσεις σε φυσιολογικές πρωτεΐνες του εγκεφάλου. Ζωονόσοι που οφείλονται σε παθολογικά πρίον είναι κυρίως η νόσος των τρελών αγελάδων στα βοοειδή και η τρομώδης νόσος των προβάτων.

Τα νοσήματα prion στον άνθρωπο εκδηλώνονται  κυρίως ως ασθένεια Creutzfeldt-Jakob με τις παραλλαγές της, σύνδρομο Gerstmann-Sträussler-Scheinker και kuru.

Οι ασθένειες αυτές έχουν αλληλεπικαλυπτόμενα σημεία και συμπτώματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχέως αναπτυσσόμενη άνοια, δυσκολία στο περπάτημα και αλλαγές στο βάδισμα, ψευδαισθήσεις, μυϊκή δυσκαμψία, σύγχυση, κούραση, δυσκολία στην ομιλία.

Οι ασθένειες αυτές ονομάζονται και σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες λόγω του τύπου των αλλοιώσεων που προκαλούν στον εγκέφαλο όταν εξετάζεται στο μικροσκόπιο: Εμφανίζονται περιοχές βλάβης που μοιάζουν με σφουγγάρι.

Τα νοσήματα prion επί μήνες έως και δεκαετίες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ακόμη και αν η διαδικασία παθολογικής μετατροπής της φυσιολογικής πρωτεΐνης έχει αρχίσει.



ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

    • Να προτιμάτε ζώα που δεν έχουν μεγαλώσει με κρεατάλευρα και οστεάλευρα (οποιαδήποτε ζωικά υποπροϊόντα).

    • Προϊόντα υψηλού κινδύνου είναι ο έτοιμος κιμάς, τα εντόσθια, τεμάχια κρέατος με τμήματα σπονδυλικής στήλης,τα λουκάνικα, τα χοτ ντογκ, τα χάμπουργκερ, το έντερο και το κεφάλι του ζώου.

    • Επιλέξτε τεμάχια μυών χωρίς κόκκαλο. Τα  γαλακτοκομικά προϊόντα και οι μπριζόλες χωρίς κόκκαλο είναι προϊόντα χαμηλού κινδύνου.

    • Αποφύγετε το βόειο κρέας από χώρες με πολλαπλά κρούσματα (π.χ. Αγγλία).

    • Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Να καταναλώνετε κάτω από 400 gr κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Θα μπορούσατε να υποκαταστήσετε το κόκκινο κρέας με ψάρι κοτόπουλο.

    Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα prion δεν μεταδίδονται με την απλή επαφή με τον πάσχοντα και επίσης ότι τα παθολογικά prion δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα.Yπάρχει επίσης και ιατρογενής οδός μετάδοσης (π.χ. επιμολυσμένα με prionμοσχεύματα).


Dr Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου