Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Οι ιταλικές αρχές σταμάτησαν απόπειρα απόσχισης της Βενετίας


To ιταλικό κράτος είναι ένα συνοθύλευμα εθνοτήτων, οι νότιοι Ιταλοί είναι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων από την Magna Grecia, ενώ οι Βόρειοι Ιταλοί είναι κυριώς γερμανικής καταγωγής αφού στην περιοχή κυριαρχούσαν το Μεσαίωνα οι Γερμανοί Λομβαρδοί. Για αιωνες η ιταλική χερσόνησος ήταν χωρισμένη σε πανίσχυρες πόλεις κράτη. Η Βενετία μάλλιστα ουσιαστικά ηταν μια αυτοκρατορία. Το μόνο που ένωσε όλα τα κρατίδια τις χερσνήσου στο ιταλικό κράτος ήταν ο καθολικισμός.

Σάλο έχουν προκαλέσει στην Ιταλία οι φωτογραφίες που έδωσαν πριν από κάποιες ώρες στη δημοσιότητα οι αστυνομικές αρχές, αμέσως μετά την επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων των Καραμπινιέρων με στόχο τα ηγετικά στελέχη του αυτονομιστικού κινήματος της επαρχίας Βένετο.

Μετά το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε προ εικοσαημέρου περίπου στην περιοχή του Βένετο και στο οποίο οι κάτοικοι, με συντριπτικό ποσοστό τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής τους από την ιταλική επικράτεια και την ιταλική Δημοκρατία, οι ιταλικές αρχές έθεσαν υπό παρακολούθηση τους πρωτεργάτες του κινήματος αυτονόμησης καθώς είχαν πληροφορίες πως θα επιχειρήσουν σειρά “χτυπημάτων” για να πιέσουν καταστάσεις και να ανοίξουν τη δημόσια συζήτηση για την ευόδωση των σκοπών τους.

Η επιχείρηση παρακολούθησης των συγκεκριμένων ανθρώπων, όχι μόνο στην Βενετία αλλά και στην Μπρέσια και σε άλλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής, αποφασίσθηκε καθώς υπήρχε ιστορικό προηγούμενο. Το 1997, μια άλλη ομάδα αυτονομιστών, με παραπλήσια αιτήματα απόσχισής τους από την Ιταλία, είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του κωδωνοστασίου του Ναού του Αγίου Μάρκου στην Βενετία, χρησιμοποιώντας μάλιστα ένα τροποποημένο σε άρμα μάχης όχημα!

Η ίδια ιστορία φαίνεται πως ήταν στα... σκαριά και αυτή την φορά, καθώς σε “επιδρομή” των Καραμπινιέρων σε αποθήκη σε γειτονιά στα περίχωρα της Βενετίας εντοπίστηκε ένα τρακτέρ που είχε μετατραπεί σε άρμα μάχης εξοπλισμένο μάλιστα με πυροβόλο διαμέτρου 12 χιλιοστών!

Συνολικά από την επιχείρηση-σκούπα των Ειδικών Δυνάμεων των Καραμπινιέρων έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα 24 άτομα, όλοι τους ηγετικά στελέχη των ομάδων που δραστηριοποιούνται για την ανεξαρτησία του Βένετο, ενώ οι αρχές αναζητούν τουλάχιστον άλλους 27, που όλοι τους κατηγορούνται για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης και για πιθανή ένοπλη δράση.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ο πρώην βουλευτής Franco Rocchetta, ιδρυτής του κόμματος Liga Veneta που επισήμως ζητά την ανεξαρτησία της επαρχίας του Βένετο και σε δεύτερο χρόνο τμημάτων της Λομβαρδίας και του Τριεντίνο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου