Σάββατο 26 Απριλίου 2014

«Δικαίωμα» επέμβασης στην Ουκρανία επικαλείται η Ρωσία


Νομική βάση για είσοδο «ειρηνευτικών», κατά τη ρωσική ρητορική, στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία επικαλείται η Ρωσία διά του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, τη στιγμή που ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στις ανατολικές περιοχές.

«Εάν το Κίεβο δεν σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της λαϊκής διαμαρτυρίας, η Ρωσία θα ζητήσει έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη χειρότερη περίπτωση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις για να σταματήσει την αιματοχυσία» δήλωσε ο Βιτάλι Τσούρκιν μιλώντας στο δίκτυο Rossiya 1, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Russia Today.

Ο διπλωμάτης ανέφερε ότι αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμεί η ρωσική ηγεσία, αλλά όμως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega στη Μόσχα Θ.Αυγερινός εν συνεχεία επικαλέστηκε το άρθρο 51 για το δικαίωμα της αυτοάμυνας, το οποίο και είχε αποτελέσει τη βάση για τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Νότια Οσετία της Γεωργίας το 2008.

Ουκρανοί διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν παράλληλα πως ρωσικά τεθωρακισμένα που έχουν συγκεντρωθεί στη μεθόριο φέρουν ήδη την επιγραφή «ειρηνευτικό σώμα».

Κατά μήκος της ρωσικής πλευράς της μεθορίου έχουν αναπτυχθεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, με το Κίεβο να προειδοποιεί πως θα θεωρήσει «στρατιωτική επίθεση» οποιαδήποτε κίνηση προς την ουκρανική πλευρά των συνόρων.

Σύμφωνα με το Russia Today, ο Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι «εάν συνεχιστεί η βία κατά του κινήματος διαμαρτυρίας» θα ζητηθεί η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι ιστορικά το ΣΑ αδυνατεί να καταλήξει σε συναίνεση επί σειράς ζητημάτων.

«Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, εάν η βία συνεχιστεί, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις για να σταματήσει την αιματοχυσία» είπε ο Τσούρκιν για να προσθέσει ότι «κεντρικός στόχος τώρα είναι η αποκλιμάκωση της κρίσης».

Και στο πλαίσιο του εν εξελίξει διπλωματικού πολέμου, ανέφερε ότι το Κίεβο πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία της Γενεύης -ακριβώς τη στιγμή που η Δύση και η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορούν τη Μόσχα ότι δεν υποστηρίζει τη διαδικασία της Γενεύης.

Η συμφωνία που συνήφθη την περασμένη εβδομάδα προβλέπει την απόσυρση και των αφοπλισμό των φιλορώσων που καταλαμβάνουν δεκάδες κυβερνητικά κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Σε αντιστάθμισμα προβλέπεται χορήγηση αμνηστίας για όσους συμφωνήσουν να αποχωρήσουν ειρηνικά, ωστόσο οι φιλορώσοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

«Δεν θα παραδώσουμε την πόλη» διεμήνυσε την Παρασκευή ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ. «Στο μέτρο του δυνατού θα αντισταθούμε. Η πόλη τελεί υπό αποκλεισμό, είμαστε έτοιμοι να την υπερασπιστούμε» δήλωσε.

Υπό το βάρος της επιδείνωσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκά κράτη συντονίζουν τις κινήσεις τους για την επέκταση των στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου