Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Συνωμότησε ο Γκορμπατσόφ για τη διάλυση της ΕΣΣΔ;


Εκτός από το πολύ χαρακτηριστικό σημάδι στο κεφάλι του, που στάθηκε έμπνευση για γελοιογραφίες και πειράγματα, ο Μιχαήλ Γκομπατσόφ δικαιούται να… διεκδικεί και να απαιτεί από την Ιστορία μια ηχηρή αναγνώριση της προσωπικής, πολιτικής περπατησιάς του.

Ο ηγέτης της Περεστρόικα ήταν ο άνθρωπος που έχασε τον Ψυχρό Πόλεμο μετά από δεκαετίες, και έβαλε την υπογραφή του κάτω από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οδηγώντας την ανθρωπότητα στην απόλυτη παράδοση στη μονολιθική κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών, για σχεδόν δυο ολόκληρες δεκαετίες.

Στα εδάφη της Ρωσίας, ο Γκομπαρτσόφ είναι εκκφαντικά αντιπαθής. Ο ρόλος του την περίοδο που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, η διαδοχή από τον Γιέλτσιν, οι διαφημίσεις για μεγάλες, επώνυμες, ακριβές δυτικές μάρκες, η μόνιμη αντίθεσή του στο καθεστώτος Πούτιν, συνέθεσαν ένα κράμα απαξίωσης του legacy του.

Στη Ρωσία, είναι διάχυτη η υποψία ότι ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συμμετείχε σε “συνωμοσία”, καθώς η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έγινε βιαστικά, άγαρμπα, και χωρίς συνταγματική κάλυψη. Κόντρα στη λαϊκή βούληση.

Πάνω στο κύμα αυτής της υποψίας λοιπόν, μέλη της Βουλής της Δούμα, και μάλιστα από διαφορετικές παρατάξεις, ζητούν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Ρωσίας να διεξάγει έρευνα για τα γεγονότα που οδήγησαν στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, και να οδηγήσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για τις πράξεις του.

Τα χαμόγελα του Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να τα διακρίνει κανείς ακόμη και από… χιλιόμετρα μακριά. Όπως και τον προβληματισμό της Δύσης για το πού μπορεί να οδηγήσει η απόπειρα να ανασυρθούν οι σκελετοί από τη ντουλάπα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου