Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Γιατί ο ιός Έμπολα είναι τόσο επικίνδυνος;


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την τρέχουσα επιδημία του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Από τις 122 περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στη Γουινέα μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 80 ασθενείς έχουν πεθάνει, ενώ σημειώθηκαν ακόμη τέσσερις θάνατοι στη Λιβερία.


Τι είναι ο ιός Έμπολα;

Ο Έμπολα είναι μια ιογενής ασθένεια της οποίας τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδιο πυρετό, έντονη αδυναμία, μυϊκό πόνο και πονόλαιμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και αυτό είναι μόνο η αρχή: το επόμενο στάδιο είναι έμετος, διάρροια και - σε ορισμένες περιπτώσεις - και εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Η ασθένεια προσβάλλει τον άνθρωπο μέσω της στενής επαφής με μολυσμένα ζώα, όπως χιμπατζήδες, νυχτερίδες και αντιλόπες.

Στη συνέχεια εξαπλώνεται από το ένα άτομο στο άλλο: από την άμεση επαφή με μολυσμένο αίμα, σωματικά υγρά ή όργανα, είτε έμμεσα μέσω της επαφής με μολυσμένα περιβάλλοντα. Ακόμη και οι κηδείες των θυμάτων του Έμπολα μπορεί να είναι επικίνδυνες, αν οι πενθούντες έχουν άμεση επαφή με το σώμα του νεκρού. Η περίοδος επώασης μπορεί να διαρκέσει από δύο ημέρες έως τρεις εβδομάδες και η διάγνωση είναι δύσκολη. Η νόσος προς το παρόν έχει περιοριστεί κυρίως στην Αφρική, αν και έχει εντοπιστεί ένα στέλεχος μέχρι και στις Φιλιππίνες. Οι εργαζόμενοι της υγειονομικής περίθαλψης κινδυνεύουν αν φροντίζουν ασθενείς χωρίς να λαμβάνουν τις σωστές προφυλάξεις για να αποφύγουν τη μόλυνση. Οι άνθρωποι είναι μολυσματικοί όσο το αίμα και οι εκκρίσεις τους περιέχουν τον ιό - σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και επτά εβδομάδες αφού αναρρώσουν.

Οι επιδημίες Έμπολα συμβαίνουν κυρίως σε απομακρυσμένα χωριά στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, κοντά σε τροπικά δάση, λέει ο ΠΟΥ. Οι χώρες που πλήττονται πιο συχνά είναι ακόμα πιο ανατολικά: η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ουγκάντα και το Σουδάν. Αυτή η επιδημία είναι ασυνήθιστη, επειδή επικεντρώνεται στην Δυτική Αφρική και εξαπλώνεται σε αστικές περιοχές. Ξεκίνησε στο Νζερεκόρε, μια απομακρυσμένη περιοχή της νοτιοανατολικής Γουινέας, αλλά έχει φτάσει πλέον πρωτεύουσα στην πρωτεύουσα Κόνακρι (με πληθυσμό δύο εκατομμύρια). Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική Λιβερία. Στη Σιέρα Λεόνε έχουν αναφερθεί πέντε ύποπτα κρούσματα, αλλά κανένα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Ένα από τα θύματα της Λιβερίας ήταν μια γυναίκα παντρεμένη με έναν άντρα από τη Γουινέα. Πέθανε στη Λιβερία, αλλά κόλλησε τον ιό στην Γουινέα. Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα λέει ότι η επιδημία είναι «άνευ προηγουμένου», εξαιτίας του τρόπου που οι περιπτώσεις είναι διάσπαρτες σε διάφορες περιοχές σε όλη τη Γουινέα, που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα.



Τι γίνεται;
Πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με τους ασθενείς του Έμπολα και τα σωματικά υγρά τους, συμβουλεύει ο ΠΟΥ. Μην αγγίζετε τίποτα - όπως κοινόχρηστες πετσέτες - οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί σε δημόσιο χώρο. Οι νοσοκόμοι θα πρέπει να φορούν γάντια και προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκες, και να πλένουν τα χέρια τους συχνά.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί επίσης για την κατανάλωση αγρίων ζώων και οποιαδήποτε επαφή με μολυσμένες νυχτερίδες ή μαϊμούδες και πίθηκους. Ιδιαίτερα κάποιες νυχτερίδες που θεωρούνται λιχουδιά στην περιοχή της Γουινέας, όπου η επιδημία ξεκίνησε, πρέπει να αποφεύγονται.
Ο υπουργός Υγείας της Λιβερίας συμβούλευσε τους ανθρώπους να σταματήσουν το σεξ, και να μην κάνουν χειραψίες ή δίνουν φιλιά. Επίσης, να μην αγγίζουν τίποτα που θα μπορούσε να έχει μολυνθεί σε δημόσιο χώρο. Δημοσιογράφος του BBC στην πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονρόβια λέει ότι πολλοί εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ φορούν γάντια, ως προληπτικό μέτρο. Η Σενεγάλη έχει κλείσει τα χερσαία σύνορά της με τη Γουινέα.



Τι κάνεις αν κολλήσεις;

Δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείς να κάνεις. Δεν υπάρχουν εμβόλια, αν και ορισμένα δοκιμάζονται, μαζί με νέες φαρμακευτικές θεραπείες. Οι ασθενείς συχνά αφυδατώνονται: θα πρέπει να πίνουν διαλύματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες ή να λαμβάνουν υγρά ενδοφλέβια.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι αυτή η επιδημία προέρχεται από το πλέον θανατηφόρο και πιο επιθετικό στέλεχος του ιού, το οποίο σκοτώνει περισσότερο από το 90% των ασθενών. Άλλα στελέχη είναι λιγότερο λοιμογόνα και έχουν ποσοστό επιβίωσης μέχρι 75 %. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποιοι παράγοντες κάνουν κάποιους ανθρώπους να αναρρώσουν, ενώ άλλοι υποκύπτουν.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου