Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Σόιμπλε: Έλληνας πολιτικός πρότεινε την έξοδο από το ευρώ


«Έλληνας πολιτικός πρότεινε το "Σχέδιο Ζ"», κατήγγειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλοντας να διαψεύσει τους Financial Times.


«Έλληνας πολιτικός, του οποίου τα δημοκρατικά αισθήματα αμφισβητώ, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να αποκαλύψω το όνομά του, πρότεινε να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη», είπε συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Mega, και σημείωσε πως η θέση τους ήταν σταθερή, ότι οι Έλληνες υποφέρουν από λάθη και παραλείψεις της ελληνικής ελίτ. Επεσήμανε πως μετά από αυτή την πρόταση έγινε η κίνηση του δημοψηφίσματος.

«Υπήρχε στην Ελλάδα το σχέδιο μιας κυβέρνησης να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Πιστεύετε ότι μια χώρα σαν την Γερμανία δεν θα έπρεπε να κάνει σχέδια για το τι θα γίνει; Και σχέδιο Α είχαμε, και σχέδιο Β και Γ και Δ», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι σε έρευνά τους για τα όσα έγιναν στις Κάννες, οι Financial Times ανέφεραν πως το «Σχέδιο Ζ» προέβλεπε με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο θα ανοικοδομηθούν οι ελληνικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποδομές, εάν η χώρα έφευγε από τη ζώνη του ευρώ. Ένα λεπτομερές σχέδιο για ανοικοδόμησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος από το μηδέν. Αναφερόταν πως το «Σχέδιο Ζ» δεν ήταν ένας «οδικός χάρτης» για να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, «αλλά ακριβώς το αντίθετο».

Παρόλα αυτά γινόταν σαφές πως το σχέδιο εκπόνησε μια ομάδα περίπου 25 ειδικών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ. Κατά την διάρκεια της Συνόδου των G20 στο Μεξικό, μια άλλη ομάδα έμεινε πίσω υπό τον φόβο πως το «Σχέδιο Ζ» θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο επίτροπος Όλι Ρεν, ενώ άλλοι αξιωματούχοι που τέθηκαν σε ετοιμότητα ήταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο τότε πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν σε ετοιμότητα.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου