Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Διάλυση του Ιράκ και ενίσχυση του Κουρδιστάν;


Αμήχανη αλλά και αιφνιδιασμένη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τα δρώμενα στο Ιράκ, με το ερώτημα εάν διαλύεται ή όχι.

Η καταιγιστική εμφάνιση των ισλαμιστών ανταρτών, που προελαύνουν προς τη Βαγδάτη έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό τους αρκετές πόλεις στα βόρεια και δυτικά εδάφη της χώρας, έκανε τα κυβερνητικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, την κυβέρνηση να ζητά βοήθεια και τους Κούρδους, οι οποίοι απολάμβαναν ένα καθεστώς ημι-αυτονομίας, έχοντας δικό τους Κονοβούλιο με ομοσπονδιακή σύνδεση με το Ιράκ, να θέτουν στον έλεγχό τους το πλούσιο σε κοιτάσματα Κιρκούκ.

Την ώρα που το Ιράκ δείχνει να διαλύεται, όπως εκτιμά δημοσίευμα του BBC, οι Κούρδοι ισχυροποιούνται, υποστηρίζει ανάλυση του foreignpolicy.com .

Η Κουρδική απάντηση στην προέλαση των τζιχαντιστών της ομάδας Ισλαμιστικό Κράτος του Ιράκ και της Ανατολής (ISIS) ήταν άμεση και ισχυρή, σε αντίθεση με τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις που διαλύθηκαν. Οι Κούρδοι μέσα σε λίγες ώρες κατέλαβαν το Κιρκούκ, την πόλη που υπήρξε επί αιώνες το μήλο της έριδος μεταξύ Αράβων και Κούρδων.

"Αυτό μπορεί να είναι το τέλος του κράτους του Ιράκ", εκτιμά με δηλώσεις της η Marina Ottaway, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο αμερικανικό ινστιτούτο Wilson Center.

Οι Κούρδοι θεωρώντας εαυτούς εξαπατημένους από τη συμφωνία για έσοδα 17% από τις εξαγωγές ενέργειας του Ιράν, όπως τους είχαν υποσχεθεί, είχαν δημιουργήσει δικές τους υποδομές εξαγωγής ενέργειας, με τη μεταφορά πετρελαίου στη γειτονική Τουρκία. Ο αγωγός που άνοιξε φέτος δίνει στην κουρδική κυβέρνηση εξαγωγές περίπου 450.000 βαρελιών πετρέλαιο την ημέρα, υποστηρίζει το foreignpolicy.com.
Σε πλήρη λειτουργία ο αγωγός θα τεθεί μέσα στο έτος και θα δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα.

Η Τουρκία από την πλευρά της, υποστηρίζει το ίδιο άρθρο είναι πρόθυμη να στηρίξει το κουρδικό πετρέλαιο, προκειμένου να εξασφαλίσει μια σταθερότητα στα ταραγμένα επί χρόνια σύνορά της. Και δεδομένου ότι οι τζιχαντιστές δεν έχουν επιτεθεί σε καμία κουρδική περιοχή, αυτό δίνει την ευκαιρία στους Κούρδους και τους Τούρκους να προχωρήσουν σε συμφωνίες.

Ο Κουρδικές έλεγχος του Κιρκούκ, και τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, θα μπορούσε να έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις για το υπόλοιπο της βιομηχανίας πετρελαίου του Ιράκ, υποστηρίζουν ειδικοί από τον πετρελαϊκό τομέα.

 

Σταμάτησαν τις μάχες στη Συρία οι τζιχαντιστές
Το συριακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την Ανατολή (ISIS) έχει αναστείλει τις μάχες στη Συρία καθώς μεταφέρει στη χώρα όπλα που έχει αρπάξει από το γειτονικό Ιράκ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού προκτορείου, το ISIS πολεμά εναντίον αντίπαλων ομάδων στη Συρία εδώ και μήνες και περιοδικά συγκρούεται και με τον στρατό του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όμως οι μαχητές του φαίνεται να έχουν περιορίσει τις μάχες στη Συρία αυτήν την εβδομάδα, κυρίως στο ανατολικό προπύργιό τους που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, την ώρα που το ιρακινό παρακλάδι της οργάνωσης καταγράφει σημαντικές νίκες στο πεδίο στη γειτονική χώρα.

Ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, δήλωσε ότι το ISIS ενδέχεται να έχει διαπραγματευτεί μια εκεχειρία με τις αντίπαλες ταξιαρχίες στη Συρία, αν και εξακολουθεί να πολιορκεί περιοχές της πόλης Ντέιρ αλ Ζορ στα ανατολικά.

"Το ISIS δεν εμπλέκεται σε μάχες εδώ και τέσσερις ημέρες. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο. Σημειώνονται μάχες μόνο βορειοανατολικά του Χαλεπιού", είπε ο Άμπντελ Ράχμαν. Οι συγκρούσεις μεταξύ άλλων οργανώσεων και του τακτικού στρατού συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα της Συρίας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου σημείωσε ότι οι ισλαμιστές του ΙΚΙΛ, που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα ισλαμικό κράτος κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας, έχουν μεταφέρει όπλα στην ανατολική Συρία., καταλήγει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου