Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Το Πεντάγωνο και οι μελέτες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης


Καθώς το ερευνητικό εργαστήριο του Πενταγώνου χρηματοδοτεί δεκάδες μελέτες σχετικά με τη χρήση των μαζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το είδος των δεδομένων που ενδιαφέρουν τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, όπως επίσης, και τους για τους λόγους και τις σκοπιμότητες τέτοιων ερευνών.

Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης από ερευνητές στο Facebook, σύμφωνα με την οποία, οι χρήστες του site χειραγωγήθηκαν για «χάρη της επιστήμης», ο Μπεν Κουήν και ο Τζέημς Μπολ της Guardian αποκάλυψαν ότι το Πεντάγωνο χρηματοδοτεί πολλές από αυτές τις έρευνες. Συγκεκριμένα, η DARPA (Οργανισμός Άμυνας Προηγμένων Ερευνών του Πενταγώνου) έχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χρηματοδοτήσει αρκετές μελέτες που θέτουν ως στόχο τη διερεύνηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το Pinterest και άλλα.

Η έκθεση των δημοσιογράφων βασίζεται σε ένα κατάλογο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της DARPA, τα τέλη του περασμένου μήνα, σχετικά με τις στρατηγικές επικοινωνίας των social media, το λεγόμενο πρόγραμμα SMISC.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος, «ο γενικός στόχος ανάλυσης των στρατηγικών επικοινωνίας των social media (SMISC)  είναι να αναπτυχθεί μια νέα επιστήμη σχετικά με τις λειτουργίες και τις δυνατότητές τους, βασισμένη σε μια τεχνολογική βάση δεδομένων. Μέσω του προγράμματος, η DARPA επιδιώκει να αναπτύξει εργαλεία για να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης ή της παραπλάνησης από τις διάφορες καμπάνιες».

Επίσης, στην ιστοσελίδα έχουν δημοσιευθεί και δεκάδες μελέτες από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, της IBM και του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Έρευνας της Τζόρτζια, οι οποίες αφορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουν (μερικώς ή πλήρως) χρηματοδοτηθεί από το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της Guardian, τα έργα που χρηματοδοτούνται από την ομοσπονδιακή υπηρεσία αφορούν όλο το φάσμα των μαζικών μέσων επικοινωνίας. Το πρόγραμμα DARPA συγκροτήθηκε το 1958 και έχει συμβάλει στην επέκταση των ερευνών του Πενταγώνου στο κλάδο της ρομποτικής και του διαδικτύου.

Παράλληλα, το πρόγραμμα που κοστίζει πολλά εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβάνει ακόμα και την ανάλυση των tweets διασημοτήτων, όπως της Lady Gaga και του Justin Bieber, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν την επιρροή του Twitter και να συσσωρεύσουν μεγάλα σύνολα δεδομένων των κοινωνικών μηνυμάτων των μέσων ενημέρωσης.

«Ο κατάλογος του έργου περιλαμβάνει μια μελέτη για το πώς οι ακτιβιστές του κινήματος Occupy χρησιμοποιούν το Twitter, καθώς και το πώς διαμορφώνεται η κοινή γνώμη και η δημόσια σφαίρα στις δημοφιλείς πλατφόρμες των social media, όπως το Pinterest, το Twitter, το Digg και το Reddit», σημειώνει η Guardian.

Από την πλευρά τους οι ερευνητές της  DARPA, σε απάντηση  στο άρθρο και την κριτική του Guardian, υπερασπίστηκαν την μακρά λίστα των μελετών και τόνισαν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους, μοιράζονται ιδέες, και οργανώνονται σε ομάδες συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που λειτουργούν ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προσθέτουν, επίσης, ότι, «η ακαδημαϊκή έρευνα προσπαθεί να κατανοήσει ορισμένες από αυτές τις δυναμικές, μέσω αναλύσεων των δημόσιων συζητήσεων που διεξάγονται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».

Καθώς οι αποκαλύψεις για το ρόλο της DARPA βγήκε στην επιφάνεια  λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της αμφιλεγόμενης έκθεσης για το Facebook, οι ερευνητές ζήτησα δημόσια συγνώμη για το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν τα μηνύματα και τις πληροφορίες που εμφανίζονταν στις ενημερώσεις πολλών προφίλ, με σκοπό να εξετάσουν την επιρροή του μέσου στα συναισθήματα και στις συμπεριφορές των χρηστών.

Επιπλέον, ένας ερευνητής του επιτελείου του Facebook υπογράμμισε ότι, «ο στόχος όλων των ερευνών μας σχετικά με το Facebook είναι να μάθουμε πώς να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες».

Τέλος, η υπηρεσία ερευνών του Πενταγώνου, η DARPA, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian, ότι οι μελέτες που έχουν χρηματοδοτήσει έχουν τεράστια  ουσιαστικής σημασία για τα αμερικανικά συμφέροντα άμυνας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου