Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Ο Σνόουντεν αποκαλύπτεται, αποκαλύπτει και προκαλεί πανικό στις ΗΠΑ


Το εξώφυλλο της ημέρας είναι αναμφισβήτητα αυτό του περιοδικού WIRED. Ο φυγάς πρώην πράκτορας της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν φωτογραφίζεται στη Μόσχα, κρατώντας την αμερικανική σημαία, δηλώνει πατριώτης και υποστηρίζει ότι θα επέστρεφε στις ΗΠΑ και θα έμπαινε και φυλακή αλλά «για τους σωστούς λόγους». Δεν διστάζει και πάλι να προχωρήσει σε αποκαλύψεις που  προκαλούν σάλο στις ΗΠΑ επισκιάζοντας έτσι τις αντιδράσεις για το εξώφυλλο που χαρακτηρίζεται προκλητικό  αλλά και τις κατηγορίες ότι λειτουργεί «σαν σταρ».


Αποκαλύπτει

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Wired, προχωρά σε αποκαλύψεις για το πρόγραμμα Monster Mind το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόλεμο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αυτοματοποιημένης κυβερνοεπίθεσης από τις ΗΠΑ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Σύμφωνα με τον χακ-ακτιβιστή το πρόγραμμα δίνει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.  «Θα μπορούσε κάποιος να βρίσκεται στην Κίνα και να κάνει την επίθεσή του και να φανεί ότι ξεκινά από τη Ρωσία. Και τότε εμείς θα καταλήγαμε να βομβαρδίσουμε κάποιο ρωσικό νοσοκομείο από το οποίο αυτός που κάνει την επίθεση θα έκανε να φανεί ότι προέρχεται. Τι γίνεται τότε;» σημειώνει σχετικά.

Επιπλέον υποστηρίζει ότι το 2012 μια ομάδα χάκερς στους κόλπους της NSA (TAO) επιχείρησε να εισβάλλει σε μια μεγάλη εταιρεία-πάροχο ίντερνετ τη Συρία εν μέσω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Με το πρόγραμμα που θα εγκαθιστούσε η ομάδα η NSA θα είχε πρόσβαση στη διαδικτυακή «κίνηση» όλης της χώρας και θα μπορούσαν να ελέγξουν τις διαδικτυακές επικοινωνίες και τα e-mails όλης της χώρας. Αλλά κάτι πήγε λάθος και τελικά με την παρέμβασή τους οι χάκερς έριξαν ολόκληρο το ίντερνετ στη Συρία μολονότι οι Σύροι δεν κατάλαβαν ποτέ ότι πίσω από την κίνηση αυτή ήταν η αμερικανική κυβέρνηση.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Σνόουντεν αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης ότι υπέκλεψε 1,7 εκατ. έγγραφα, χαρακτηρίζοντας τον αριθμό «παραφουσκωμένο». Υποστήριξε δε ότι φρόντισε οι ερευνητές να βρουν ποια στοιχεία αντέγραψε, ποια υπέκλεψε και ποια έγγραφα απλώς ακούμπησε. Από τις έρευνες που έγιναν πάντως δεν βρέθηκαν ίχνη.  «Πίστευα ότι θα δυσκολευτούν. Δεν σκέφτηκα ότι θα είναι εντελώς ανίκανοι» σημείωσε.



Αποκαλύπτεται

«Νιώθω πατριώτης, αγαπώ την Αμερική» δηλώσει ο Έντουαρντ Σνόουντεν που πριν λίγες ημέρες πήρε παράταση ασύλου για τριετή παραμονή στη Ρωσία. Υποστηρίζει πάντως ότι θέλει να επιστρέψει στις ΗΠΑ και θα το έκανε ακόμη και για να μπει φυλακή. 

«Είπα στην κυβέρνηση ότι θα έμπαινα στη φυλακή, αρκεί να είναι για τους σωστούς λόγους» λέει χαρακτηριστικά και τονίζει: «Νοιάζομαι περισσότερο για τη χώρα μου παρά για το τι πρόκειται να συμβεί σε μένα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει ο νόμος πολιτικό όπλο ή να φοβίζουμε τους ανθρώπους και να τους αποτρέπουμε να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όσο καλή κι αν είναι η συμφωνία. Δεν θα μπω ποτέ σε αυτή την διαδικασία».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου