Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Σημαντική αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης για κάποιες μορφές της νόσου


Η λήψη σε καθημερινή βάση μιας μικρής δόσης ασπιρίνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου ή του παχέος εντέρου ή τον θάνατο λόγω της ασθένειας, σύμφωνα με μία εκτενή επανεξέταση παλαιότερων επιστημονικών ερευνών.

Ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν τα υπάρχοντα στοιχεία από έρευνες και κλινικές δοκιμές που είχαν αξιολογήσει τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις της ασπιρίνης στον οργανισμό, συμπέραναν ότι η λήψη ασπιρίνης επί δέκα χρόνια μπορεί να μειώσει κατά περίπου 35% τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου και τους θανάτους από αυτή τη μορφή καρκίνου κατά 40%.

Τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου μειώθηκαν κατά 30% και οι θάνατοι από αυτές τις μορφές καρκίνου κατά 50% και 35% αντίστοιχα.

Ο καθηγητής Τζακ Κιούζικ, επικεφαλής του κέντρου πρόληψης καρκίνου του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο, και η ομάδα του ανέλυσαν τα δεδομένα 200 σχετικών ερευνών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη μιας μικρής δόσης ασπιρίνης (75 με 100 mg) για διάστημα 5-10 ετών μειώνει σημαντικά την εμφάνιση καρκίνου ειδικά στα άτομα 50-65 ετών.

Όπως έγραψαν οι επιστήμονες υπό τον Κιούζικ στην επιθεώρηση Annals of Oncology, δεν εντοπίστηκαν οφέλη για τα πρώτα τρία χρόνια λήψης ασπιρίνης και τα ποσοστά θανάτων μειώθηκαν μόνο ύστερα από πέντε χρόνια.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι αν ο καθένας, σε ηλικία από 50 ως 65 ετών, άρχιζε να λαμβάνει καθημερινά ασπιρίνη για τουλάχιστον δέκα χρόνια, θα παρατηρούνταν μείωση 9% στον αριθμό των κρουσμάτων καρκίνων, εγκεφαλικών και εμφραγμάτων συνολικά στους άνδρες και 7% στις γυναίκες», αναφέρει ο Κιούζικ σε ανακοίνωσή του για τα πορίσματα της μελέτης.

Ταυτόχρονα όμως οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας στομάχου: μεταξύ των 60χρονων που λαμβάνουν καθημερινά επί δέκα χρόνια ασπιρίνη, ο κίνδυνος αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό σύστημα αυξάνεται από 2,2% σε 3,6% κι αυτό μπορεί να αποβεί απειλητικό για τη ζωή σε μία μικρή ομάδα ανθρώπων.

Η ασπιρίνη, η οποία αρχικά παρασκευάστηκε από τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer, είναι ένα φθηνό μη συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρύτατα ως αντιπυρετικό ή αναλγητικό.

Μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία κι ως εκ τούτου μπορεί να προστατεύσει από το εγκεφαλικό και το έμφραγμα, για αυτό και συχνά συνταγογραφείται σε άτομα που ήδη πάσχουν από καρδιακά νοσήματα κι έχουν υποστεί ένα ή περισσότερα εμφράγματα.

Ωστόσο, η ασπιρίνη αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας του στομάχου ανά περίπου έναν σε κάθε χίλιους ασθενείς τον χρόνο, γεγονός που έχει πυροδοτήσει τον διάλογο για το αν θα πρέπει οι γιατροί να προτείνουν την καθημερινή της λήψη στους ασθενείς τους.

Ο Κιούζικ εξηγεί ότι ο κίνδυνος αιμορραγίας «εξαρτάται από έναν αριθμό γνωστών παραγόντων τους οποίους οι άνθρωποι οφείλουν να γνωρίζουν προτού ξεκινήσουν την τακτική της λήψη» και τονίζει ότι θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας προτού ξεκινήσουμε καθημερινή λήψη φαρμάκου.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου