Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα Ζηλανδία: Στις κάλπες το 2015 για την αλλαγή της σημαίας


Μετά τη Σκωτία, έρχεται η σειρά της Νέας Ζηλανδίας να διενεργήσει δημοψήφισμα. Στόχος αυτή τη φορά να αλλάξει η χώρα την εθνική της σημαία και να σπάσει τους δεσμούς με το αποικιακό παρελθόν της. Επί περισσότερο από έναν αιώνα η σημαία της Νέας Ζηλανδία κυματίζει με τέσσερα κόκκινα αστέρια σε μπλε φόντο και στη μία γωνία το Union Jack, την εθνική σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανανεωμένος από τη θριαμβευτική νίκη τού κεντροδεξιού Εθνικού Κόμματός του, το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Τζον Κι δήλωσε τη Δευτέρα ότι το δημοψήφισμα για την αλλαγή της σημαίας θα πραγματοποιηθεί του χρόνου. Η αρχική ιδέα ήταν να διενεργηθεί παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές. Στην πορεία ωστόσο, ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένει για τα επόμενα περίπου τρία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια σημερινής τηλεοπτικής του συνέντευξης ωστόσο, ο Κι τόνισε ότι θέλει να τρέξει τις διαδικασίες, προκειμένου το δημοψήφισμα να διενεργηθεί «σχετικά γρήγορα». «Θα ήθελα αυτό το ζήτημα να κλείσει εντός του 2015», δήλωσε συγκεκριμένα.

Οι Νεοζηλανδοί έχουν πολεμήσει και έχουν κερδίσει χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες με τη σημερινή σημαία, όπου τα αστέρια είναι διατεταγμένα στον Αστερισμό του Νότου, που σηματοδοτεί την τοποθεσία της Νέας Ζηλανδίας στο Νότιο Ειρηνικό.

Η αλλαγή της σημαίας είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα στη Νέα Ζηλανδία, το οποίο διχάζει βαθιά τους 4,5 εκατομμύρια κατοίκους της. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, τον περασμένο Μάρτιο, το 53% του πληθυσμού τασσόταν κατά της αλλαγής έναντι 41% που θα ήθελε να δει τη σημαία της χώρας του να αλλάζει.

Οσοι επιμένουν στο status quo επικαλούνται τις γενιές των Νεοζηλανδών που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών – η σημαία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως εθνικό σύμβολο το 1869 και υιοθετήθηκε επίσημα το 1902. Οι υποστηρικτές τής αλλαγής πάλι τονίζουν ότι η σημαία δεν έχει χώρο για τους ιθαγενείς Μαορί, ενώ της λείπει η απλότητα που κάνει άλλες σημαίες να ξεχωρίζουν. Επιπλέον, ξεχωρίζει ελάχιστα από τη σημαία της Αυστραλίας (με την παρόμοια κληρονομιά), στην οποία επίσης εικονίζεται η βρετανική σημαία και ένας διαφορετικού χρώματος Αστερισμός του Νότου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως έχει εκφράσει τη δική του προτίμηση προς την ασημένια φτέρη σε μαύρο φόντο, η οποία ήδη χρησιμοποιείται ως έμβλημα των αθλητικών ομάδων της χώρας.

Ο Κι βρίσκεται στο τιμόνι της Νέας Ζηλανδίας για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το κόμμα του εξελέγη με ποσοστό 48% και πιθανότατα θα έχει πλειοψηφία εδρών στο Κοινοβούλιο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου