Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Προς ανεξάρτητη Βαυαρία αν πετύχει το πείραμα της Σκωτίας;


Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε σήμερα ως "γελοία" την ιδέα ότι η Βαυαρία θα μπορούσε να επιδιώξει την απόσχισή της από τη Γερμανία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σκωτίας.

Το τοπικό Κόμμα της Βαυαρίας εδώ και πολλές δεκαετίες αγωνίζεται για την ανεξαρτητοποίηση του κρατιδίου και υποστηρίζει ότι το "ναι" των Σκωτσέζων θα μπορούσε να προσδώσει μεγαλύτερη βαρύτητα και στο αίτημα των Βαυαρών.

"Νομίζω ότι αυτή είναι μια σχεδόν γελοία σκέψη" είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα της Σκωτίας δείχνουν ότι το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αμφίρροπο, οι προοπτικές για μια διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από 307 χρόνια μπορεί να ανοίξουν την όρεξη για αυτοδιάθεση και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, από την Καταλονία μέχρι τη Φλάνδρα.

Στη Γερμανία, τα κρατίδια της Βαυαρίας και της Έσσης δεν θέλουν πλέον να επιδοτούν τα φτωχότερα ομόσπονδα κρατίδια του βορρά και των ανατολικών περιοχών και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κατά του συστήματος δημοσιονομικής εξισορρόπησης.

Τη δεκαετία του 1950, όταν είχε φτάσει στην ακμή του, το Κόμμα της Βαυαρίας συγκέντρωνε ποσοστό έως και 18%. Δεν έχει κερδίσει όμως ούτε μία έδρα στο τοπικό κοινοβούλιο από το 1966. Πέρσι συγκέντρωσε μόλις 2,1%. Το αίτημά του για ανεξαρτησία δεν περιλαμβάνεται στην πολιτική ατζέντα τη κυβερνώσας συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

"Εμείς από το Κόμμα της Βαυαρίας ευχόμαστε στους Σκωτσέζους φίλους μας νίκη στο δημοψήφισμα. Το ναι θα μπορούσε να έχει θετικές συνέπειες και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης  ακόμη και στη Βαυαρία τα μέσα ενημέρωσης δεν θα μπορούσαν απλώς να αγνοούν το θέμα ή να το γελοιοποιούν" ανέφερε στον ιστότοπό του.

Το Βερολίνο σπανίως σχολιάζει τις εσωτερικές υποθέσεις της Βρετανίας όμως την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είπε ότι θα προτιμούσε να παραμείνει η χώρα ενωμένη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου