Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

"Ο Κίσινγκερ ενθάρρυνε το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου"


«Σε εισαγγελικό τόνο», με τον Χένρι Κίσινγκερ «στη θέση του κατηγορουμένου», για τον ρόλο του στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, είναι γραμμένο το βιβλίο του Ευγένιου Ρωσσίδη, ο οποίος κατηγορεί τον τότε πανίσχυρο Χ. Κίσινγκερ ως «εγκληματία πολέμου». Παράλληλα, εξαίρει τον γεωπολιτικό και οικονομικό ρόλο της Κύπρου και ζητάει από τις ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκία για μια λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, η οποία θα είναι προς όφελος των συμφερόντων του νησιού, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, και υπέρ της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια ταραγμένη Μέση Ανατολή. «Είναι θεμελιώδης η άσκηση πιέσεων στην Τουρκία, αλλιώς δεν γίνεται τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του, σήμερα σε αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών, με διοργάνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Ρωσσίδης κατηγόρησε τον Χ. Κίσινγκερ ότι ενθάρρυνε το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου και ότι ενθάρρυνε την τουρκική εισβολή, καλώντας τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ να ζητήσει την αναβολή της σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι ζήτησε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο να συναντηθεί με τον Σαμψών, διέρρευσε στους Νιου Γιορκ Τάιμς πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αναγνώριζε το νέο καθεστώς στην Κύπρο και στη συνέχεια διέρρευσε ότι ενόψει της νέας κατάστασης πρέπει να προστατευτούν οι Τουρκοκύπριοι στο νησί, διευκολύνοντας τη δεύτερη εισβολή, τον Αύγουστο του 1974.

Ο κ. Ρωσσίδης τόνισε τον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας τη παλαιότερη παρομοίωση της Κύπρου με «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», τον αυξημένο οικονομικό της ρόλο, λόγω της ανακάλυψης υδρογονανθράκων αλλά και τον πολιτικό της ρόλο, ως «παράδειγμα δημοκρατίας» στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε ότι έχει αποδειχθεί μη σταθερός σύμμαχος, «κράτος-τυχοδιώκτης» όπως είπε αμέσως μετά στο βήμα ο καθηγητής Θεόδωρος Κουλουμπής ερμηνεύοντας το βιβλίο του Ευγένιου Ρωσσίδη, και προσθέτοντας ότι είναι μύθος η «γεωπολιτικά ζωτική» Τουρκία, λόγω της «διαχρονικής αμφιθυμίας» που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη χώρα.

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο AHI, του οποίου ο Ευγένιος Ρωσσίδης υπήρξε επί πολλά χρόνια πρόεδρος, «έκανε τεράστια προσπάθεια για να επιβληθεί στη συνέχεια εμπάργκο» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, τόνισε ο ίδιος, ενώ ο νυν εκτελεστικός πρόεδρος Νίκος Λαρυγκάκης, υπενθύμισε ότι κύριος λόγος ίδρυσης του AHI ήταν η επανόρθωση της κατάστασης στην Κύπρο, για την οποία συνεχίζει να αγωνίζεται, καθώς και για την προάσπιση των ελληνικών και αμερικανικών συμφερόντων.

Στους δύο πρώτους τόμους των απομνημονευμάτων του, ο Χένρι Κίσινγκερ αφιερώνει μόλις έξι σελίδες για την Κύπρο, στον τρίτο τόμο που ακολούθησε λέει «ψέματα», σύμφωνα με τον Ευγένιο Ρωσσίδη, ενώ ο συντονιστής της συζήτησης Αλέξης Παπαχελάς μίλησε για «ένοχη σιωπή».

«Δεν έχει μιλήσει ποτέ ανοιχτά για την Κύπρο», είπε και ο μελετητής του Κυπριακού και συμπαρουσιαστής του βιβλίου Κώστας Καρράς, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αγκάλιασε τις διαπραγματεύσεις με τη θέρμη που χρειάζονται, και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει η Κύπρος να υποχωρήσει στην παραμονή των στρατευμάτων και στα κοιτάσματα που υπάρχουν στην ΑΟΖ.

Για τον ρόλο της Βρετανίας, είπε ότι δεν είχε εμπλοκή στην πρώτη εισβολή, ενώ προσπάθησε να αποτρέψει τη δεύτερη. Ο Ευγ. Ρωσσίδης σημείωσε, ωστόσο, ότι ως εγγυήτρια δύναμη έπρεπε να διακόψει τη βοήθεια προς την Τουρκία.

«Να υπάρξει επένδυση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για να κάνουμε καλύτερο αγώνα» είπε ο κ. Λαρυγκάκης, αναφερόμενος στον ρόλο του AHI, αλλά και στην πολύ μεθοδική προσπάθεια της Τουρκίας να προωθεί με λόμπι και think tanks τα συμφέροντά της. Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση στη συνεργασία Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, αξιοποιώντας το ρήγμα που δημιουργήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και τώρα έχουμε το εβραϊκό λόμπι με το μέρος μας».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου