Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο Εμπολα θα μεταλλαχθεί


Σάλος στην Ισπανία: Η προστατευτική στολή που φορούσε η νοσοκόμα που νόσησε δεν πληρούσε τις προδιαγραφές του ΠΟΥ – Αναπόφευκτη η εξάπλωση στην Ευρώπη


Ο Έμπολα μπορεί να μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα απ΄ ότι νομίζουν οι ειδικοί, ισχυρίζονται Αμερικανοί ιολόγοι επισημαίνοντας πως, το γεγονός ότι τα κρούσματα εντοπίζονται πλέον και σε ανεπτυγμένες περιοχές, δείχνει πως τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνουν οι ειδικοί, καθίστανται ανεπαρκή κι ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί.

Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής με την κυβέρνηση της Μαδρίτης να εμφανίζεται ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη μετά την πληροφορία ότι, η προστατευτική στολή που φορούσε η νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο Ράμος, εν ώρα εργασίας, δεν κατάφερε να την προφυλάξει από τον ιό του Έμπολα. Η προστατευτική στολή δεν πληρούσε τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου "La Paz" στη Μαδρίτη , όπου εργαζόταν η νοσοκόμα, ζητούν την παραίτηση της Ισπανίδας υπουργού Υγείας, Ανα Μάτο, με αφορμή την μόλυνση της συναδέλφου τους. Όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, η ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών θυσιάστηκε στο βωμό της εξυγίανσης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τους "Los Angeles Times", η εξάπλωση του ιού πέραν της Δυτικής Αφρικής είναι ένα "σημάδι" ότι ο Έμπολα μπορεί να μεταδίδεται ταχύτερα απ΄ότι πιστεύουν οι ειδικοί κι μπορεί να μεταλλαχθεί.

Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών. Το ποσοστό θνησιμότητας του ιού στη Δυτική Αφρική που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον Έμπολα φθάνει το 70%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα του ιού αυξάνονται συνεχώς στα δυτικά της μαύρης ηπείρου.

Στην Ευρώπη, η εξάπλωση του ιού είναι πλέον αναπόφευκτη, προειδοποιεί αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, με την Κομισιόν να συνεδριάζει μέσα στις επόμενες ώρες για το θέμα.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα "Telegraph", ο Έμπολα αναμένεται να κτυπήσει από ώρα σε ώρα την Βρετανία, ενώ στη Γαλλία, σε πολλές περιοχές οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο υπό τον φόβο ότι θα νοσήσουν από τον ιό.

Στην Ισπανία, η νοσοκόμα που έχει προσβληθεί από τον ιό Εμπολα- το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη- "παρέμεινε ως επί το πλείστον στο σπίτι της" στη Μαδρίτη μετά την εμφάνιση των πρώτων ανησυχητικών συμπτωμάτων και δηλώνει ότι τήρησε το πρωτόκολλο κατά τη νοσηλεία των δύο ισπανών ιεραποστόλων που είχαν προσβληθεί από τον ιό, σύμφωνα με δύο συνεντεύξεις της ίδιας και του συζύγου της, που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα "El Mundo". Η εφημερίδα δημοσιεύει τηλεφωνική συνομιλία με την Τερέσα, το όνομα της οποίας δημοσιεύεται σήμερα από όλα τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, παρά την επιθυμία της να παραμείνει ανώνυμη. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τον τρόπο προσβολής της από τον ιό, απαντά: "Δεν ξέρω. Δεν έχω καμία ιδέα".

Η νοσοκόμα συμμετείχε στην ομάδα που περιέθαλψε δύο ισπανούς ιεραπόστολους που είχαν προσβληθεί απο τον ιό Εμπολα και επαναπατρίσθηκαν από τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε στις 12 Αυγούστου και τις 25 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, και στη συνέχεια απεβίωσαν. Στον δημοσιογράφο της "El Mundo" απάντησε ότι τήρησε το πρωτόκολλο νοσηλείας των μολυσματικών ασθενών και ότι δεν έκανε κάτι ικανό να της προκαλέσει ανησυχία ως προς την πιθανότητα να έχει μολυνθεί από τον ιό. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ABC, η νοσοκόμα παρέμεινε επί ώρες στην αίθουσα αναμονής Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Αλκορκόν, στο οποίο απευθύνθηκε αρχικά, πριν διακομισθεί στο νοσοκομείο Κάρλος ΙΙΙ, όπου νοσηλεύονται τα περιστατικά του ιού Εμπολα.




Πλήρη διαφάνεια υποσχέθηκε η ισπανική κυβέρνηση

Η ισπανική κυβέρνηση υποσχέθηκε πλήρη διαφάνεια σχετικά με τους λόγους για τους οποίους προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα η Ισπανίδα νοσοκόμα και κάλεσε τους συμπολίτες του να μην πανικοβάλλονται.

"Θα είμαστε σε επιφυλακή, ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός", δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι.

Απαντώντας σε ερώτηση της αντιπολίτευσης στη Βουλή, ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε ψυχραιμία και διαβεβαίωσε πως κάθε εξέλιξη θα βλέπει το φως της δημοσιότητας.

«Ο πρώτος στόχος είναι να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Μέχρι τώρα είναι ένας. Ο δεύτερος είναι να παρακολουθούμε στενά όλα τα άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή. Τρίτος στόχος, να διερευνήσουμε τι συνέβη και για ποιο λόγο είχαμε μετάδοση του ιού. Και τέταρτος, να εξηγήσουμε στους πολίτες υπό ποιες συνθήκες συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά. Αυτό που ζητώ είναι να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμπολίτες του, ο Ραχόι υποστήριξε πως η Ισπανία διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου