Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Πώς οι «Preppers» ετοιμάζονται για τον Έμπολα


Η παράσταση αρχίζει για τους καταστροφολόγους… Καθώς ο Έμπολα εξαπλώνεται, οι «Preppers» (όπως αποκαλούν στην Αμερική αυτούς που ετοιμάζονται για πιθανές καταστροφές) αδειάζουν από τα ράφια τις αντιασφυξιογόνες μάσκες και από περιθωριακοί γίνονται πλειοψηφία.

Ο Jason Charles γνωρίζει την ακριβή στιγμή που θα οδηγήσει τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους από το σπίτι τους στο Χάρλεμ σε ένα αυτοκίνητο και από ‘κει στην άγρια φύση. Αυτό θα γίνει μόλις ο Έμπολα φτάσει στη Νέα Υόρκη, τα νοσοκομεία γεμίσουν και αρχίσουν οι πρώτες λεηλασίες στους δρόμους του Μανχάταν. «Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν είναι πολύ άσχημα, αλλά αν συμβεί το πρώτο κρούσμα στη Νέα Υόρκη, θα αρχίσεις να ακούς για εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι που θα αρρωσταίνουν και για καραμπίνες μέσα στην πόλη και μετά θα θέλεις να εφαρμόσεις το σχέδιό ου και να φύγεις», λέει ο 37χρονος πυροσβέστης και πιστός «prepper». Όταν συμβεί αυτό, λέει, «θα είναι μια ελεύθερη πτώση, όλο το σύστημα θα καταρρεύσει». Αλλά η στιγμή της εκκένωσης είναι λεπτή. Το να μην πας στη δουλειά, να πάρεις τα παιδιά από το σχολείο, κτλ, είναι αποφάσεις με μακροχρόνιες συνέπειες. «Αν φύγεις πολύ νωρίς, θα μοιάζεις ηλίθιος. Αν αργήσεις, μπορεί να είσαι νεκρός» λέει ο Charles.

Σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των Αμερικανών που ανησυχούν ότι ο ιός Έμπολα θα πλήξει ευρέως τον πληθυσμό έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Τετάρτης από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, το 52 τοις εκατό των Αμερικανών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η χώρα θα βιώσει μια μεγάλη επιδημία το επόμενο έτος, ενώ το 38 τοις εκατό είπαν ότι πίστευαν πως οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειας τους θα μολυνθεί. Και αυτό τη στιγμή που έχουν υπάρξει μόνο τρεις περιπτώσεις στις ΗΠΑ.

Πολλοί preppers που αναμένουν την Ημέρα της Κρίσεως έχουν περάσει τη ζωή τους μαζεύοντας αποθέματα για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης που αρχίσει να μεταδίδεται ο αιμορραγικός πυρετός. Τώρα, ετοιμάζονται να αρχίσουν τη δράση. Ο Charles λέει ότι είναι η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει γίνει στην κοινότητα των prepper. «Αυτό δεν είναι ένας τοπικός τυφώνας ή ανεμοστρόβιλος ή μια τρομοκρατική επίθεση. Είναι κάτι που έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί σε εθνικό επίπεδο και να γίνει άσχημο» λέει. Αυτή τη στιγμή, ο Charles προσπαθεί να κρατήσει τους ανθρώπους ήρεμους. Ενημερώνει για τον Έμπολα στο NYC Preppers Network, το τοπικό παράρτημα του εθνικού κινήματος των survivalists (αυτών που ετοιμάζονται για την επιβίωση μετά την καταστροφή). Κατά την τελευταία εβδομάδα στην ομάδα του έχουν προστεθεί πάνω από 20 μέλη -ένας αξιοσημείωτος αριθμός στον κύκλο των 300 περίπου survivalists στην πιο πυκνοκατοικημένη μητρόπολη του έθνους.

Κατά την τελευταία εβδομάδα, οι preppers -επιχειρηματίες Fabian Illanes και Roman Zrazhevskiy λένε ότι οι πωλήσεις από τις αντιασφυξιογόνες μάσκες και τα κουτιά επιβίωσης NBC (Nuclear, Biological, Chemical) έχουν ανέβει στα ύψη. «Το 'τριπλασιάστηκαν' είναι ίσως μια συγκρατημένη εκτίμηση» λέει ο Illanes. Η εταιρεία τους, Ready to Go Survival, πωλεί πακέτα επιβίωσης. Δεδομένου ότι οι φόβοι του Έμπολα μεγαλώνουν, έχουν ήδη συμπληρώσει παραγγελίες 1000 δολαρίων από μάσκες αερίου για ολόκληρες οικογένειες.

Ο Illanes, που πρόσφατα μετακόμισε στο Τέξας από τη Νέα Υόρκη, φαντάζεται πως μπορεί να κλείσουν κάποτε όλοι οι έξοδοι στο Μανχάταν. «Αν είμαι σε ένα αυτοκίνητο με την οικογένειά μου φορώντας γάντια, μάσκες και στολή, και υπάρχει και μια κανονική οικογένεια σε ένα αυτοκίνητο δίπλα μας, ποιον νομίζετε ότι οι άνθρωποι που ελέγχουν τα σύνορα θα αφήσουν να περάσει;» ρωτάει.

Στο Doom και Bloom, ένα prepper blog και online κατάστημα, οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες μπορούν να αγοράσουν ένα «Πολυτελές Πακέτο Έμπολα» με 59,99 δολάρια, που περιλαμβάνει γυαλιά, φόρμες, μάσκες και τσάντες βιολογικού κινδύνου. Η ιστοσελίδα είναι του Joe Alton, συνταξιούχου γυναικολόγου και ερευνητή στο Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών, και της συζύγου του, Amy, νοσοκόμας. Είναι οι συγγραφείς του «Ιατρικό Εγχειρίδιο Επιβίωσης», ενός οδηγού για την περίοδο μετά την Αποκάλυψη.

Online, τα πιο εντυπωσιακά sites των preppers δημοσιεύουν συνεχώς οδηγούς για τον Έμπολα. Όπως συνιστούν, όταν φτάσει στην πόλη σας, να είστε έτοιμοι για κλειδώσετε το σπίτι σας και να διώξετε τα μέλη της οικογένειάς σας. Το καλό με έναν ιό όπως ο Έμπολα, λέει ο Joe Alton, είναι ότι υπάρχει μια προειδοποίηση, ακριβώς όπως σε έναν τυφώνα, και χρόνος για να ετοιμαστούμε. Στο σπίτι τους, οι Altons έχουν εξοπλίσει ένα ειδικό δωμάτιο, σε περίπτωση που ένα μέλος της οικογένειας νοσήσει. Επέλεξαν ένα δωμάτιο με καλό εξαερισμό και έβαλαν στην άκρη ένα εφεδρικό σετ σεντόνια και μαχαιροπίρουνα –για κάθε περίπτωση.

Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό των preppers σε συνηθισμένους Αμερικανούς είναι δραματικό: ο Joe αναφέρει το 3 τοις εκατό ως αποδεκτό αριθμό. Μετά από λίγους μήνες με Έμπολα, ο αριθμός θα μπορούσε να εκτοξευθεί.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου