Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Στην Τουρκία ο πάπας Φραγκίσκος. Συναντήσεις με Βαρθολομαίο και Ερντογάν


Τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία ξεκινά την Παρασκευή ο πάπας Φραγκίσκος  με άξονα την υπεράσπιση της θέσης των χριστιανών και τον διαθρησκευτικό διάλογο σε μία εμπόλεμη Μέση Ανατολή, όπου οι χριστιανικές κοινότητες αισθάνονται απειλούμενες.

Ο Πάπας θα επισκεφθεί τους ίδιους συμβολικούς τόπους που επισκέφθηκε το 2006 και ο προκάτοχός του Βενέδικτος 16ος: στην Άγκυρα το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, στην Κωνσταντινούπολη το Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αγκυρα το απόγευμα, ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί το μαυσωλείο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας , πριν συναντηθεί με το πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκορμέζ.

Το ουσιαστικό μέρος της επίσκεψής του αφορά την Κωνσταντινούπολη, όπου η επίσκεψη θα αφιερωθεί στις σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την μικρή καθολική κοινότητα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο του Βατικανού I. Media, δεν αποκλείονται εκπλήξεις εκτός του προγράμματος που έχει ανακοινωθεί, όπως συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με Ιρακινούς και Σύρους πρόσφυγες.

Αυτή η κίνηση θεωρείται αναμενόμενη μετά την έκφραση της επιθυμίας του το καλοκαίρι να υποστηρίξει στο ιρακινό Κουρδιστάν τις κοινότητες των καθολικών και των ορθόδοξων χριστιανών που εγκατέλειψαν τις εστίες τους διωγμένοι από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη Ρώμη, το Βατικανό θέλει πάντως να αποφύγει την πολιτική εκμετάλλευση μίας τέτοιας συνάντησης με πρόσφυγες, τη στιγμή που η Άγκυρα διαδραματίζει έναν περιπεπλεγμένο ρόλο στη συριακή σύρραξη: η Τουρκία συνεργάζεται με τον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν θέλει να παίξει το παιγνίδι των Κούρδων.



Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

"Όταν ο Πάπας αναφέρεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν αναφέρεται σε έναν φίλο του, αλλά σε αδελφό του. Kαι όντως, ο Πέτρος και ο Ανδρέας ήταν αδελφοί" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, αναφερόμενος στην επίσκεψη του ποντίφηκα στην 'Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, το Σάββατο ο πάπας θα χοροστατήσει σε λειτουργία στον καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πνεύματος στην Κωνσταντινούπολη και θα παραστεί σε οικουμενική προσευχή στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Κατόπιν, ο Πάπας Βεργκόλιο θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενώ την Κυριακή ο ποντίφηκας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα γιορτάσουν μαζί τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα και θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη.

Αναφερόμενος, επίσης, στη στενότατη σχέση που ενώνει τους δυο θρησκευτικούς ηγέτες, ο πατέρας Λομπάρντι τόνισε ότι «κάθε φορά που τους είδα να συνομιλούν μαζί, η απόλυτη οικειότητα και η εγκαρδιότητα ήταν εμφανέστατες, όπως και η βούληση να κάνουν και τους άλλους ανθρώπους κοινωνούς της βαθιάς αυτής αρμονίας αισθημάτων, διαθέσεων και προσανατολισμών».

"Στην απόφαση του Πάπα να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι, έπαιξε καθοριστικό ρόλο η βούληση να στηριχθεί και να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η αδελφική σχέση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας.

Σε ότι αφορά τον στόχο της ενότητας των χριστιανών και ιδίως καθολικών και ορθοδόξων, ο πατέρας Λομπάρντι επισήμανε: "Η κοινή επιθυμία και η προσπάθεια με στόχο την ένωση, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη βούληση του Ιησού, είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο λαμβάνουν χώρα οι συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου".

Υπάρχουν, όμως, κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, "και όλες οι διάφορες μορφές με τις οποίες η χριστιανική πίστη εκδηλώνεται: η χειροπιαστή ελεημοσύνη, οι υπηρεσίες προς τους φτωχούς και τους ασθενέστερους, οι προσπάθειες υπέρ της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της προστασίας της πλάσης. Με τις διάφορες αυτές μορφές χριστιανικής δράσης, συναντάται, κανείς, στην καθημερινή ζωή, και με τον τρόπο αυτό, η χαρά και η ικανοποίηση της κοινής πορείας προς την ένωση, αυξάνονται ακόμη περισσότερο".




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου