Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Επιστήμονες προτείνουν την ύπαρξη Παράλληλων Αλληλεπιδρώντων Κόσμων, δίνοντας μια νέα ερμηνεία της κβαντικής επιστήμης


Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι δεινόσαυροι δεν θα είχαν εξαφανιστεί, η Γερμανία θα είχε κερδίσει τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και θα είχατε γεννηθεί σε μια εντελώς διαφορετική χώρα.

Οι ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου του Griffith αμφισβητούν τα θεμέλια της κβαντικής επιστήμης με μια ριζοσπαστική νέα θεωρία, που βασίζεται στην ύπαρξη και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, των παραλλήλων συμπάντων.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Physical Review Χ, ο καθηγητής Howard Wiseman και ο Δρ Michael Hall από το Griffith's Centre for Quantum Dynamics, και ο Δρ Dirk-Andre Deckert από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, πηγαίνουν την αλληλεπίδραση των παράλληλων κόσμων έξω από τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και μακρυά από ότι η σκληρή επιστήμη πιστεύει.

Η ομάδα προτείνει ότι υπάρχουν πραγματικά παράλληλα σύμπαντα, και ότι αυτά αλληλεπιδρούν. Δηλαδή, αντί να εξελίσσονται ανεξάρτητα, σε κοντινή απόσταση, οι κόσμοι επηρεάζουν ο ένας το άλλον μέσω μιας λεπτής διακριτής δύναμης απώθησης.

Ισχυρίζονται ότι μία τέτοια αλληλεπίδραση θα μπορούσε να εξηγήσει τα πάντα που είναι περίεργα στην κβαντομηχανική.

Η κβαντική θεωρία απαιτείται για να εξηγήσει πώς λειτουργεί το σύμπαν σε μικροσκοπική κλίμακα, και πιστεύεται ότι εφαρμόζεται σε όλη την ύλη. Αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσει κανείς, περίεργα φαινόμενα, τα οποία φαίνεται να παραβιάζουν τους νόμους της αιτίας και του αποτελέσματος.

Όπως ο περίφημος αμερικανικός θεωρητικός φυσικός Ρίτσαρντ Φάινμαν σημείωσε κάποτε: «Νομίζω ότι μπορώ να πω με σιγουριά ότι κανείς δεν καταλαβαίνει την κβαντική μηχανική."

Ωστόσο, η θεωρία των «Πολλών αλληλεπιδρώντων Κόσμων", προσέγγιση που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Griffith, παρέχει μια νέα και τολμηρή προοπτική  σε αυτόν τον περίπλοκο τομέα.
 
"Η ιδέα των παράλληλων συμπάντων στην κβαντομηχανική παρουσιάστηκε γύρω στο 1957," λέει ο καθηγητής Wiseman.

"Στη γνωστή ερμηνεία των παράλληλων κόσμων, «κάθε σύμπαν διακλαδίζεται σε μια δέσμη νέων συμπάντων κάθε φορά που γίνεται μια κβαντική μέτρηση. Επομένως όλες οι πιθανότητες (δυνατότητες) πραγματοποιούνται- σε ορισμένα σύμπαντα ο αστεροειδής που σκότωσε τους δεινόσαυρους δεν έπεσε στη Γη σε άλλα η Αυστραλία αποικήθηκε από τους Πορτογάλους.

"Αλλά οι επικριτές αμφισβητούν την πραγματικότητα αυτών των άλλων συμπάντων, δεδομένου ότι δεν επηρεάζουν το σύμπαν μας καθόλου. Βάσει αυτού, η προσέγγιση μας, των "Πολλών Αλληλεπιδρώντων Κόσμων", είναι εντελώς διαφορετική, όπως υποδηλώνει το όνομά της."

Ο καθηγητής Wiseman και οι συνεργάτες του προτείνουν ότι:

Το σύμπαν που βιώνουμε είναι μόνο ένας από έναν γιγαντιαίο αριθμό κόσμων. Μερικοί είναι σχεδόν ταυτόσημοι με τον δικό μας, ενώ οι περισσότεροι είναι πολύ διαφορετικοί.
Όλοι αυτοί οι κόσμοι είναι εξίσου πραγματικοί, υπάρχουν συνεχώς μέσα στο χρόνο, και διαθέτουν ακριβώς καθορισμένες ιδιότητες.

Όλα τα κβαντικά φαινόμενα προκύπτουν από μια συμπαντική δύναμη απώθησης μεταξύ «κοντινών» (δηλαδή παρομοίων) κόσμων που τείνει να τους καταστήσει περισσότερο ανόμοιους.

Ο Δρ Hall πιστεύει ότι η θεωρία των "Πολλών αλληλεπιδρώντων Κόσμων" μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και την εξαιρετική δυνατότητα δοκιμών για την ύπαρξη άλλων κόσμων.

"Η ομορφιά της προσέγγισής μας είναι ότι αν υπάρχει μόνο ένας κόσμος, η θεωρία μας μειώνει την νευτώνεια μηχανική, ενώ αν υπάρχει ένας γιγάντιος αριθμός  κόσμων αναπαράγει την κβαντομηχανική," λέει.

"Στο μεταξύ αυτό προβλέπει κάτι νέο που δεν είναι ούτε νευτώνια ούτε κβαντική θεωρία.

«Πιστεύουμε επίσης ότι, παρέχοντας μια νέα νοητή εικόνα των επιπτώσεων της κβαντικής μηχανικής, θα είναι χρήσιμο στο σχεδιασμό πειραμάτων για να δοκιμαστούν και να αξιοποιηθούν τα  κβαντικά φαινόμενα."

Η ικανότητα για να προσεγγίσει κανείς την κβαντική εξέλιξη χρησιμοποιώντας έναν πεπερασμένο αριθμό κόσμων θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μοριακή δυναμική, η οποία είναι σημαντική για την κατανόηση των χημικών αντιδράσεων και τη δράση των φαρμάκων.

Ο καθηγητής Bill Poirier, Διακεκριμένος Καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Texas Tech University, παρατήρησε: «Αυτές είναι μεγάλες ιδέες, όχι μόνο εννοιολογικά, αλλά και σε σχέση με τις νέες αριθμητικά ανακαλύψεις που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει."




Eva Cat
Πληροφ. από phys.org



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου