Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Οι πρόωρες κάλπες της Ελλάδας στα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα διεθνώς


Ο φακός της διεθνούς ειδησεογραφίας «καρφώνεται» στην Αθήνα. Η είδηση ότι η Ελλάδα οδεύει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κυριαρχεί στα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα των μεγάλων ενημερωτικών μέσων, τα οποία προβάλλουν το φάσμα της οικονομικής αβεβαιότητας εν όψει της κάλπης για την Αθήνα και την Ευρώπη.

Με έκτακτη ειδησεογραφία και διαρκή ενημέρωση τα διεθνή μέσα μεταδίδουν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις από την Αθήνα.

Η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το διεθνές πρόγραμμα βοήθειας που χρειάζεται η χώρα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters αναφέροντας ότι οι αγορές και οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ έρχονται αντιμέτωποι με εβδομάδες αβεβαιότητας που μπορεί να υπονομεύσουν τα εύθραυστα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.

Στις ανταποκρίσεις των ξένων μέσων υπογραμμίζεται το δημοκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της πρόωρης κάλπης και η ανησυχία πιστωτών και εταίρων ως προς τις θέσεις του για την επαναδιαπραγμάτευση, καθώς και η μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Στην ψηφοφορία για τον Έλληνα πρόεδρο ο πρώην επίτροπος Σταύρος Δήμας απέτυχε και στον τρίτο γύρο. Με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ εκβίασε νέες εκλογές» γράφει το Spiegel στο πρωτοσέλιδο άρθρο στην ηλεκτρονική πύλη του -η είδηση των εκλογών είναι πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα γερμανικά μέσα.

«Όχι μόνο η κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά και η ΕΕ, είχαν προειδοποιήσει» κατά των εκλογών, λέει το Spiegel προσθέτοντας ότι «φοβούνται θρίαμβο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που είναι μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις».

«Το κόμμα απορρίπτει σφοδρά τη λιτότητα που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας» αναφέρεται στο κείμενο και γίνεται αναφορά στη βουτιά των μετοχών στο Χρηματιστήριο.

«Οι Έλληνες καλούνται να εκλέξουν νέα Βουλή» γράφει η FAZ λέγοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται «μπροστά σε στροφή προς τα αριστερά».

Η Suddeutsche Zeitung με τη σειρά της σημειώνει ότι η πολιτική αστάθεια ανησυχεί τους πιστωτές της Ελλάδας και σε εκτενές της άρθρο τονίζει τη δήλωση-προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι αναμένει τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων μετά τις κάλπες.

«Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της» έχει δηλώσει ο Σόιμπλε. Εάν θα γίνει αυτό ωστόσο δεν είναι σίγουρο γιατί στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου λιτότητας και κούρεμα του χρέους, προσθέτει η Suddeutsche Zeitung.

«Η Ελλάδα τραντάζει τον Dax» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επισημαίνει, ότι οι πρόωρες εκλογές χάλασαν την διάθεση των επενδυτών.

«Ο φόβος της επιστροφής της ευρωκρίσης αυξάνεται και τα χρηματιστήρια πέφτουν. Αλλά μόνο για λίγο», αναφέρει η εφημερίδα και περιγράφει τη σημερινή κίνηση του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, το οποίο σημείωσε μικρή πτώση.

Σε δεύτερο δημοσίευμά της, υπό τον τίτλο «Επιστρέφει η κρίση του ευρώ;», η Handelsblatt αναφέρεται στο ενδεχόμενο το αποτέλεσμα των εκλογών «να επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της».

«Η υπό ευρωκρίση Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον νέων εκλογών. Ο πρώην επίτροπος δεν πέτυχε ως προεδρικός υποψήφιος την απαραίτητη πλειοψηφία των 180 ψήφων. [...] Στις χρηματαγορές δημιούργησε αυτό αναστάτωση, διότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται το επικριτικό προς τις μεταρρυθμίσεις κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η πολιτική διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Επενδυτές βλέπουν ήδη να επιστρέφει η ευρωκρίση» σημειώνει το δημοσίευμα.

Η τελική ψήφος θεωρείται μεγάλο πισωγύρισμα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς και τις χώρες της Ευρωζώνης που εργάστηκαν σκληρά για να επαναφέρουν την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού το 2010, γράφει το BBC σημειώνοντας επίσης την σχετική προειδοποίηση Σόιμπλε, καθώς και την πτώση του Χρηματιστηρίου.

Με live feed μεταδίδει την πολιτική επικαιρότητα από την Ελλάδα ο βρετανικός Guardian αναφέροντας ότι οι αναλυτές κοιτούν την γυάλινη σφαίρα αναλογιζόμενοι τι θα σημάνει η ελληνική ψήφος για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, και επισημαίνοντας ότι η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης.

Πρώτη είδηση έγινε η προσφυγή της Ελλάδας σε πρόωρες εκλογές στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation, η οποία σημειώνει την «βουτιά» του Χρηματιστηρίου καθώς «οι αγορές περιμένουν την άφιξη στην εξουσία ενός κόμματος κατά της λιτότητας».

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας υποχώρησε κατά περισσότερο από 11%, καθώς οι αγορές ανησυχούν για την έλευση στην εξουσία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε στο πρώτο τηλεγράφημά του μετά την ψηφοφορία στη Βουλή το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι New York Times καταγράφουν τις εξελίξεις αναφέροντας ότι δεν έχει προκληθεί αίσθηση πανικού ανάλογη του 2012 όταν διαφαινόταν πως η χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα και να κλυδωνίσει την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, «η προοπτική των εκλογών έχει αναστατώσει τις διεθνείς αγορές και τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας καθώς ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τα μνημόνια και να επιδιώξει διαγραφή του τεράστιου χρέους, αναμένεται να νικήσει», γράφουν οι NY Times.

Η εφημερίδα, όπως και άλλα μέσα, σημειώνει τη μείωση του δημοσκοπικού προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς εντείνεται η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, ωστόσο υπογραμμίζει ότι βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας.

Υπό τον τίτλο «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα» αναφέρεται το CNN στην αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και τις πρόωρες κάλπες στην Ελλάδα.

Το αμερικανικό δίκτυο υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις», προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί «να διαπραγματευτεί τους όρους της οικονομικής συμφωνίας για την Ελλάδα».

Επίσης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να «καταργήσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα» και ότι προτίθεται να «ξοδέψει χρήματα σε προγράμματα που θα αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις». Ωστόσο, κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το CNN, θα μπορούσε να «πυροδοτήσει μία κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης».

Για τις ελληνικές κάλπες το Bloomberg αναφέρει πως η προοπτική πρόωρων εκλογών έχει προκαλέσει αναταράξεις στις οικονομικές αγορές στην Ελλάδα καθώς επαναφέρει μνήμες από το ζενίθ της οικονομικής κρίσης το 2012 όταν κινδύνευε η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ».

Το Bloomberg αναφέρει ότι οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων υποχώρησαν στην Αθήνα μετά την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, και η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 99 μονάδες βάσης στο 9,46%.

Η εφημερίδα Financial Times σημειώνει επίσης ότι οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν μετά την ψηφοφορία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόδοση των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε το 11%, φθάνοντας κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών τίτλων είναι τώρα υψηλότερες από εκείνες των πιο μακροχρόνιων και αυτό αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη δυνατότητα να καλύψει η χώρα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως από τη μια πλευρά στέκει ο αριστερός λαϊκισμός στυλ ΣΥΡΙΖΑ και Podemos και από την άλλη τα παραδοσιακά κόμματα που δεν πείθουν, καθώς και αυτά με τη σειρά τους ρέπουν προς μια μορφή λαϊκιστικής ανάγνωσης.

«Μία νέα κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία με την τρόικα των διεθνών δανειστών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας την επόμενη διετία» αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι οι ήδη τεταμένες σχέσεις με την τρόικα μπορεί να χαλάσουν, εάν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρήσει από μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα.

Εκτενής κάλυψη των πολιτικών εξελίξεων και στον ιταλικό Τύπο.

«Η Ελλάδα δονεί και πάλι την Ευρώπη» γράφει η εφημερίδα La Repubblica αναφερόμενη στην ύστατη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή του Σταύρου Δήμα. Για «Πρωτοχρονιά αμφιβολιών και φόβων» γράφει η Corriere della Sera, «η Ευρώπη ανησυχεί, κατρακυλά το Χρηματιστήριο» ο τίτλος της Stampa.

Με τον τίτλο «Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές: Η Ευρώπη τρέμει», δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της βελγικής οικονομικής εφημερίδας L' Echo αναφέρεται στο αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και σημειώνεται ότι οι πρόωρες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου, με το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Σημειώνει και αυτή την προειδοποίηση Σόιμπλε, και αναφέρει επίσης ότι ο οικονομολόγος της Natixis, Jesus Castillo, εκτιμά ότι οι διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα θα δώσουν τη θέση τους στον «ρεαλισμό», εφόσον εκλεγεί, και πως οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να μην προχωρήσει σε «μονομερείς» ενέργειες για το χρέος.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου