Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Πώς έχει μετακινηθεί το οικονομικό κέντρο του κόσμου τα τελευταία 2.000 χρόνια


Για τους αρχαίους Ελληνες, το κέντρο του κόσμου ήταν οι Δελφοί. Με οικονομικούς όρους όμως, αυτό δεν... πέρασε ποτέ από εκεί, παρότι έχει καταγράψει μεγάλη πορεία ανά τους αιώνες.

Παρότι οι ΗΠΑ έχουν δείξει πρόσφατα εντυπωσιακά σημάδια οικονομικής επιτάχυνσης, μία από τις πιο σημαντικές μακροπρόθεσμες τάσεις του 21ου αιώνα θα είναι, πιθανότατα, η ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών. Και αυτό θα αλλάξει για μία ακόμη φορά το «κέντρο» του κόσμου.

Αυτός ο χάρτης, του McKinsey Global Institute, ουσιαστικά απεικονίζει τη δουλειά του ιστορικού Ανγκους Μάντισον πάνω στην οικονομική ανάπτυξη του πλανήτη, τα τελευταία 2.000 χρόνια. Το ινστιτούτο χρησιμοποίησε τις εκτιμήσεις κάθε χρόνου για το ακαθάριστο προϊόν των χωρών, για να υπολογίσει ποιο είναι το οικονομικό κέντρο του κόσμου και πώς αυτό έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης δικά τους μοντέλα για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, για να καταλήξουν στην εκτίμηση για το ποιο θα είναι το κέντρο το 2025. Είναι εντυπωσιακή η διαδρομή του οικονομικού κέντρου όπως εμφανίζεται στο χάρτη. Από τις ημέρες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, έως τα μέσα του 20ου αιώνα, μετακινήθηκε δυτικά, αρχικά αργά αλλά στη συνέχεια πιο γρήγορα, καθώς η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη άρχισαν να βιομηχανοποιούνται, όπως αναφέρει το Business Insider.

Από τότε, με την άνοδο των αναδυόμενων αγορών στην Ασία και αλλού, το κέντρο άρχισε να κινείται και πάλι προς τα ανατολικά και νότια. Αν οι προβλέψεις του ινστιτούτου για τα επόμενα χρόνια είναι σωστές, αυτή η μετατόπιση θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί, καθώς οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές θα συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, ενώ οι ήδη ανεπτυγμένες αγορές ενισχύονται με πολύ πιο αργό ρυθμό.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου