Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η Ευρωζώνη - Το παραδέχονται τώρα και οι Γερμανοί


Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη που υποστηρίζουν ότι η πολιτική της λιτότητας πρέπει να τερματιστεί, καθώς η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εκραγεί από τα δημοσιονομικά προβλήματα και την τεράστια ανεργία και οι κυβερνήσεις κινδυνεύουν να συντριβούν. 

Στις φωνές αυτές προστέθηκε και αυτή του σοσιαλδημοκράτη Γερμανού αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος εξαπέλυσε εμμέσως πλην σαφώς πυρά κατά της Άνγκελας Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και των Βρυξελλών που επιμένουν στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλούν ασφυξία στις χώρες της Ευρωζώνης.

Ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ με συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» αποδομεί πλήρως την πολιτική που επιβάλει η χώρα του στην Ευρώπη, βλέποντας και αυτός, προφανώς, πώς η καταιγίδα πλησιάζει επικίνδυνα στο Βερολίνο.

Ο μόνος που δεν βλέπει ότι η πολιτική αυτή έχει «πατώσει» και τα πράγματα στην Ευρώπη αλλάζουν ή πρέπει να αλλάξουν είναι ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση του. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές της γραμμής Μέρκελ που μας έχουν οδηγήσει σε αυτό το σημείο.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος στη συνέντευξη του εκτίμησε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, για να αποκτήσουν προοπτική οι νέοι.  «Αν δεν κάνουμε κάτι για τα 26 εκατομμύρια ανέργων (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), αν στείλουμε στην ανεργία μια ολόκληρη γενιά νέων, τότε η αντίσταση ακόμη και στην πιο συνετή μεταρρύθμιση θα είναι τόσο μαζική που οι κυβερνήσεις θα συντριβούν», επισημαίνει.

Μπορεί ο Σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ να δηλώνει ότι, δεν είναι ευχαριστημένος από τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι χώρες της νότιας Ευρώπης που περνούν κρίση, παρόλα αυτά σημειώνει ότι οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ εμπόδισαν «εξαιτίας της δικής τους ιδεολογικής εμμονής για τη γρήγορη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων» την εφαρμογή πολιτικών που θα συνδύαζαν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

«Η πολιτική αυτή (της μείωσης των ελλειμμάτων) έχει αποτύχει βαθιά», υπογραμμίζει και προσθέτει πώς «έχει έρθει η ώρα» η νέα Επιτροπή υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να αλλάξει την πολιτική αυτή».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας εκτιμά πώς πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για να μειωθούν τα ελλείμματα των χωρών που προχωρούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και όταν τα λέει αυτά ο Γερμανός αντικαγκελάριος φανταστείτε τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στην Ευρώπη αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Το ίδιο σχεδόν υποστήριξε χθές και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που πολλοί πλέον από την Ευρώπη, τόσο πολιτικοί όσο και ΜΜΕ υποστηρίζουν τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή πολιτικής και βάζουν στην άκρη των Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ούτως ή άλλως θα «μαυρίσει» την Κυριακή στις εκλογές ο ελληνικός λαός.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου