Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Η εμφάνιση των μισθοφορικών στρατών και η νέα εποχή


Εμπλοκή στην Λιβύη  για τους Τούρκους μισθοφόρους που ανήκουν στον ιδιωτικό  στρατό , με την ονομασία SADAT

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Γ. Μοτσάκος

Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών



Σύμφωνα με πρόσφατα αλλά και παλαιότερα δημοσιεύματα η Τουρκία εμπλέκεται σοβαρά με την εκπαίδευση του λιβυκού στρατού.  Το τελευταίο διάστημα όμως η Άγκυρα αλλάζει στάση , και «συγχρωτίζεται» όλο και περισσότερο με το ΝΑΤΟ, γράφει η εφημερίδα .al-monitor.com. Υπενθυμίζουμε τις απειλές που δέχθηκαν τουρκικά πολιτικά αεροσκάφη, από τους ακραίους αντάρτες της περιοχής.

Το ζήτημα όμως έχει να κάνει  στο ότι η Τουρκία με πρόσχημα την εκπαίδευση του λιβυκού στρατού, έχει αποστείλει δεκάδες  μισθοφόρους επί του λιβυκού εδάφους, οι οποίοι την κατάλληλη στιγμή θα δράσουν σύμφωνα με  τα συμφέροντα της Άγκυρας. Οι μισθοφόροι αυτοί επανδρώνουν την ιδιωτική εταιρεία με την ονομασία SADAT.

«Η χρήση ιδιωτικών εταιρειών για τη διεξαγωγή «ειδικών επιχειρήσεων» με την συμμετοχή παραστρατιωτικών ομάδων πιστών στην τουρκική κυβέρνηση, επιτρέπει την διεξαγωγή «συγκεκαλυμμένων επιχειρήσεων στην περιοχή της Μ. Ανατολής και της βόρειας Αφρικής  », αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.

Μέσα στο 2013 και σε σχέση με τα γεγονότα στη Συρία αρχικά και τώρα στην Λιβύη , ακούγεται όλο και πιο συχνά η δράση της μοναδικής τουρκικής στρατιωτικής ιδιωτικής εταιρείας PMC SADAT, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012 από τον Ταξίαρχο ε.α Adnan Tanriverdi και 23 πρώην αξιωματικούς του τουρκικού στρατού.


Η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη στην Λιβύη, έχει στενότατους δεσμούς με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά το πιο σημαντικό και συνάμα ύποπτο αποτελούν, η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός Σύρων ανταρτών της Συρίας εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ.

Η τουρκική εταιρεία βέβαια, επισήμως, αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την συριακή αντιπολίτευση. Η SADAT Inc στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχει «βαπτιστεί» και ονομάζεται ως «ιδιωτικός στρατός του Ερντογάν» ή «ιδιωτικός στρατός του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», συνδέοντας άμεσα την ύπαρξη της με τις «ευλογίες» της τουρκικής κυβέρνησης.

Επίσημα φυλλάδια της εταιρείας CEO SADAT αναφέρουν ότι η ιδέα της δημιουργίας ιδιωτικού τουρκικού ισλαμιστικού στρατού πάρθηκε από τον Ταξίαρχο ε.α Adnan Tanriverdi το 1996, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Βοσνία ως ανώτερου αξιωματικού τότε, για την δημιουργία ενόπλων δυνάμεων των Μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Η «Αραβική Άνοιξη» αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Adnan Tanriverdi να εξετάσει εκ του σύνεγγυς το παιχνίδι των Δυτικών δυνάμεων υπογραμμίζοντας την ανάγκη για νομική κάλυψη αυτού του ιδιωτικού τουρκικού στρατού, ο οποίος σύμφωνα με το καταστατικό του θα προστατεύει τα συμφέροντα των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο.

Η μεγαλύτερη «αξία» αυτών των σκοτεινών εταιρειών είναι ότι πραγματοποιούν πολέμους αντί των κανονικών ενόπλων δυνάμεων. Η πιο γνωστές από αυτές τις εταιρείες στην ΝΑ Μεσόγειο είναι: η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Vinnel Corporation και ο ιδιωτικός στρατός «G4S – Specialist – Task Force Falcon», που δραστηριοποιείται στο Κοσσυφοπέδιο, αναφέρει άλλο δημοσίευμα.

Ένα από τα «προσόντα» τους είναι η συμμετοχή τους σε εμπόριο όπλων και σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Διαθέτουν οργανικές σχέσεις με ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο και είναι δομημένες πάνω σε εθνική ή θρησκευτική βάση.

Στην Τουρκία, η εταιρεία που έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο ιδιωτικός στρατός με την ονομασία SADAT. Αυτή είναι μια «ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας» που δημιουργήθηκε από πρώην Τούρκους στρατιωτικούς των οποίων οι σχέσεις με το στρατό «κόπηκαν» λόγω της συμμετοχής τους σε «αντιδραστικά κινήματα». Οι ισχυρισμοί και οι πληροφορίες για την οργάνωση αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες « νταλίκες με βελγικές πινακίδες τράβηξαν την προσοχή στο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Κωνσταντινούπολης κατά την εκφόρτωση στρατιωτικού εξοπλισμού που επρόκειτο να αποσταλεί στην συριακή αντιπολίτευση».

Αυτά τα φορτηγά οχήματα μετέφεραν εξοπλισμό μάχης για την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία SADAT. Τα κιβώτια, που μεταφέρονταν είχαν πάνω τους όλα το σήμα SADAT, και προορισμό το İskenderun ( Αλεξανδρέττα)  και τελούσαν υπό αυστηρή συνοδεία της ΜΙΤ, με την ένδειξη «στρατιωτική αποστολή». Είναι γνωστό ότι η οργάνωση SADAT έχει ανακοινώσει μέσω της ιστοσελίδας της ότι παρέχει εξοπλισμό σε χώρες με τις οποίες έχει υλοποιήσει σχετικές συμφωνίες επί αμοιβή για την παροχή προμηθειών.

Η SADAT, η οποία εκπαιδεύει και παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό σε ισλαμιστικές ακραίες ομάδες που μάχονται κατά του Άσαντ, απέστειλε την τελευταία γνωστή αποστολή της στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας, μέσα στον μήνα Δεκέμβριο . Η τύπου «Blackwater, ημι-τουρκική στρατιωτική αυτόνομη οργάνωση», η οποία από τα τουρκικά ΜΜΕ ονομάζεται και ως «ιδιωτικός στρατός του ΑΚΡ», έχει ως κύρια αποστολή της την εκπαίδευση και την παροχή όπλων στη γεωγραφική περιοχή της «Αραβικής Άνοιξης».

Το τουρκικό κυβερνητικό κόμμα AKP έχει ιδρύσει επίσης την οργάνωση Ανθρωπιστικής Βοήθειας ( ΙΗΗ), μέσω της οποίας υποστηρίζει «παντοιοτρόπως» τις οργανώσεις που βασίζονται στην Σαρία όπως την οργάνωση ISIS αλλά και τα παρακλάδια της Αλ–Κάιντα.

Η οργάνωση έχει επίσης την επίσημη τουρκική εξουσιοδότηση να συγκεντρώνει φιλανθρωπική βοήθεια από σχολεία και Τούρκους πολίτες σε όλη την τουρκική επικράτεια.


Η IHH, μετέφερε επισιτιστική βοήθεια για λογαριασμό των ελεγχόμενων από την ακραία οργάνωση της al- Nusra περιοχών στη Συρία, μεταφέροντας παράλληλα άφθονη υλικοτεχνική υποστήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζει η αλ–Κάιντα.

Η IHH, αποτελεί δηλαδή το «νόμιμο προσωπείο» για να εφοδιάζονται με όπλα, τρόφιμα και ιατρική βοήθεια οι συμμορίες που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, έχοντας την επίσημη άδεια της τουρκικής κυβέρνησης, αναφέρεται σε δημοσίευμα.

Αυτό από μόνο του αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για την Θράκη και τα Βαλκάνια γενικότερα, καταδεικνύοντας τους τουρκικούς επεκτατικούς σχεδιασμούς. Διότι αποδεικνύονται περίτρανα τα «μαύρα κανάλια» διοχέτευσης βοήθειας παντός τύπου πίσω από τουρκικές οργανώσεις π.χ. «πολιτιστικού χαρακτήρα» όπως αυτές που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια με σκοπό την υλοποίηση άνομων σχεδίων και οραμάτων.

Είπαμε μιλάμε για το παγκόσμιο υβριδικό πόλεμο που λαμβάνει χώρα σε Ουκρανία, με την συμμετοχή Ρώσων και αμερικανών μισθοφόρων, την βόρεια Αφρική όπου δρουν οι Τούρκοι μισθοφόροι, οι γάλλοι της λεγεώνας των ξένων , αλλά και αμερικανοί της Akademi ,και πάει λέγοντας. Σύμφωνα με  ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και στην ΠΓΔΜ, έχει συσταθεί παρόμοια οργάνωση, αλλά και στο Κόσσοβο, όπου ζει και βασιλεύει η μαφία.  Η Αφρική θεωρείται η κατεξοχήν η ήπειρος που δρούσαν και δρουν μισθοφορικοί στρατοί. Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό οι μισθοφόροι παίρνουν κυρίαρχη θέση στο παγκόσμιο σύστημα συγκρούσεων, προσομοιάζοντας την εποχή του μεσαίωνα και των περιπλανώμενων ιπποτών, όπου  ολόκληρες δυνάμεις,  όπως οι Ναίτες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε όποιον έδινε τα πιο πολλά.

Όλο αυτό το σκηνικό όμως θυμίζει ταινία του Χόλλυγουντ , η οποία απλά επιβεβαιώνεται …….



Πηγές

http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2015/01/turkey-loosing-libya-due-to-muslim-brotherhood-passion.html

http://www.sadat.com.tr/en/

http://inosmi.ru/overview/20131126/215127942.html

http://www.aydinlikdaily.com/Blackwater,-SADAT-and-the-IHH-919

http://www.sadat.com.tr/en/news/news.html



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου