Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Πώς θα είναι η Τεχνολογία και η επιρροή της στην κοινωνία το 2045;


Έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας από τότε που άρχισαν δειλά-δειλά οι εταιρείες να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ακολούθως, πριν από τριάντα περίπου χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται οι προσωπικοί υπολογιστές, αλλάζοντας άρδην την καθημερινότητα του ανθρώπου-χρήστη και εν γένει της κοινωνίας. Πως όμως θα είναι η τεχνολογία, μετά από άλλα τριάντα χρόνια; Πως θα έχει εξελιχθεί, σε ποιο βαθμό θα επηρεάζει – εξελίσσει τα πάντα γύρω μας; Οι ειδικοί της Kaspersky Lab θέλησαν να εξετάσουν πώς περίπου θα μοιάζει το μέλλον, ποια θα είναι η εξέλιξη τεχνολογιών πληροφορικής και ποιες θα είναι οι αλλαγές στη ζωή μας στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα του 2045.



«Με το σημερινό ρυθμό ανάπτυξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής, είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πώς θα είναι το τοπίο σε μερικές δεκαετίες. Ωστόσο, είναι σαφές ότι κάθε χρόνο οι τεχνολογίες μας θα γίνονται ακόμα πιο έξυπνες και οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να συμβαδίζουν με αυτές. Οπωσδήποτε, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι ψηφιακοί εγκληματίες θα συνεχίσουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση κάθε νέας προόδου στον τομέα της Πληροφορικής, για τους δικούς τους κακόβουλους σκοπούς», δήλωσε ο Alexander Gostev, Chief Security Expert της Kaspersky Lab. Ο κ. Gostev συμπληρώνει: «Αλλά, όπως και αν μοιάζει ο κόσμος μας σε τριάντα χρόνια, θα πρέπει να ξεκινήσουμε να βελτιώνουμε την άνεση, την ασφάλεια και την ευημερία μας από τώρα. Η τεχνολογία είναι απλώς ένα εργαλείο και είναι εξολοκλήρου στο χέρι μας αν θα τη χρησιμοποιήσουμε για καλό ή κακό σκοπό».



Παντού Ρομπότ


Είναι πιθανό ο παγκόσμιος πληθυσμός να περιλαμβάνει δισεκατομμύρια ανθρώπων και αντίστοιχα δισεκατομμύρια ρομπότ, τα οποία θα κάνουν σχεδόν όλες τις δουλειές ρουτίνας ή τις βαριές εργασίες. Οι άνθρωποι θα εργάζονται για τη βελτίωση του λογισμικού των ρομπότ και η βιομηχανία της Πληροφορικής θα αποτελεί το «σπίτι» των εταιρειών που αναπτύσσουν προγράμματα γι’ αυτά, όπως γίνεται περίπου στις μέρες μας με τις εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές, τις οποίες οι χρήστες κατεβάζουν στις συσκευές τους και εγκαθιστούν.




Μηχανικοί άνθρωποι


Σε κάποιο βαθμό, τα όρια μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ θα αρχίσουν να γίνονται θολά, καθώς στις μεταμοσχεύσεις θα χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά ελεγχόμενα τεχνητά όργανα, ενώ η προσθετική τεχνιτών ηλεκτρονικών μελών θα αποτελεί ρουτίνα στη χειρουργική διαδικασία. Νανορομπότ θα ταξιδεύουν βαθιά μέσα στο ανθρώπινο σώμα για την χορήγηση φαρμάκων σε ασθενή κύτταρα ή για την εκτέλεση μικροχειρουργικών επεμβάσεων. Παράλληλα, ειδικά εγκατεστημένοι αισθητήρες θα παρακολουθούν την υγεία των ανθρώπων και θα μεταφέρουν τα ευρήματα τους σε «cloud αποθήκες», στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί. Όλα αυτά, λογικά μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.



Έξυπνα σπίτια


Επιπλέον, το έτος 2045 οι άνθρωποι θα ζουν σε «έξυπνα» σπίτια, όπου οι περισσότερες ανέσεις θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες. Το λογισμικό που θα χρησιμοποιείται από το σπίτι, θα φροντίζει για την κατανάλωση και την αναπλήρωση ενέργειας, νερού, τροφίμων και προμηθειών. Η μόνη ανησυχία των κατοίκων θα είναι να εξασφαλίσουν ότι διαθέτουν αρκετά χρήματα στην τράπεζα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.



Νέα εποχή της Υπερ-πληροφορίας



Τα ψηφιακά μας «εγώ» θα πάρουν πλήρη μορφή, μέσα σε μια ενιαία παγκόσμια υποδομή, ικανή να αυτο-ρυθμίζεται και η οποία θα ασχολείται με τη διαχείριση της ζωής στον πλανήτη. Το σύστημα θα λειτουργεί περίπου όπως το σημερινό TOR. Οι πιο ενεργοί και αποτελεσματικοί χρήστες θα κερδίζουν δικαιώματα συντονιστή, ενώ το σύστημα θα προσανατολίζεται στην κατανομή των πόρων μεταξύ των ανθρώπων, στην πρόληψη των ενόπλων συγκρούσεων και σε άλλες ανθρωπιστικές δράσεις.



Προσιτή και ταχύτατη 3D Εκτύπωση

Δεν θα είναι μόνο οι δουλειές ρουτίνας που θα περάσουν στην ιστορία, καθώς η παραγωγή συγκεκριμένων ειδών δεν θα είναι πλέον αναγκαία. Αντιθέτως, εκτυπωτές τριών διαστάσεων (3D) θα μας δώσουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε ότι χρειαζόμαστε, από είδη οικιακής χρήσης, όπως πιάτα και ρούχα, μέχρι δομικά υλικά για το σπίτι του μέλλοντος.



Οι υπολογιστές θα αποτελούν παρελθόν


Μπορεί η έκρηξη της Πληροφορικής να οφείλεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά το 2045 μάλλον θα τους βλέπουμε μόνο σε μουσεία. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα χρειαζόμαστε πλέον ένα εργαλείο για την επεξεργασία δεδομένων, ουσιαστικά αυτό που κάνει σήμερα ένας υπολογιστής. Θα υπάρξει μια ακόμα μεγαλύτερη γκάμα «έξυπνων» συσκευών, οι οποίες θα αναλάβουν σταδιακά την εκτέλεση των λειτουργιών των σημερινών υπολογιστών, για παράδειγμα η χρηματοοικονομική ανάλυση θα μπορεί να γίνεται από έναν server με τη χρήση ηλεκτρονικών εγγράφων κι όχι από έναν λογιστή που θα χρησιμοποιεί έναν προσωπικό υπολογιστή.



Τεχνοφοβία

Παρόλα αυτά, δεν θα είναι όλοι ενθουσιασμένοι με τον νέο «ρομποτικό» κόσμο. Είναι πιθανό να προκύψουν νέου τύπου τεχνοφοβικοί, οι οποίοι θα αντιταχθούν στην ανάπτυξη των «έξυπνων» σπιτιών, στον αυτοματοποιημένο τρόπο ζωής και στα ρομπότ. Η αντίθεση προς τις εξελίξεις της Πληροφορικής θα οδηγήσει κάποιους στην αποφυγή χρήσης έξυπνων συστημάτων, συσκευών και ρομπότ για ορισμένους τύπους εργασιών και αυτοί δεν θα έχουν καμία ψηφιακή ταυτότητα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου