Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Πως το Μνημόνιο έγινε «Κοινωνικό Συμβόλαιο»


Ποσώς ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό εάν ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας θα ονομάζεται «Κοινωνικό Συμβόλαιο» ή «Μνημόνιο». Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι με τι μέτρα θα συνοδεύεται και αν θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Απ’ ότι φαίνεται ο κ. Βαρουφάκης κατάλαβε την γκάφα που έκανε με τον Νταισελμπλούμ και προσπαθεί τώρα απεγνωσμένα να μαζέψει το μπάχαλο που προκάλεσε για να μην καταρρεύσουν αύριο οι αγορές.

Πήγε λοιπόν στο Παρίσι και κάνοντας μία μεγαλειώδη κωλοτούμπα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ούτε τα μνημόνια θα σκίσει, ούτε και θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες.

Σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, ζήτησε να υπογραφεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, ενώ παραδέχτηκε πως η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα της Ευρώπης και κανείς δεν μπορεί να ζητά πόρους χωρίς επίβλεψη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Γ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι δεν είναι προτεραιότητα η άμεση εξασφάλιση της επόμενης δόσης, και παραλλήλισε την Ελλάδα με τοξικομανή που για πέντε χρόνια περίμενε τη δόση του.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, η ελληνική κυβέρνηση ζητά ένα χρόνο «ανάσας» για να καταλήξει στις προτάσεις της αναλυτικά για τις μεταρρυθμίσεις, την ανθρώπινη κρίση και το χρέος.

Στη συνέχεια και για ένα διάστημα έξι εβδομάδων σκοπεύει να έλθει σε επαφές και συζητήσεις με τους θεσμούς και τους εταίρους για τη δημιουργία ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου».Ο Γιάννης Βαρουφάκης σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου με δεδομένο ότι αμέσως μετά υπάρχουν υποχρεώσεις με τα ομόλογα της ΕΚΤ .

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε την ικανοποίησή του για την ουσιαστική, σχεδόν δίωρη συνάντηση εργασίας που είχε με τον κ. Βαρουφάκη και επανειλημμένα διαβεβαίωσε για τη θέληση της Γαλλίας να «συνοδεύσει» τη νέα ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της.

Συζήτησαν εφ' όλης της ύλης και σύμφωνα με τον κ. Σαπέν οι κοινές τους πεποιθήσεις βασίζονται σε 4 βασικά στοιχεία : Κατ'αρχάς η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη, ιδιαίτερα για την Ελλάδα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ, να έλθει μέσα από τις επενδύσεις, και τέλος ένα αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Για τη φορολογική μεταρρύθμιση ο Μισέλ Σαπέν ανακοίνωσε ότι πρότεινε την ενίσχυση της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση και θέτει στη διάθεσή της τις υπηρεσίες των εμπειρογνωμόνων που διαθέτει.

Αναφερόμενος ,ωστόσο,στο "καυτό"-όπως το χαρακτήρισε- ζήτημα του ελληνικού χρέους είπε πως το χρέος είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά παραμένει ένα θέμα μεταξύ και άλλων σημαντικών ζητημάτων, η συζήτηση των οποίων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο συμβόλαιο που θα εξετάζει τις αμοιβαίες υποχρεώσεις και την έκφραση από την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Τι μας είπε δηλαδή ο κ. Βαρουφάκης;

Ότι βάφτισε το ψάρι κρέας. Ποσώς ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό εάν ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας θα ονομάζεται «Κοινωνικό Συμβόλαιο» ή «Μνημόνιο».

Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι με τι μέτρα θα συνοδεύεται και αν θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Αντί λοιπόν να θριαμβολογούν στα κανάλια, όπως ο κ. Δραγασάκης, ότι η Ευρώπη «προσκύνησε» την Ελλάδα, να βγουν και να πουν την αλήθεια για την λαίλαπα μέτρων που έρχεται.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου