Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

"Ελευθερία στους Τούρκους" της Θράκης αξιώνει η Άγκυρα προκαλώντας!


Κλιμακώνει την προκλητική παρέμβασή της η Άγκυρα σε θέματα που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη μιλώντας ακόμα έμμεσα και για περιβάλλον ...μη ελευθερίας στην Θράκη.

Πάντα στην γραμμή που τηρούσε - αν και με σκαμπανεβάσματα- η Τουρκία δείχνει τις τελευταίο διάστημα να ''πατάει γκάζι''- όπως έκανε η τουρκική κρατική TV και με αφορμή την εκλογή μουσουλμάνων βουλευτών.


''Να ζουν σε περιβάλλον ελευθερίας''!

Τώρα στον χορό μπήκε  και ο Υπουργός Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας κ. Fikri Isik,  κατά την ομιλία του στη  Γενική Συνέλευση του λεγόμενου ''Συνδέσμου Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης'' στο Kocaeli. Μάλιστα επιχείρησε να εμφανίσει τις αξιώσεις ως δεσμεύσεις της Συνθήκη της Λωζάνης- εκεί βέβαια γίνεται σαφής αναφορά σε μουσουλμανική μειονότητα. Παράλληλα με άφησε υπαινιγμούς ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Θράκη δεν είναι ...ελεύθεροι και ότι είναι Τούρκοι.''Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει για την κοινότητά μας την επαφή της με τις θρησκευτικές αξίες και τη διδασκαλία της θρησκείας στα παιδιά τους καθώς και το να ζουν σε περιβάλλον ελευθερίας'', είπε επί λέξει ο Τούρκος υπουργός!!!

Αναλυτικά κατά τη Συνέλευση, στην οποία συμμετείχε και ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος του Kocaeli και πολλά μέλη του Συνδέσμου, ο Τούρκος Υπουργός- σύμφωνα με το πρακτορείο Ihlas, που παρουσίασε το θέμα με τον τίτλο «Αναμένουμε από την Κυβέρνηση της Ελλάδας να εφαρμόσει κατά γράμμα τη Λωζάνη»-  φέρεται να δήλωσε τα εξής, για τις προσδοκίες από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στην Ελλάδα :

''Εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία, σε καμία ιστορική περίοδο, δεν ασκήσαμε πίεση στον πολιτισμό, τη γλώσσα και τη θρησκεία κανενός λαού. Μάλιστα σήμερα αναστηλώνουμε, με τον κρατικό προυπολογισμό, εκκλησίες, προκειμένου για τη θρησκευτική λατρεία των Χριστιανών πολιτών μας. Λέμε ότι και αυτές είναι ιστορική κληρονομιά μας και ποτέ δεν προβαίνουμε σε διακρίσεις. Πολλοί ασκούν κριτική. Μας ρώτησαν γιατί αναστηλώνουμε την εκκλησία Akdamar (στο Βαν). Αλλά το ίδιο αναμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση. Η πιο σημαντική προσδοκία μας από την Ελληνική Κυβέρνηση είναι να συμμορφωθεί κατά γραμμα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Το είδα και ο ίδιος προσωπικά κατά την επίσκεψή μου στη Δυτική Θράκη: Εκεί δεν είναι καθόλου λογικό να διορίζεται επίσημος μουφτής και να μην αναγνωρίζεται ο μουφτής που εκλέγεται από την κοινότητά μας. (..) Η κατάσταση αυτή είναι ξεκάθαρα αντίθετη με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει για την κοινότητά μας την επαφή της με τις θρησκευτικές αξίες και τη διδασκαλία της θρησκείας στα παιδιά τους καθώς και το να ζουν σε περιβάλλον ελευθερίας (..) Ευτυχώς που η Τουρκία πλέον δεν είναι η παλιά Τουρκία.  Εμείς τους ανθρώπους μας, που κατοικούν εκεί, και τα παιδιά τους τους δεχόμαστε στην Τουρκία και τους παρέχουμε εκπαίδευση. Πλέον, η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα παγκόσμια standards. Ανοίγουμε τις πόρτες μας σε όλους όσους επιθυμούν  να έλθουν στη χώρα. (..) Αλλά επιθυμούμε και η Κυβέρνηση της Ελλάδος να επαναφέρει ότι υπαγορεύει η Συνθήκη της Λωζάνης''.

Βέβαια όπως διαβάσατε δεν είπε μόνο νομικές και διπλωματικές χοντράδες, αλλά και ιστορικές και πολιτιστικές ανακρίβειες ...




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου