Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Αστρονόμοι αναζητούν σημάδια εξωγήινης ζωής


Σχέδια για την αποστολή μηνυμάτων από τη Γη στο Σύμπαν κάνουν επιστήμονες, οι οποίοι αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για να εντοπίσουν σημάδια εξωγήινης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι αστρονόμοι θα μεταδώσουν σήματα από ραδιοτηλεσκόπια σε εκατοντάδες άλλα αστρικά συστήματα, ελπίζοντας να οδηγηθούν σε πρωτοποριακές ανακαλύψεις.

Το σχέδιο, το οποίο αναπτύσσουν ερευνητές από το ινστιτούτο Seti (Search for Extraterrestrial Intelligence) στην Καλιφόρνια, έχει χαρακτηριστεί ως ένα σημαντικό βήμα της ανθρωπότητας προς την εξερεύνηση του διαστήματος.

Συστήματα που βρίσκονται σε μια ακτίνα 20 ετών φωτός από τον πλανήτη πρόκειται να λάβουν τα μηνύματα, εάν δοθεί το πράσινο φως στο πρόγραμμα αυτό, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί πολιτισμοί εκεί έξω, αλλά αν ακούν και κανείς δε στέλνει σήματα τότε δε θα συμβεί τίποτα» σχολίασε ο David Black, αστροφυσικός και γενικός διευθυντής του Seti στους Sunday Times.

Ένα ερώτημα που υπάρχει ωστόσο, είναι το εξής:
«Αν προχωρήσουμε, τι μήνυμα πρέπει να στείλουμε; Να είναι δουλειά μερικών επιστημόνων ή μήπως πρέπει να εμπλέξουμε όλον τον κόσμο, ίσως και μέσω διαδικτύου;» είπε από την πλευρά του ο Douglas A. Vakoch και συνέχισε: «Για μισό αιώνα το SETI αναζητά για κάτι που εμείς δε μπορούμε να παράγουμε από μόνοι μας: σκόπιμες εκπομπές προς μακρινούς κόσμους».

Το πρόγραμμα θα συζητηθεί στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (American Association of Advancing Science) την ερχόμενη εβδομάδα.

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί μια αποτυχία, με τον Στίβεν Χόκινγκ να προειδοποιεί κατά της «πρόσκλησης» εξωγήινων στον πλανήτη, εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν.

Ο παγκοσμίου φήμης και αναγνώρισης φυσικός έχει μιλήσει για την ύπαρξη ζωής πέρα από τον πλανήτη Γη, ωστόσο στο παρελθόν έχει αναφερθεί στους κινδύνους που υπάρχουν από τα εξωγήινα όντα, αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα της MailOnline.

«Αν όντως μας επισκεφθούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι όπως τότε που πήγε ο Κολόμβος στην Αμερική, που δεν εξελίχθηκε καλά για τους ιθαγενείς της Αμερικής» είχε πει ο ίδιος σε ένα ντοκιμαντέρ το 2010.

Αν εγκριθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν ραδιοτηλεσκόπια για να στείλουν τα μηνύματά τους. Τα τηλεσκόπια μεταδίδουν και αντανακλούν φως από πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα και παρατηρούν τα μακρύτερα μήκη κύματος φωτός.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου