Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Τα «μεταλλαγμένα» είναι ασφαλή, λέει η τέως επιστημονική σύμβουλος της ΕΕ


Οι αντιδράσεις στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν «ιδεολογική και όχι επιστημονική βάση», λέει η απερχόμενη επιστημονική σύμβουλος της ΕΕ, λίγο μετά την αμφιλεγόμενη κατάργηση της θέσης της. Η  ομόφωνη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι η τεχνολογία των «μεταλλαγμένων» είναι ασφαλής, δήλωσε η καθηγήτρια Αν Γκλόβερ στο BBC.

Δεκάδες επιστήμονες έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον Νοέμβριο, όταν η θέση του επιστημονικού συμβούλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταργήθηκε μόλις δύο χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή της.


Την απόλυση της Γκλόβερ, βρετανίδας καθηγήτριας Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας, είχαν ζητήσει με επιστολή τους η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι η θέση του επιστημονικού συμβούλου «παραθέτει μονόπλευρες, μη ολοκληρωμένες απόψεις στη συζήτηση για τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη γεωργία, έχοντας επανειλημμένα υποστηρίξει ότι υπάρχει επιστημονική ομοφωνία για την ασφάλειά τους».

Μιλώντας στην εκπομπή Hardtalk του BBC, η Γκλόβερ υπερασπίστηκε τη θέση της για για το επίμαχο θέμα: «Δεν είμαι φανατικός υποστηρικτής των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Αυτό που λέω είναι ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών είναι ασφαλής -αυτή είναι η ομόφωνη επιστημονική άποψη» είπε.


«Το να ισχυριζόμαστε όμως ότι δεν διαθέτουμε επαρκείς ενδείξεις, ή ότι μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες από τη χρήση αυτής της τεχνολογίας, αυτό απλά δεν ισχύει» τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι όσοι αντιδρούν στην τεχνολογία βασίζονται στην ιδεολογία και όχι την επιστήμη.

Παλαιότερα μάλιστα η Γκλόβερ είχε δηλώσει ότι το να διαφωνεί κανείς με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας είναι «καθαρή τρέλα».

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευτεί αξιόπιστες μελέτες που να δείχνουν ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Όσον αφορά την «καρατόμησή της» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γκλόβερ υποστήριξε ότι δεν απολύθηκε αλλά αποχώρησε αυτοβούλως.

Δήλωσε ότι ο ρόλος της στην Κομισιόν ήταν συνδεδεμένος με τον τέως πρόεδρό της Ζαν Μανουέλ Μπαρόζο, αποκάλυψε όμως ότι, πριν από την αποχώρησή της, ζήτησε συνάντηση με τον νέο πρόεδρο Γιούνκερ, η οποία όμως δεν συνέβη ποτέ.

Ο Γιούνκερ δεν ανανέωσε τη θητεία του επιστημονικού συμβούλου με το σκεπτικό ότι η Κομισιόν διαθέτει ήδη αρκετούς επιστήμονες.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου