Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Πάπας: Ένας πατέρας μπορεί να χτυπάει τα παιδιά του με αξιοπρέπεια


Σάλος από τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου υπέρ του ξύλου στα παιδιά. Πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες στην Ιταλία, όμως προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη βόρεια Ευρώπη


Σφοδρές είναι οι επικρίσεις, κυρίως από τη Γερμανία και τη Βρετανία, μετά τη δήλωση του πάπα Φραγκίσκου ο οποίος είπε ότι ένας πατέρας μπορεί να χτυπήσει το παιδί του για να το τιμωρήσει.

«Ένας καλός πατέρας ξέρει να έχει υπομονή και να συγχωρεί, αλλά επίσης και να σωφρονίζει με αυστηρότητα. Δεν είναι ούτε αδύναμος, ούτε πολύ επιεικής ούτε συναισθηματικός», δήλωσε ο πάπας την περασμένη Τετάρτη στο εβδομαδιαίο διάγγελμά του από το Βατικανό που ήταν αφιερωμένο στον ρόλο του πατέρα στην οικογένεια.

Ξεφεύγοντας από το κείμενο που είχε προετοιμάσει, όπως κάνει συχνά, ο πάπας είχε προσθέσει: «Μια φορά σε μια λειτουργία άκουσα έναν πατέρα να λέει: “Μερικές φορές χτυπώ λίγο τα παιδιά μου, αλλά ποτέ στο πρόσωπο για να μην τα ταπεινώσω”. Αυτό είναι καλό, (ο πατέρας) έχει αίσθηση της αξιοπρέπειας. Πρέπει να τιμωρεί και το κάνει με δίκαιο τρόπο».

Οι δηλώσεις αυτές πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες στην Ιταλία, όμως προκάλεσαν πολλές επικρίσεις στη βόρεια Ευρώπη.

«Κανένα χτύπημα εναντίον των παιδιών δεν μπορεί να είναι αξιοπρεπές. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Κάθε βία εναντίον των παιδιών είναι εντελώς απαράδεκτη», απάντησε η Σοσιαλίστρια Γερμανίδα υπουργός Οικογένειας Μανουέλα Σβέσιχ.

Η ένωση Γερμανική Βοήθεια για τα Παιδιά ζήτησε από τον Αργεντινό ποντίφικα να επανορθώσει το συντομότερο δυνατό το λάθος του. «Αυτός ο πάπας είναι ιδιαίτερα ανθρωπιστής, όμως κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει λάθος. Λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό να χτυπά κανείς (ένα παιδί), αν αυτό γίνεται με αξιοπρέπεια, παρεκτρέπεται εντελώς».

Ο Πίτερ Σόντερς, ιδρυτής μιας βρετανικής ένωσης κατά της παιδοφιλίας και μέλος της νέας επιτροπής του Βατικανού για την προστασία των παιδιών, δήλωσε στην εφημερίδα Daily Telegraph ότι η δήλωση του πάπα «δεν ήταν καθόλου συνετή».

«Εξεπλάγην που την έκανε, αν και καμιά φορά κάνει γκάφες», πρόσθεσε ο Σόντερς, ο οποίος βρέθηκε στη Ρώμη για την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής.

Μοίρασε ομπρέλες στους άστεγους της Ρώμης

Ο ασυνήθιστα βροχερός καιρός που επικρατεί στην ιταλική πρωτεύουσα ώθησε τον πάπα Φραγκίσκο να λάβει μια αναπάντεχη απόφαση για να βοηθήσει τους άστεγους της Ρώμης: έδωσε εντολή να τους μοιράσουν τις... ομπρέλες που έχουν ξεχάσει στο Βατικανό αφηρημένοι τουρίστες.

Σε ανακοίνωσή του το Βατικανό ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στις νέες εγκαταστάσεις, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου οι άστεγοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν ντουζιέρες και τουαλέτες ενώ μία φορά την εβδομάδα θα κουρεύονται και θα ξυρίζονται δωρεάν. Οι εγκαταστάσεις αυτές πρόκειται να λειτουργήσουν πολύ σύντομα.

Ο επικεφαλής του φιλανθρωπικού γραφείου του πάπα, ο επίσκοπος Κόνραντ Κραγιέφσκι, είπε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν μοιραστεί στους άστεγους περίπου 300 ομπρέλες που είχαν ξεχαστεί στα μουσεία του Βατικανού και παρέμεναν στα αζήτητα της υπηρεσίας απολεσθέντων.

Ο Κραγιέφσκι πρότεινε να τοποθετηθούν ντουζιέρες στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου όταν ένας άστεγος του εξομολογήθηκε ότι μολονότι έβρισκε εύκολα φαγητό και στέγη στα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Ρώμης, ήταν πολύ δύσκολο να βρει κάπου να πλυθεί.

Τα λουτρά θα λειτουργούν καθημερινά εκτός Τετάρτης —την ημέρα που συνήθως η Πλατεία είναι κατάμεστη από τον κόσμο που συρρέει για να δει τον πάπα— ενώ κάθε Δευτέρα, κομμώτριες και κουρείς θα προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όποιον το επιθυμεί.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου