Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Θαμμένα μυστικά του Βατερλώ ψάχνουν οι αρχαιολόγοι


Διακόσια χρόνια μετά τη μάχη του Βατερλώ, ιστορικοί, αρχαιολόγοι με ειδίκευση σε πεδία μαχών αλλά και βετεράνοι πολέμου επιστρέφουν εκεί που όλα ξεκίνησαν, στο Ουγκομόν. Στόχος τους είναι να ρίξουν φως σε αναπάντητα ερωτήματα για τα γεγονότα που έβαλαν τέλος στην κυριαρχία του Ναπολέοντα και οδήγησαν στη δημιουργία της σύγχρονης Ευρώπης.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Η μάχη του Βατερλώ έχει απασχολήσει γενεές ιστορικών, αλλά λίγα στοιχεία είναι γνωστά για το τι κρύβεται θαμμένο στο πεδίο της μάχης, με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ομαδικοί τάφοι 20.000 στρατιωτών.

Οι έρευνες, στο πλαίσιο του προγράμματος Waterloo Uncovered, αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο και στην ομάδα των επιστημόνων που θα μεταβούν στο Ουγκομόν είναι και άνθρωποι που επέστρεψαν από πεδία μαχών.

Το όλο εγχείρημα, άλλωστε, βασίζεται στην ιδέα δύο ανδρών της βρετανικής Φρουράς Coldstream: του ταγματάρχη Τσαρλς Φουανέτ και του βετεράνου Μαρκ Έβανς που πολέμησε στο Αφγανιστάν και επέστρεψε το 2010 με μετατραυματική διαταραχή (PTSD).

«Στο πεδίο της μάχης του Βατερλώ έχουν διεξαχθεί ελάχιστες έρευνες, γεγονός αξιοσημείωτο, δεδομένης της ιστορικής σημασίας των γεγονότων, αλλά και των ιστορικών αναλύσεων. Ως εκ τούτου, υπάρχουν σημαντικά κενά ως προς το τι συνέβη τη 18η Ιουνίου 1815. Για τους αρχαιολόγους που ερευνούν πεδία μαχών αυτή η περιοχή παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, ανάλογο με το ενδιαφέρουν που έχει η Πομπηία για την κλασική αρχαιολογία» υποστηρίζουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας και τονίζουν:

«Η αρχαιολογία μπορεί να αλλάξει πλήρως τα όσα θεωρούσαμε δεδομένα για τη μάχη και τις εμπειρίες των ανθρώπων που πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους εκεί. Εάν, 200 χρόνια μετά, καταφέρουμε να βρούμε τι κρύβεται θαμμένο, τότε αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με όσα ήδη γνωρίζουμε, θα μας προσφέρουν μία νέα άποψη για την ιστορία του Βατερλώ αλλά και τη δυνατότητα να κατανοήσουμε πώς ήταν να βρίσκεσαι στο πεδίο της μάχης».

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του προγράμματος Waterloo Uncovered, με την πάροδο των ετών τα στοιχεία χάνονται, ιδίως σε αγροτικές περιοχές, όπως αυτή όπου θα διεξαχθούν οι ανασκαφές. Όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η έρευνα, σημειώνουν, τόσο πιο εύκολα θα οριοθετηθούν σημεία στα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της μάχης.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας έχει τεθεί ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης Δρ. Τόνι Πόλαρντ.

«Ελπίζουμε μέσω της αρχαιολογίας να βρούμε τις απαντήσεις για ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα αναφορικά με το Βατερλώ. Ως αρχαιολόγος θεωρώ πως είναι η μοναδική ευκαιρία του να εξερευνήσεις ένα τέτοιο γεγονός, πόσο μάλλον όταν το πεδίο της μάχης παραμένει αδιατάρακτο 200 χρόνια μετά» δηλώνει.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου