Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Πάλι θα μας σώσει το «ξανθό γένος»;


Τόσες και τόσες φορές έχουμε αναφερθεί στις απογοητεύσεις που έχουν προσφέρει στην Ελλάδα οι Ρώσοι. Κι όμως, πολλές φορές εμείς οι Έλληνες την πατήσαμε περιμένοντας τους σωτήρες να έρθουν από το Βορρά, εφησυχάζαμε, χαλούσαμε τις σχέσεις με τους υπολοίπους και στο τέλος τρώγαμε την κρυάδα.

Για άλλη μια φορά κάποιοι στην Ελλάδα περιμένουν να μας σώσει το «ξανθό γένος». Και για άλλη μια φορά κάποιοι άφρονες πολιτικοί, με μηδενική εμπειρία στη διπλωματία, θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα βάζοντάς την ανάμεσα στις αμερικανικές και ρωσικές μυλόπετρες.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε το στίγμα της. Αντί να κρατήσει μια τακτική ισορροπιών και να μην εμπλακεί στο πόλεμο των βουβαλιών αποφάσισε να το παίξει… βατράχι. Με αφορμή την υπόθεση της Ουκρανίας, η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε να ξεκινήσει λεονταρισμούς που κανείς δεν ξέρει που θα βγάλουν.

Κάποιοι, εμφορούμενοι από φιλορωσικές απόψεις, στρέφονται προς τον Πούτιν αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να κρύβει κάτι τέτοιο στις σχέσεις μας με την ΕΕ και την Ουάσιγκτον.

Και σα να μην έφτανε αυτό. Κάποιοι τσιμπάνε και με το τυράκι που τους ρίχνει η Ρωσία και δεν βλέπουν τη φάκα. Βγήκε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών τις προάλλες και είπε ότι η Αθήνα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια, όμως, αν το κάνει τότε θα το εξετάσουν. Άφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι μπορεί να μας δώσουν… λεφτά. Ποιοι, οι Ρώσοι που αυτή την περίοδο δεν έχουν μαντήλι για να κλάψουν.

Μόλις προχθές η Ρωσία βγήκε να δανειστεί πάνω από 2 δις ρούβλια. Μη φανταστείτε κανένα ιλιγγιώδες ποσό. 35 εκατ. ευρώ ήταν όλα κι όλα και τελικά η Μόσχα κατάφερε να πάρει μόλις τα μισά. Η οικονομία της καταρρέει, το νόμισμα βρίσκεται στα Τάρταρα, παρά τις κινήσεις στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα και φυσικά το πετρέλαιο συνεχίζει να είναι χαμηλά.

Οι δυσκολίες στην πραγματική οικονομία της Ρωσίας είναι ήδη εμφανείς και οι πρώτες ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ έχουν σημειωθεί.

Κανείς δε λέει ότι μπορεί να διαλυθεί εντελώς η οικονομία τους. Άλλωστε με μια ξαφνική άνοδο του πετρελαίου θα πάρουν πάλι τα πάνω τους. Άλλωστε, μαύρος χρυσός, αέριο και λοιπές εξαγωγές είναι τα βασικά στηρίγματα των Ρώσων και αυτά δεν πρόκειται να εκλείψουν.

Όμως, πώς αυτή τη στιγμή κάποιοι περιμένουν το «ξανθό γένος» να μας σώσει από τους κακούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς; Όταν πριν από 2 χρόνια η ρωσική οικονομία ήταν σε άνθηση, μας είχαν αδειάσει κανονικά. Δεν έβαλαν ούτε ρούβλι για να σώσουν την ομόθρησκη Ελλάδα, την εγκατέλειψαν στο έλεος της Μέρκελ κι εμείς εδώ αναρωτιόμαστε γιατί μας το κάνουν αυτό. Θα θυμάστε τα σούρτα φέρτα του επικεφαλής της Gasprom Αλ. Μίλερ στο Μαξίμου. Τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πειστούν να αγοράσουν τη ΔΕΠΑ ή να συμμετάσχουν σε άλλες αποκρατικοποιήσεις. Οι Ρώσοι την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια και το μόνο που βλέπαμε τόσο καιρό ήταν τα ρούβλια των νεόπλουτων τουριστών στη Μύκονο, άντε και τα λεφτά του Ριμπολόβλεφ που αγόρασε τον Σκορπιό.

Τόσες και τόσες φορές έχουμε αναφερθεί στις απογοητεύσεις που έχουν προσφέρει στην Ελλάδα οι Ρώσοι. Κι όμως, πολλές φορές εμείς οι Έλληνες την πατήσαμε περιμένοντας τους σωτήρες να έρθουν από το Βορρά, εφησυχάζαμε, χαλούσαμε τις σχέσεις με τους υπολοίπους και στο τέλος τρώγαμε την κρυάδα.

Η νέα κυβέρνηση, εκτός από τον κίνδυνο που βάζει την οικονομία, παίζει επικίνδυνα παιχνίδια και τη διπλωματία. Ο κ. Κοτζιάς δεν ξεκίνησε καθόλου καλά και ορισμένοι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη προσκολλημένοι στο άρμα της Ρωσίας λόγω… Στάλιν.

Βεβαίως δεν σωθήκαμε ούτε από Ευρωπαίους, ούτε από Αμερικανούς. Όμως, η τακτική των ισορροπιών και ίσων αποστάσεων πρέπει να είναι η βασική γραμμή της εξωτερικής πολιτικής μιας μικρής χώρας όπως η Ελλάδα με πολύ σοβαρά προβλήματα.

Εδώ και χρόνια αποφασίσαμε ότι ανήκουμε στη Δύση, ότι είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και ταυτόχρονα διατηρούμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία του Πούτιν. Πώς λοιπόν κάποιοι προσπαθούν να βάλουν σε περιπέτειες τη χώρα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή; Είναι μέρος του σχεδίου τους που λέει ότι θα συγκρουστούμε με τους Ευρωπαίους, θα γυρίσουμε στη δραχμή και θα μας στηρίξουν οι Ρώσοι με ρούβλια; Αν είναι πράγματι έτσι ας μας το πουν να το ξέρουμε. Ότι θα απαγκιστρωθούμε από το αμερικανικο-ευρωπαϊκό άρμα και θα γίνουμε δορυφόροι του Πούτιν.

Αλλά πρέπει να έχουν πράγματι ένα σχέδιο γιατί αλλιώς θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα. Οι Αμερικανοί δεν αστειεύονται με τέτοια. Και η διπλωματία δεν είναι ένα ακόμη τρενάκι για να παίζει ο Κοτζιάς και η εκσυγχρονιστική παρέα του από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Κι επίσης, δεν έχει απαντήσει ο νέος υπουργός Εξωτερικών πειστικά για τις σχέσεις του με ακροδεξιούς εθνικιστές από τη Ρωσία.

Δεν μπορεί να ξεφύγαμε από τις μυστικές διπλωματίες του Ρόντου και να ξαναγυρίσουμε σε σκοτεινά μονοπάτια που οδηγούν στην καταστροφή.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου