Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Το τέλος της "Εποχής των Παγετώνων"


Νέα μελέτη δείχνει ότι το διοξείδιο του άνθρακα που διαφεύγει από τα βάθη του ωκεανού σημαίνει το τέλος της τεταρτογενούς «Εποχής των Παγετώνων»


Η απελευθέρωσή του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα οδήγησε στη μετάβαση προς μια θερμότερη περίοδο, σύμφωνα με τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Southampton.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», βασίζεται στην ανάλυση των χημικών στοιχείων από τα κελύφη των αρχαίων πλαγκτόν.

Οι ωκεανοί του κόσμου απορροφούν περίπου το ένα τρίτο του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα από την καύση των ορυκτών καυσίμων.

Οι επιστήμονες προβλέπουν, ότι όσο οι ωκεανοί θερμαίνονται, η ικανότητά τους να απορροφούν ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα θα μειώνεται και αυτό πιθανώς να οδηγεί στην ταχύτερη θέρμανση του πλανήτη.

Οι πολύ υψηλές συγκεντρώσεις του διαλυμένου διοξειδίου του άνθρακα σε κάποια μέρη του ωκεανού φαίνεται να σχετίζονται με τις αυξήσεις του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα στο τέλος της "Εποχής των Παγετώνων", σύμφωνα με τον ερευνητή Dr Miguel Martinez-Boti.

Ο άνθρακας διοχετεύεται στον ωκεανό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι στην ατμόσφαιρα και γι'αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το πως ο ωκεανός αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα.

Η έρευνα βασίζεται στην ανάλυση των αρχαίων θαλάσσιων οργανισμών που ζούσαν στην επιφάνεια των ωκεανών πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι χημικές ουσίες που μένουν στα κελύφη τους δείχνουν την οξύτητα του νερού, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει να υπολογιστεί η υπάρχουσα ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα.

«Οι ωκεανοί έχουν αποθηκεύσει περίπου το 30% των εκπομπών του ορυκτού καυσίμου της ανθρωπότητας τα τελευταία 100 χρόνια και τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι φυσικές διακυμάνσεις του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις αλλαγές της ποσότητας του άνθρακα που αποθηκεύονται στους ωκεανούς», όπως δήλωσε ο ερευνητής Dr Gavin Foster.

Τα νερά γύρω από την Ανταρκτική πιστεύεται, ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κίνηση του άνθρακα μεταξύ της ατμόσφαιρας, του εδάφους και της θάλασσας.

Οι επιστήμονες, για να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για την αλλαγή του κλίματος, πρέπει να καταλάβουν περισσότερα για το πώς ο ωκεανός επηρεάζει τον κύκλο του άνθρακα.

Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, περίπου το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την προ-βιομηχανική εποχή μέχρι και σήμερα έχουν παραμείνει στην ατμόσφαιρα.

Ο ωκεανός έχει απορροφήσει περίπου το 30%, με αποτέλεσμα να έχουμε τη διάβρωση των ωκεανών.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου