Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Η Ομογένεια της Αλβανίας αγωνίζεται για τη χρήση της ελληνικής γλώσσας


Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας - "Ομόνοια" κάνει έκκληση προς την αλβανική κυβέρνηση να καταρτίσει "νόμο για τις μειονότητες", στον οποίο θα προβλέπεται με σαφήνεια η χρήση της μητρικής γλώσσας.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, η "Ομόνοια" επισημαίνει ότι "παρόλο που το αλβανικό κράτος δεσμεύτηκε υπογράφοντας διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των μειονοτικών γλωσσών, η χρήση της μητρικής γλώσσας όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις προβλεπόμενες συμβάσεις αλλά πολλές φορές διώκεται άμεσα ή με την ανοχή του κράτους".

Μάλιστα, τονίζει ότι "αποκορύφωμα αυτής της δίωξης ήταν το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα, στις 13 Αυγούστου 2010".

Η "Ομόνοια" αναφέρει, ακόμη, ότι η χρήση των ελληνικών, στην εκπαίδευση της μειονότητας στην Αλβανία, είναι πολύ περιορισμένη, σε σχέση με τα προβλεπόμενα και στη δημόσια διοίκηση ανύπαρκτη. "Οι ελάχιστες δημόσιες πινακίδες στα ελληνικά παραμένουν για χρόνια μουντζουρωμένες, για να μας θυμίζουν την άγριο περιβάλλον στο οποίο επιβιώνει", καταλήγει η ανακοίνωση.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου