Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Οι Αλβανοί αλλοιώνουν πληθυσμιακά τις ελληνικές περιοχές της Β. Ηπείρου


Ένα μείζον ζήτημα ανέδειξε με επιστολή που απέστειλε τόσο στις αλβανικές όσο και στις ελληνικές αρχές ο νέος (και ηλικιακά) Πρόεδρος της “Ομόνοιας” Λ. Παππάς.  Όπως περιγράφει σε αυτές, οι Αλβανοί συνεχίζουν τις προσπάθειές τους όχι μόνο στο επίπεδο της αποψίλωσης των περιουσιών των Ελλήνων αλλά και στο επίπεδο της πληθυσμιακής σύνθεση των περιοχών της ελληνικής μειονότητας.

Όπως αναφέρει στην επιστολή αυτή: θα ήθελα να εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μου για την στοχευμένη και μεθοδευμένη καταστρατήγηση και παραβίαση των διατάξεων του νόμου – Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που λαμβάνει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στο χωριό Πολύτσανη, που αποτελεί το διοικητικό κέντρο της επαρχίας Πωγωνίου με επακόλουθο την αλλοίωση της πληθυσμιακής ομοιογένειας της περιοχής και της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Το πρόβλημα έχει ως εξής: Μία εξαμελής οικογένεια από το Λαζαράτι Αργυροκάστρου εγκαταστάθηκε αυθαίρετα στο μειονοτικό χωριό Πολύτσανη της Επαρχίας Πωγωνίου, έχτισε σπίτι σε γη που δεν της ανήκε και στη συνέχεια ζήτησε να εγγραφεί στο δημοτολόγιο – Ληξιαρχείο της Επαρχίας. Παρά τις αντιδράσεις του έπαρχου Θανάση Κύρου και άλλων τοπικών φορέων για την ορθή εφαρμογή του νόμου, όχι μόνο δεν έγινε τίποτα και δεν εισακούστηκαν, αλλά η Διεύθυνση Ληξιαρχείων που υπάγεται στο δικό σας Υπουργείο, πίεσε την υπεύθυνη του Ληξιαρχείου της Επαρχίας, Σοφία Μάντζιου, ώστε να υποχρεωθεί να εγγράψει στο Δημοτολόγιο τα μέλη της εν λόγω οικογένειας, γεγονός που τελικά έγινε.

Η  αλλοίωση του μειονοτικού πληθυσμού απαγορεύεται ρητά από τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με το άρθρο 16. Συγκεκριμένα, η ως άνω Σύμβαση, που υπογράφηκε και εγκρίθηκε από το Αλβανικό Κοινοβούλιο το 1999 και αποτελεί νόμο του κράτους, στο Άρθρο 16 αναφέρει: «Τα Μέρη απέχουν από τη λήψη μέτρων, τα οποία, μεταβάλλοντας τις πληθυσμιακές αναλογίες σε μία γεωγραφική περιοχή που κατοικούν πρόσωπα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες…».

Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, αποτελεί πρότυπο νομοταγών πολιτών της χώρας και απαιτεί από το κράτος τον ανάλογο σεβασμό σε θεμελιώδη συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Σας ζητάμε να αναλάβετε προσωπικά τη διευθέτηση του θέματος ώστε να δώσετε διοικητική λύση αποκαθιστώντας το θέμα και αποτρέποντας περαιτέρω αρνητικές συνέπειες για την περιοχή.

Η επιστολή αυτή όπως είπαμε κοινοποιήθηκε και στις ελληνικές αρχές. Και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς ο “κολακευθείς” από τον Έντι Ράμα, πρωθυπουργό της Αλβανίας, Αλέξης Τσίπρας θα αντιδράσει σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Ή εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρονται μόνο για τις μειονότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα...





Δημήτρης Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου