Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ποιος λογοκρίνει το Facebook;


Κοντά στις πέντε χιλιάδες αναρτήσεις μελών του Facebook από τρεις χώρες λογοκρίθηκαν το πρώτο μισό του 2014.


Το Facebook θεωρείται δίκαια ο παγκόσμιος ηγέτης των social media. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες φορές που αναγκάζεται να πάρει μερικές δύσκολες αποφάσεις. Χιλιάδες αναρτήσεις των μελών του, που δεν έχουν να κάνουν με παραβιάσεις των κανόνων του μέσου, λογοκρίνονται κάτω από εθνικού νόμους που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης.

Στην πρώτη τριάδα των κρατών, στα οποία η δημοφιλής υπηρεσία προχωρά σε λογοκρισία των αναρτήσεων των χρηστών του, βρίσκονται η Ινδία, η Τουρκία και το Πακιστάν. Οι αναρτήσεις που χαρακτηρίζονται «βλάσφημες», αφορούν περιπτώσεις που κυρίως στρέφονται κατά της κυβέρνησης ή θεωρούνται προσβλητικές απέναντι σε θρησκευτικά ζητήματα.

Μόνο κατά το πρώτο μισό του προηγούμενου έτους, το Facebook μπλόκαρε 5.000 αναρτήσεις στην Ινδία, ενώ στην Τουρκία και το Πακιστάν οι αντίστοιχοι αριθμοί πλησίασαν τις 2.000. Έξω από την κάθε χώρα, το περιεχόμενο των αναρτήσεων παραμένει ορατό για όλους. Ωστόσο μέσα σε αυτές συνεχίζουν να είναι μπλοκαρισμένες.

Η πολιτική του Facebook αναφέρει ξεκάθαρα πως το δημοφιλές μέσο επικροτεί την ελευθερία του λόγου. Οι νομικοί σύμβουλοι του προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις κατά τόπους νομοθεσίες, ωστόσο τις περισσότερες φορές αυτό καταλήγει μια χρονοβόρα διαδικασία. Υπό τον φόβο μιας «απέλασης» από τις χώρες αυτές, που θα ενίσχυε τα ανταγωνιστικά μέσα, οι υποχωρήσεις στον τομέα της ελευθερίας έκφρασης των χρηστών συγκερκιμένων χωρών είναι μια θλιβερή πραγματικότητα.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου