Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Τίμοθι Γκάιτνερ: "Θα μολυνθεί όλη η ευρωζώνη αν υπάρξει Grexit"


Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από το ευρώ γιατί αυτό θα σημάνει την κατάρρευση της ευρωζώνης όπως επισημαίνει και ο πρώην Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τίμοθι Γκάιτνερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN MONEY, ο κ. Γκάιτνερ προειδοποίησε ανοικτά για «ενδεχόμενο μόλυνσης της Ευρωζώνης από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

«Το ελληνικό δράμα καταδεικνύει τους κινδύνους πολιτικής μετάδοσης της κρίσης, τους οποίους αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση από την ίδρυσή της το 1999» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Δήλωσε μάλιστα ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε χειρότερο σημείο» από την Ιαπωνία. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ μίλησε για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Buttonwood Gathering του Economist, που διοργανώθηκε στο Μανχάταν.

Οπως αναφέρεται στο άρθρο, τα σχόλια του Γκάιτνερ, «αντανακλούν τις ανησυχίες των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ενθάρρυνε και άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να ακολουθήσουν την ίδια οδό, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία».

Και η Ιταλία, και η Γαλλία θα προσθέταμε και εμείς, καθώς όλες αυτές οι χώρες έχουν συμπτώματα οικονομικής "γρίπης" που τείνουν να γίνουν "πνευμονία". Μην κοροϊδευόμαστε , και στο Eurogroup τα ξέρουν αυτά.

Μη ξεχνάμε ότι η Κ.Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον Γ.Βαρουφάκη εκτάκτως πριν το Eurogroup.

Πριν από λίγο ο Β.Σόιμπλε προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση περιμένοντας τον Γ.Βαρουφάκη

«Δεν περιμένω κανένα αποτέλεσμα σήμερα. Εξαρτάται από το τι θα μας πει ο Βαρουφάκης. Δεν είναι για τις κόκκινες γραμμές. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να εκπληρωθεί. Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ότι νομίζει αλλά το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλιώς δεν υπάρχει πρόγραμμα. Το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχίσει από την Τρόικα την οποία προφανώς δεν μπορούμε να αποκαλούμε Τρόικα πια. Περιμένω με ενδιαφέρον να ακούσω τι σχεδιάζει να κάνει εκτός προγράμματος».


Δεν ήταν τυχαία η δήλωση του Ν.Κακλαμάνη προ δυο ημερών ότι "η συμφωνία ήδη έχει επιτευχθεί και θα ανακοινωθεί στις 16 του μηνός", οι Ευρωπαίοι έλπιζαν ότι θα μπορούσαν να απειλήσουν την Ελλάδα όπως παλιά, καθώς είχαν συνηθίσει σε πιο "δεδομένες" κυβερνήσεις.

Όλα όμως έχουν αλλάξει από τη στιγμή που η νέα ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ασκήσει πολυδιάστατη πολιτική (και αυτό θα της δίνει δύναμη από εδώ και στο εξής) και έβαλε στο "κάδρο" και τις Ρωσία-Κίνα. Η Ρωσία άδραξε την ευκαιρία, και οι Κινέζοι θα κάνουν το ίδιο με το σύνηθες αθορυβο στιλ τους.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου