Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Έρχεται ο Homo... chippiens


Αμερικανοί επιστήμονες από το Ινστιτούτο Γουάις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατάφεραν να αναπτύξουν μικροσκοπικά λειτουργικά όργανα επάνω σε... τσιπάκια. Με χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών (DARPA) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, στόχος των ειδικών είναι η χρήση των «έξυπνων» οργάνων για τη δοκιμή νέων ιατρικών θεραπειών, εμβολίων ή ακόμη για την αντιμετώπιση χημικών όπλων.

Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργήσει μεταξύ άλλων μίνι πνεύμονες και ήπαρ. Μέσα από τα τσιπάκια μυελού των οστών που ανέπτυξαν αποβλέπουν μάλιστα στη μελέτη των παρενεργειών της έκθεσης σε επικίνδυνη ακτινοβολία, π.χ. σε καταστροφές όπως αυτή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Συγκεκριμένα ανέπτυξαν τρισδιάστατες δομές ιστού σε στρώσεις μέσα σε πλαστικά τσιπάκια, μεγέθους όσο ένα... φλασάκι. Το κάθε τσιπάκι περιέχει μικροσκοπικά κανάλια τα οποία μιμούνται τη δομή του πραγματικού οργάνου και διαθέτουν «φοδράρισμα» από ανθρώπινα κύτταρα. Το αίμα που κυλάει στα εν λόγω κανάλια προσφέρει τα απαραίτητα στοιχεία για τη λειτουργία του μίνι ηλεκτρονικού οργάνου.

«Πρόκειται για μια ιδέα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις δοκιμές σε πειραματόζωα για τον έλεγχο της ασφάλειας φαρμάκων και θεραπειών με τη βοήθεια συσκευών μικρομηχανικής» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο δρ Ντόναλντ Ινγκμπερ.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να συνδέσουν μεταξύ τους όλα τα «έξυπνα» τσιπάκια για να μιμηθούν μεμονωμένα βιολογικά συστήματα ή ακόμη και ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό.



Αμφίβιο drone!


Το πρώτο αδιάβροχο drone είναι πλέον γεγονός. Το HexH2o, όπως ονομάζεται, πετάει ελεύθερα στους αιθέρες, ενώ μπορεί να προσγειώνεται τόσο στο έδαφος όσο και στο νερό. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μετά την... προσθαλάσσωσή του, χάρη στην κλίση της κάμεράς του, το αμφίβιο drone είναι σε θέση να καταγράφει ό,τι συμβαίνει στον βυθό. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο απομακρυσμένος «πιλότος» του, πέρα από τη ζωή στους αιθέρες, μπορεί να μελετήσει τη ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ή της λίμνης.

Το HexH2o διαθέτει έξι έλικες στο επάνω μέρος του, γεγονός που του επιτρέπει να πραγματοποιεί εύκολα δύσκολες εναέριες ή υδρόβιες μανούβρες. Το σώμα του αποτελείται από ενισχυμένο πλαστικό που του χαρίζει πουπουλένιο βάρος και μεγάλη αντοχή. Ο αμφίβιος και εναέριος «ντετέκτιβ» είναι σφραγισμένος γύρω-γύρω, διαθέτει ωστόσο δύο «αναπνευστήρες» οι οποίοι επιτρέπουν στο βαρόμετρό του να μετράει την ατμοσφαιρική πίεση.

«Το HexH2o μπορεί να προσγειωθεί αλλά και να απογειωθεί από την επιφάνεια του νερού και να κινηθεί επάνω στο υγρό στοιχείο καταγράφοντας παράλληλα εντυπωσιακές υποβρύχιες εικόνες» αναφέρει χαρακτηριστικά η κατασκευάστρια εταιρεία QuadH2o.



«Εξυπνα» ολογραφικά γυαλιά


Ένα ζευγάρι «έξυπνων» γυαλιών εξοπλισμένων με «ολογραφική τεχνολογία» αποκάλυψε η Sony. Ο ιαπωνικός κολοσσός, ο οποίος διαθέτει το νέο του γκάτζετ σε ενδιαφερόμενους developers προς 840 δολάρια - περίπου στα μισά της τιμής των αντίστοιχων γυαλιών της Google -, στοχεύει στην ανάπτυξη μιας «στρατιάς» από εφαρμογές για smartglasses για όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις.

Η διαφορά με το συγκεκριμένο μοντέλο, όπως εξηγεί η εταιρεία, είναι το γεγονός ότι δεν φιλοξενεί μικρά ψηφιακά παραθυράκια πληροφοριών σε κάποιο σημείο του οπτικού πεδίου του χρήστη. Αντίθετα, η τεχνολογία του επιτρέπει την ενσωμάτωση των προβαλλόμενων στοιχείων στο οπτικό πεδίο του χρήστη. Επιπλέον, με τη βοήθεια αισθητήρων ο ίδιος θα έχει τη δυνατότητα εύκολης διαχείρισης... χωρίς χέρια!

«Φανταστείτε μια εμπειρία πραγματικής επαυξημένης πραγματικότητας» αναφέρει η Sony. «Φανταστείτε έναν κόσμο γνώσης να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας. Φανταστείτε να είστε πάντα ενημερωμένος για οτιδήποτε σας απασχολεί και να έχετε πάντα τα χέρια σας ελεύθερα. Φανταστείτε τα SmartEyeglass».




Ηλεκτρονικό... τσάι


Η τέχνη του καλού τσαγιού έχει ιστορία αιώνων και απαιτεί ιδιαίτερη προσήλωση και υπομονή. Για εκείνους που δεν διαθέτουν ούτε χρόνο ούτε υπομονή αλλά αγαπούν την τεχνολογία και ένα απολαυστικό τσάι τώρα υπάρχει το MyChai. Ενα ηλεκτρονικό «στικ» το οποίο υπόσχεται να μεταμορφώσει ένα φλιτζάνι κρύο νερό σε ένα αχνιστό «όνειρο» γεμάτο αυθεντικά αρώματα. Ο τρόπος λειτουργίας του μαγικού «ραβδιού» του τσαγιού είναι απλός: το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να γεμίσει τη βάση με τα φύλλα της ποικιλίας τσαγιού της αρεσκείας του. Στη συνέχεια γεμίζει το φλιτζάνι του με κρύο νερό, βυθίζει σε αυτό το MyChai και πατάει ένα από τα τέσσερα κουμπιά ενεργοποίησης (ανάλογα με τον τύπο του τσαγιού που έχει επιλέξει). Με τη βοήθεια ενός θερμοηλεκτρικού υλικού η συσκευή θερμαίνει το νερό απελευθερώνοντας σταδιακά το αφέψημα.  Το MyChai δεν απαιτεί τη σύνδεσή του με παροχή ρεύματος καθώς λειτουργεί με τη βοήθεια επαναφορτιζόμενων μπαταριών, οι οποίες του χαρίζουν επαρκή ενέργεια για τρία φλιτζάνια τσάι.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου