Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ο διμέτωπος αγώνας του Αλέξη Τσίπρα


Η απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων, υπό την ηγεμονική πίεση της Γερμανίας, να θέσουν ένα σκληρό τελεσίγραφο στην Αθήνα και να ζητήσουν ουσιαστικά την αναίρεση της «άνοιξης αμφισβήτησης» που ξεκίνησε στις τελευταίες εκλογές θέτει τον Πρωθυπουργό μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις.

Ο ίδιος ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί με ομιλία του στις 16.00 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον και της χώρας αλλά και του πολιτικού σχηματισμού, που έφτασε να αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη στη χώρα.

Ο χρόνος είναι ασφυκτικός και περιορίζει τη δυνατότητα ελιγμών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπου και τα μέτωπα. Ουσιαστικά σε τρεις μέρες η ελληνική πλευρά θα πρέπει ή να τα σπάσει ή να διαμορφώσει ένα λεκτικό «αμπαλάζ» στη συμφωνία που θα ικανοποιεί του εταίρους και θα περπατάει στο εσωτερικό. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια, αντίθετα με τα όσα λέει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης (ότι δεν υπάρχει Plan B), με σενάριο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, όπως ζητούν πολλοί οικονομολόγοι.

Η σκλήρυνση της Γερμανίας, όπως αναμενόταν, ουσιαστικά θέτει το «δάκτυλο επί των τύπων των ήλων» για την Ελλάδα. Ουσιαστικά η Γερμανία, όπως έχει γράψει επανειλημμένα το Reporter, μη θέλοντας να αναιρέσει την πολιτική, που με επιμέλεια κτίζει όλα αυτά τα χρόνια, ζητάει υποταγή. Έτσι, το Eurogroup πετάει το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά και ζητεί μέχρι την Παρασκευή η Ελλάδα να ζητήσει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Το αντίδωρο για μια τέτοιας μορφής αναδίπλωση είναι μια δυνατότητα ευελιξίας σε σειρά στόχων κύρια δημοσιονομικών, αλλά συνέχιση ιδιωτικοποιήσεων και δομικών αλλαγών. Ωστόσο αυτή η ευελιξία ουσιαστικά αποτελεί το μανδύα για να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά παράταση του μνημονίου, που αποτελεί «κόκκινο πανί» τόσο για τον Πάνο Καμμένο, που έκανε σχετικές δηλώσεις, αλλά και για πολλά από τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Στο μέτωπο αυτό ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να επιλέξει με ποιους πάει και κυρίως να πείσει ότι έχει έλεγχο του κόμματος. Ακόμα και να δεχόταν το κείμενο που ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί η σύγκρουση με το εσωτερικό θα ήταν αναπόφευκτη. Άλλωστε κι αυτό το κείμενο προϋπέθετε μη υλοποίηση δεσμεύσεων που είχαν δημοσιονομικό αποτέλεσμα για τέσσερις μήνες. Κι αυτό την ώρα που στην Αθήνα υπήρχαν εξαγγελίες για προσλήψεις κι άλλα σχετικά.

Προφανώς η ώρα για το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι φτάνει. Ωστόσο απ΄ ότι φαίνεται αυτό θα γίνει με την τήρηση της δέσμευσης που προεκλογικά είχε κάνει ο Πρωθυπουργός και δεν είναι άλλη από την προσφυγή στους πολίτες, που σε σκηνικό πίεσης και δαμοκλείου σπάθης από την ΕΚΤ ενδεχομένως να διαμορφώσουν το κατάλληλο υπόστρωμα για σκληρές αποδοχές.



Γιώργος Αλεξάκης

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου