Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ο Ντράγκι οχυρώνει την Ευρώπη έναντι ενός πιθανού Grexit γράφουν οι Financial Times


H ποσοτική χαλάρωση στην Ευρωζώνη ξεκίνησε για να σωθεί το μπλοκ του ενιαίου νομίσματος. Αλλά μπορεί να καταλήξει να κάνει ευκολότερη την διάσπαση της Ευρωζώνης, σημειώνουν οι Financial Times.

Από τότε που ξεκίνησε το QE, έχει καταφέρει να ρίξει το κόστος του κρατικού δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Με την αποδυνάμωση του ευρώ, έχει επίσης ενισχύσει τις εξαγωγές, έστειλε τις μετοχές στα ύψη και δημιούργησε ελπίδες για ανάκαμψη της Eυρωζώνης.

Αλλά με τον τρόπο αυτό, μπορεί επίσης να καμουφλάρει τον πόνο μιας πιθανής ελληνικής εξόδου από το ευρώ - μια προοπτική που κάποτε τρομοκρατούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους εταίρους, αλλά πλέον δεν φαίνεται να τρομάζει κανέναν.

«Για την ώρα, τα πάντα είναι τεχνητά κρυμμένα από το QE», σημειώνει ο Phillippe Gudin de Vallerin, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays.

Oι συνέπειες ενός Grexit, έχουν γίνει ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα της Ευρωζώνης, καθώς ελληνική κυβέρνηση ξεμένει από μετρητά και συγκρούεται με τους πιστωτές της.

Πολλοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης αμφισβητούν πλέον ότι η Ελλάδα έχει τους πόρους για να καλύψει το 1,7 δις. ευρώ για τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου αυτό το μήνα και να καταβάλει 450 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 9 Απριλίου.

Ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, πιστεύει ότι εάν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, αλλά όχι την ευρύτερη περιοχή - εν μέρει λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης.

«Υποθέτω ότι θα δούμε μια σημαντική αύξηση της μετανάστευσης και εάν – όπως υπολογίζω - το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά ένα περαιτέρω 20-40% , τότε αυτό θα μπορούσε φυσικά να έχει επιπτώσεις στους εμπορικούς εταίρους, ιδίως τα Βαλκάνια».

«Αλλά είναι όλα διαχειρίσιμα. . . Κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα αρχίσει να σορτάρει άλλα ομόλογα της περιφέρειας, αφού υπάρχει QE».

Ο κ. Gudin de Vallerin, ωστόσο, ανησυχεί ότι θα σταλεί το μήνυμα στις αγορές πως η συμμετοχή στην ευρωζώνη δεν είναι μη αναστρέψιμη - κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει τους επενδυτές να κοιτάξουν την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και άλλες περιφερειακές χώρες μέσω ενός… σκληρότερου φακού.

Ενώ επαναδιατυπώνουν πάντα την επιθυμία τους να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προειδοποιούν ότι δεν θα σώσουν την Ελλάδα με κάθε κόστος.

«Αυτό που έχουμε τώρα, σίγουρα θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε ένα Grexit», τόνισε ο Johan Van Overtveldt, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, μιλώντας στους Financial Times αυτό το μήνα. «Κανείς δεν μιλάει πάρα πολύ γι 'αυτό πολύ ανοικτά αλλά η αίσθησή μου είναι ότι βρίσκεται στο τραπέζι».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου